Хапването на круши помага за здрав стомах и като превенция срещу диабет.
Американски учени установиха, че съединения в крушите помагат срещу различни хронични заболявания.
Крушите са по-ефективни в борбата със стомашни заболявания, предизвиквани от бактерията Хеликобактер пилори, след ферментация, твърдят учените от университета на Северна Дакота, САЩ. При това полезните бактерии остават незасегнати.
Учените са работили със сортовете Вилямова масловка (Бартлет) и Старкримсон, съобщава агенция БТА. Изследователите установили, че благодарение на съдържащите се в тях феноли и антиоксиданти, крушите забавят действието на ферментите, участващи в метаболизма на глюкозата и нишестето. Затова те помагат и при висока кръвна захар и хипертония, свързана с диабет тип 2.
Вилямова масловка или Бартлет е английски сорт круша, пише Wikipedia. Внесен е в България през 1910 г. Плодовете му са средно едри до едри, продълговато крушовидни, сламесто-жълти, откъм слънчевата страна с червеникав до кафеникав загар.
Крушите са богати на целулоза, витамин С, калий. Те не съдържат сол, мазнини, холестерин и са нискокалорични.
Снимка на различни сортове круши, сред които и Старкримсон (червената вляво) и Бартлет (жълтата в центъра): Forest Starr and Kim Starr / Flickr