Коя поза за сън е най-полезна?

спане

Учените изследват как позата на сън влияе върху здравето. Каква връзка откриха?

Спането на една страна може да намали шансовете за развитие на някои неврологични заболявания, включително Алцхаймер и Паркинсон, твърдят експерти.

Данните на изследването на позите при сън е изготвено от учени в медицинския университет Стоуни Брук в Ню Йорк, САЩ, и публикувано в изданието Journal Of Neuroscience.

В сравнение със спането по корем, почивката полегнал настрани изглежда позволява на мозъка да се освобождава по-ефективно от отпадъчни химикали, които са фактор в развитието на неврологични заболявания.

Екипът учени е използвал контрастен ядрено-магнитен резонанс, за да наблюдава как мозъкът на гризачи отделя излишни вещества. Това се случва най-ефективно по време на сън.

Анализът на резултатите показва, че най-добри резултати в транспорта на такива химикали има при спането на една страна в сравнение със съня по корем или по гръб.

Данните от изследването са били потвърдени от учени от Университета в Рочестър, Ню Йорк, САЩ.

Потвърждава се идеята за биологичната функция на съня да разчиства натрупаните в будно състояние вредни вещества. Любопитно е, че спането на една страна е така или иначе най-популярно сред хората и повечето бозайници, коментира д-р Недергаард от Рочестър.

За да се потвърди, че спането на една страна би имало същия ефект върху хората, какъвто има върху гризачи, са нужни тестове с хора. Изследователите обаче очакват резултатите да са същите.

Снимка: Шарлот Годфри