Котките знаят имената си, но игнорират хората

Домашната котка може да разпознае името си от останалите звуци на човек.

Чудили ли сте се някога дали котката ви игнорира, защото не разбира името си? Изследователи от Япония разкриха същността на този проблем.

Според проучването им, публикувано в Scientific Reports на Nature на 4 април 2019 г, котките са в състояние да различават имената си от други произволни звуци.

Това ясно означава, че котката просто избира да не отговаря на вашите повиквания да дойде при вас или да ви обърне внимание.

Изследователите обясняват, че са направили няколко експеримента, за да видят как котките ще реагират на имената си. Експериментите били провеждани в дома, в който живее животното и собственика им извън полезрението.

Изследователите избрали съществителни имена с приблизително същото звучене и дължина като името на котката и записали както собственика на котката, така и непознат. Те пускали аудиото на котките с интервали от 15 секунди между всеки звук. Името на котката било пуснато последно.

Независимо кой говорел, повечето котки реагирали по някакъв начин, движейки главите си или местейки ушите си, когато имената им били изговорени.

От резултатите на всички експерименти по този начин се оказва, че поне котките, живеещи в обикновени домакинства, могат да различават собствените си имена от общи думи и имена на други котки, пишат изследователите, цитирани от БГНЕС.

Това е първото експериментално доказателство, показващо способността на котките да разбират човешки словесни изказвания, твърдят учените.

Изследователите се опитали да експериментират с котки, които живеят в котешко кафене, но открили, че котките не могат да различат собствените си имена от тези на другите котки в кафенето.

Те обаче можели да различат имената си от други съществителни.

Въпреки че изследователите стигат до заключението, че котките са в състояние да различават собствените си имена от други думи, проучването не успява да стигне до категорично заключение дали котките са в състояние да различат името си като идентификатор за тях или просто дума, която може да има специално значение.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg предлага забавна колекция с музикални хитове с участието на котки! 🙂 Потърсете ги из кадрите:

Снимка на домашна котка: Дариуш Санковски