Кратка интензивна тренировка помага за отслабване

Остлабването става с кратко, но интензивно натоварване, твърдят специалисти.

Хората, които искат да отслабнат, трябва да знаят, че продължителните и изтощителни тренировки не гарантират добър резултат, а е достатъчна и кратка, но интензивна тренировка.

За целта е достатъчно да се тренира по 30 минути на ден, твърди британският в-к Telegraph. Това позволява да се смъкне една трета повече от теглото в сравнение примерно с едночасовата тренировка.

Специалистите подкрепят своята теза с експеримент, пояснява агенция БГНЕС. Те събрали доброволци – 60 датчани с умерено наднормено тегло. Те тренирали по разработена програма в продължение на 13 седмици.

Половината от участниците в експеримента бягали, карали велосипед и били подлагани на друго интензивно натоварване. Останалите правели същото, но по един час. В резултат първата група за три месеца стопила средно 3,6 килограма, докато втората 2,7 килограма.

Други изследователи от Норвежкия институт за наука и технологии съветват тренировките за отслабване да бъдат по 12 минути седмично (четири много интензивни тренировки). Това ще намали кръвното налягане и ще увеличи обема на поемания кислород. Има и теория за относителната важност на всяка минута допълнително физическо натоварване. Всяка минута намалява теглото с 317 грама.

Снима: Lululemon Athletica

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: