Косата разкрива нивото на стрес

коса

Стресът може да се определи с анализ на косата.

Невробиолози от институт към Руската академия на науките разработиха анализ за установяване на нивата на кортизола, хормона на стреса, чрез изследване на косата.
Специалистите разработили метода, като сравнили косите на хората с депресия и на тези в добро здравословно състояние.

При жените с депресивни разстройства нивата на кортизола в косата били съществено по-ниски от тези при здравите дами на същата възраст. Колкото по-тежка била депресията, толкова по-малки следи от кортизол били откривани по споменатия метод, цитират изследването агенциите ТАСС и БТА.

По-рано нивата на кортизола се измерваха по съдържанието му в биологичните течности на човека и най-вече в кръвта. Но тези показатели съществено се изменяха в течението на деня.

Разработеният от руските специалисти метод позволява много по-точно да се определи концентрацията на хормона на стреса. Той може да се използва при лечение на депресията.

През 2010 г. канадски учени също успяха да определят нивото на стрес и вероятността за сърдечен удар чрез анализ на косата.

За доброто настроение на всички представяме специална видео коликция с музикални хитове, в която можете да видите интересни прически:

Снимка: Скот Снайдър