Кроманьонецът победил неандерталеца в съюз с вълка

Кроманьонецът сразил неандерталеца в съюз с вълка, твърди научна теория.

Предшественикът на съвременния човек победил неандерталеца с помощта на опитомени вълци, дали началото на домашните кучета.

Хипотезата е на американския антрополог Пат Шипмън. В онези времена най-големите хищници са били кроманьонците, неандерталците и вълците. Всички те са се конкурирали за месото на мамутите и другите тревопасни. Съюзът между кроманьонеца и вълка обрекъл неандерталеца на изчезване, цитира агенция БГНЕС.

Според Шипмън кроманьонците започнали да опитомяват вълци от които произлезли домашните кучета скоро след като мигрирали от Африка в Европа, или около преди 45 000 години. Опитомените вълци служели за преследване не само на дивеч и други хищници, но и на по-примитивните неандерталци.

Срещу невиждания дотогава тандем човек/вълк другите видове нямали никакъв шанс.

Заедно с неандерталците от Европа изчезнали мамутите, лъвовете, хиените и бизоните.

Според Шипман важна роля за разбирателството между човека и вълка играели белите очни склери, каквито у другите видове няма. Така те общували невербално помежду си – поглед в поглед.

Теорията на Шипмън куца в един-единствен, но твърде съществен детайл – в кой момент от историята човекът опитомява вълка и поставя началото на домашното куче. Общоприето е да се счита, че това е станало преди 10 до 15 хил. години. Докато неандерталците, действително изместени от кроманьонците, изчезват преди 40 до 50 хил. години.

Снимка: quapaw