Кофеинът в кафето засилва паметта

Пиенето на кафе засилва паметта.

Новооткрити свойства на кафето може да доведат до нови начини за предотвратяване на загубата на памет в напреднала възраст.

Учени установиха, че кофеинът, който се съдържа в силното кафе, променя електрическата дейност на мозъка. Процесът включва вещество, наречено аденозин, което се среща в особено големи количества при възрастните хора. Когато аденозинът се привърже към А1 рецептор, той понижава активността на невроните и намалява силата на гама ритъма.

Учените установили, че кофеинът предотвратява привързването на аденозина към А1 рецептор и по този начин блокира последиците от този процес и засилва гама ритъма.

Някои хора не могат да започнат деня си без чаша кафе, други се нуждаят от Ред Бул, за да се поддържат във форма. Засега кофеинът е най-използваното психоактивно вещество. Нашето изследване показа, че то увеличава бдителността, мозъчната дейност и ускорява процеса на усвояване на информацията, заяви д-р Мартин Врьогденхил от университета в Бирмингам, който осъществил изследването.

Той обаче предупреди, че прекалено много кафе на ден може да има вредни за здравето последици, подчертава агенция БГНЕС.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Zsuzsanna Kilian