Кофеинът намалява риска от смърт при бъбречни заболявания

жена с чаша

Американски анализатори разгледаха връзката между консумацията на кофеин и смъртността при хората бъбречни заболявания.

Учените са установили, че смъртността при хора с хронични бъбречни заболявания намалява при повишено потребление на кофеин.

Резултатите от проучването са публикувани в списанието Neurology, Dialysis, Transplantation на 12 септември 2018 г.

Анализът е направен в представителна за САЩ извадка от 4863 души с хронични заболявания на бъбреците, от общо 62 160 души, участвали в проведени анкети за хранителните навици в периода 1999-2010 г. от Националния център за здравна статистика в САЩ, като от тях 1283 починали.

Анализаторите разделили хората на 4 групи в зависимост от количеството консумиран кофеин. Първата група консумирала под 28.2 мг кофеин на ден, втората – от 28.2 -103 мг дневно, третата – над 103 до 213.5 мг, а последната група – над 213.5 мг дневно.

Кофеин в кафето е различен, в васимиост от неговата направа. Напр. в каша експресо има от 30 до 50 мг, а чаша шварц – 60-120 мг. А една чаша чай има средно два пъти по-малко кофеин от чаша експресо.

Специалистите заключават, че при пациентите, които консумирали повече кофеин, рискът от смърт по каквато и да е причина е с до 25% по-малко в период от пет години в сравнение с тези, които приемали по-малко от това вещество. Сравнено с групата с бъбречни заболявания, която консумирала най-малко кофеин, спрямо другите другите групи с бъбречни заболявания бил отчетен с 26% по-малко във втората и третата група, а в четвъртата – с 22% по-малко.

Кофеинът се приема най-често чрез в кафе, чай, някои безалкохолни напитки като кока кола и енергийни напитки.

Учените са изчислили, че около 89% от възрастното население в САЩ консумира кофеин ежедневно.

Анализаторите обаче не са открили съществена връзка между конкумацията на кофеин и смърт от сърдечно-съдови заболявания или от рак.

Zdraven.bg подчертава, че настоящото проучване не бива да се тълкува, че консумацията на кафе води до здрави бъбреци, както пишат агенции и други медии, защото не са проверили какви са точните изводи на оригиналното проучване, в което авторите само са открили статистическа зависимост, без да се е търсела причината за това.

Снимка на жена с чаша кафе или чай: StockSnap