Кофеин помага при Паркинсон

Кофеин помага при Паркинсон, твърдят експерти.

Кофеин може да облекчи състоянието на пациенти с болестта на Паркинсон, установиха канадски учени от Университета Макгил в Монреал.

В течение на шест седмици изследователите са наблюдавали състоянието на 61 души на възраст около 60 години, страдащи от тази болест. Участниците в експеримента са били разделени на две групи. Едната от тях е приемала сутрин и след обяд таблетки с кофеин, а другата – не. През първите три седмици дозата е била 100 грама, което примерно се равнява на еквивалента кофеин в една чашка кафе, след това тя е повишена до 200 грама.

След приключване на изследването пациентите, приемащи кофеин, са подобрили своето състояние, макар и незначително. Разликата не е голяма, но този незначителен напредък може съществено да промени живота на пациентите, заяви ръководителят на научния проект Роналд Постум.

Той добави, че за момента е твърде рано да преписваме лечебни свойства на кофеина и кафето. Предстои да се проучат редица въпроси свързани с индивидуалната реакция на подобен тип лечение.

А ако кофеинът повлияе на пациентите в дългосрочна перспектива? Не съм сигурен, че знаем още отговора на този въпрос, призна ученият, цитиран от агенция БГНЕС.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Aleksandra P.