Кофеин срещу стрес

кафе и шоколадов бонбон

Кофеин помага срещу стрес, установи ексеримент на учените.

Кофеинът намалява ефекта от стреса върху мозъка и може да помогне да бъде предотвратена депресията и загубата на памет, съобщи американската телевизия ABC, цитирана от агенция БТА.

Учени от Португалия, САЩ и Бразилия изследваха ефекта на кофеина върху мозъка с мишки. Резултатите показаха, че той ги успокоява, ако са стресирани. Ако не са, очевидна промяна в поведението или физиологичните параметри няма.

Успокояващия ефект на кофеина се дължи на факта, че той блокира химикал, свързан със стреса, и така предотвратява произтичащи от него проблеми като загуба на паметта, установи екипът, ръководен от Родригу Куня от университета на Коимбра.

Това, което прави кофеинът, не е да подобрява работата на системата, а да й пречи да заработи погрешно, каза Родригу Куня. Няма подобрение, а се предотвратява влошаването, обяснява още специалистът.

Предишни изследвания показаха, че кофеинът може да помогне да бъде намалена депресията, но не е ясно дали ободрява купуването му, или самият той. Сега за пръв път беше установена причинено-следствена връзка.

Изследването ще помогне за по-добро лечение на стреса и свързаните с него болести, защото могат да бъдат създадени по-силни и селективни молекули кофеин, които да бъдат използвани за по-ефикасни лекарства срещу нарушено настроение.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

както и с песни за шоколад:

Снимка: Сара АлМутава