Кофеин срещу инфаркт

coffee heart

Кофеин срещу помага срещу инфаркт, твърдят изследователи.

Пиенето на до осем чаши чай дневно има значителни положителни последици за здравето, включително понижава опасността от сърдечен удар и от инсулт, показва изследване.

Напитките, съдържащи кофеин, като чай, кафе и какао, влияят положително на мозъчните функции, като засилват вниманието и краткосрочната памет, установили учените.

Диетоложката д-р Кари Ръкстън, която анализирала 47 публикувани изследвания, установила, че приемането на 400 mg кофеин дневно, равняващи се на осем чаши чай, има “ключови благотворни ефекти върху функциите на мозъка и здравето на сърцето” без никакви негативни последици. Тя открила, че редовното пиене на чай води до “намаляване на смъртността и до понижаване на опасността от сърдечен удар и на холестерола”.

Хората, които изключват напитките, съдържащи кофеин, може да пропуснат потенциалните ползи за здравето на съставките, които те съдържат, заяви д-р Ръкстън пред британския в-к Dayly Express. Тя допълни, че няма нужда децата да избягват чая и кафето и че те биха могли да са по-добри за тях от сока.

Кофеиновите напитки несправедливо са демонизирани. Черният чай особено съдържа полифеноли, които са естествени растителни антиоксиданти. Те имат положителен ефект върху много биохимични процеси в тялото, защото предпазват клетките от вредните свободни радикали. Смята се, че флавоноидите са особено полезни, като редица изследвания показват, че съществува връзка между тях и намаляването на опасността от сърдечен удар, обяснява д-р Катрин Худ, цитирана от агенция БГНЕС.

Предишни изследвания показаха, че пиенето на до три чаши чай дневно може да намали опасността от рак на гърдата при жените под 50 години с повече от една трета, а според друго изследване пиенето на две чаши чай на ден може да предпази от сърдечен удар и засилва функционирането на мозъка.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Zsuzsa N.K.