Край на комарите с билки

комар

Домашни рецепти срещу комари с билки и подправки.

Радостта от лятото наистина може да бъде помрачена от досадните комари.

За да се отървете от тези насекоми и да предотвратите техните нападения, достатъчно е да се подсигурите с някой от ароматните подправки или да засадите такива.

Ето пет от най-ефикасните билки, които могат да ни спасят от нашествието на комарите.

Маточина
маточина


Тази билка е с хубави ароматни бели цветове и освен притежаваните лековити качества може да задържи далече от вас комарите.

Босилек
босилек
Босилекът е прекрасна подправка за тестени и друг вид италиански специалитети. Изследване направено през 2009 г. показва, че етеричното масло от босилек е отровно за комарите.

Лавандула
лавандула
Нежните цветчета на лавандулата не се справят само с комарите, те отблъскват също така молците и мухите. Полезно е да имате лавандула на терасата, но помага и парфюм с аромат на тази билка.

реклама

600x120Джоджен
джоджен
Понякога екстрактът от джоджен се използва за изработката на спрейове срещу насекоми, а маслото получено от него наистина пази комарите далеч от нас.

Розмарин
розмарин
Ако сте запланували да си направите барбекю или просто да запалите огън и да му се наслаждавате, не пропускайте да запалите и малко розмарин. Така ще сте спокойни от досадниците и с удоволствие ще подготвите гозбите за семейството и приятелите си.

Източник: агенция БГНЕС; Снимки: комар: turkletom; маточина: Уендъл Смит; босилек: Алдън Чадуик; лавандула: Мартин Петит; джоджен: Ким Стар; розмарин: Андрю Фог