Кратка разходка удължава живота с години

парк

Всекидневна разходка от около 25 минути е в състояние да добави към дълголетието на практикуващите я още 7 години, твърдят учените.

Според проучване редовните разходки намаляват наполовина риска от смърт от инфаркт. Дори и хора, които не са правили упражнението, преди да са навлезли в седмото си десетилетие от живота, могат сериозно да подобрят здравето си с движение и разходки.

Санджай Шарма, професор по кардиология в Лондон, твърди, че лекото упражнение може да намали наполовина писка от инфаркт при хората на възраст 50 или 60 г. Изследването е много значително, казва той. То показва, че когато хората, които се упражнява редовно, могат да дори да забавят процеса на стареене.

Професорът допълва, че хората не са в състояние да спрат остаряването, но могат да забавят времето, за което ще остареят.

Освен това е напълно възможно, когато човек е на 70 години, да изглежда много по-млад и да доживее до 90 години и повече. Упражненията добавят между три и седем допълнителни години живот. Спортът действа като истински антидепресант, който увеличава когнитивната функция и вече има доказателства, че може да бъде забавена появата на деменция.

Ученият дава съвет, че когато мястото, за което сме тръгнали, се намира на 20-тина минути пеша, ако разполагаме със свободно време, да се разходим до там, а не да чакаме градски транспорт, цитира британският вестник Telegraph.

Изследването за ползата от всекидневната разходка е било направено от екип на Саарландския университет в Германия. В програмата били включени хора, които не са правили упражнения, но се намирали в добро здраве.

Проф. Кристи Дитън от Кеймбриджския институт за обществено здраве е на мнение, че колкото по-активен е човек, независимо от възрастта на която започне да го прави, толкова по-голяма полза ще има за него.

Снимка на парк: TumblingRun