Кръвен тест открива Алцхаймер в ранен стадий

кръвен тест

Обнадеждаващ кръвен тест открива ранен стадий на болестта на Алцхаймер.

Кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер в най-ранния стадий и години преди появата на симптомите, сочат две проучвания в САЩ и Швеция.

Тестът открива малки количества протеин, който е повишен при хора със заболяването, съобщава BBC на 29 юли 2020 г.

Изследователите откриха, че измерването на този протеин – p-tau217, може да диагностицира много ранен стадии на болестта на Алцхаймер с 96% точност.

Експерти твърдят, че с повече изследвания експерименталният в момента тест може да се превърне в средство, което лекарите могат да предложат и на пациентите без симптоми.

В момента болестта на Алцхаймер се диагностицира с помощта на комбинация от тестове за памет и сканиране на мозъка, след като симптомите вече са се появили.

Идеята за кръвен тест за деменция не е нова, но тези две най-нови проучвания дават най-ясната индикация, че протеин, свързан с болестта на Алцхаймер, може да се използва за диагностициране на засегнатите на много по-ранен етап.

Ранната диагноза е важна, защото може да предложи повече възможности за лечение на болестта.

Д-р Роза Санчо, ръководител на научните изследвания в Alzheimer’s Research UK, обясни, че предишните клинични изпитвания на лекарства не са успели, тъй като пациентите, участващи в тях, са били в твърде напреднала фаза на заболяването и по това време е „твърде късно“ за лечение.

Екип от Училището по медицина на Университета във Вашингтон, САЩ, откри, че наблюдението на p-tau217 в кръвта дава толкова добра картина на състоянието на пациента, колкото PET-скенер на мозъка.

Учените успяли да наблюдават повишени нива на p-tau217 протеина в едва 4 милилитра кръв.

Екипът вече показа, че протеинът може да бъде открит в мозъчната и гръбначномозъчната течност на пациентите на Алцхаймер, преди те да развият симптоми.

Друг изследователски екип от университета в Лунд в Швеция установи, че хората с болестта на Алцхаймер са имали около седем пъти повече от p-tau217 отколкото хората без Алцхаймер – и преценяха, че това може да бъде идентифицирано до 20 години преди да се развият симптоми.

Освен това те откриха, че този протеин им позволява да различават пациентите на Алцхаймер от хората с други дегенеративни мозъчни състояния.

Тези открития обнадеждават изследователите за ранна диагностика на болестта на Алцхаймер в бъдеще.

Снимка: Ахмад Ардити