Косата показва нивото на стрес и вероятността за инфаркт

коса

Косата може да покаже нивото на стрес, както и вероятността за сърдечен удар.

Учени установили, че измервайки нивата на хормона на стреса кортизол в кичурите коса, те дори могат да предскажат дали сърдечният удар е неизбежен, пише агенция БГНЕС.

Обикновено кортизолът се измерва в урината или в слюнката, но тези изследвания показват нивата на стреса само в момента на вземане на пробата и не могат да дадат дългосрочна представа.

За целите на изследването д-р Гидеон Корен и д-р Стан Ван Уум от университета в Западен Онтарио, Канада, измерили равнището на кортизола в кичурите коса.

Знаем, че стресът е вреден, но не е лесно да бъде измерен. Знаем също, че косата расте средно с един сантиметър на месец, така че ако вземем проба от коса, дълга шест сантиметра, можем да установим нивата на стреса за шест месеца, обяснява д-р Корен.

Учените изследвали 56 мъже в медицинския център Меир в Израел, които преживели сърдечен удар. Те взели проби от тяхната коса и от косата на участници в контролна група. В косата на всички пациенти, преживели удар, били установени по-високи нива на кортизол в трите месеца преди удара.

Това означава, че сред всички известни рискови фактори високото ниво на кортизол в косата е най-силният предвестник на сърдечен удар в седмиците преди той да се случи, установили изследователите.

За доброто настроение на всички представяме специална видео коликция с музикални хитове, в която можете да видите интересни прически:

Снимка: Скот Снайдър