Кръв на бременна застрашава живота на мъжете

бременна

Прелята кръв от забременяла жена крие смъртоносен риск за живота на мъжете.

Рискът от преждевременна смърт при мъже, получили кръв от донор бременна жена, скача високо.

Холандски медици твърдят, че преливането на кръв от бременна жена на мъж предизвиква увеличение на смъртоносните рискове. Резултатите от изследването са публикувани в статия на специализираното издание JAMA.

Мъжете, получили кръв от бременна жена, имат статистически значително увеличение на смъртността по отношение на получилите кръв от други мъже или от жени, които не са забременявали, се казва в публикацията, цитирана от агенция БГНЕС.

Изводът на учените се основава на изследвания, провеждани от 2005 до 2015 година. В тях са участвали над 42 хиляди пациенти, от които над 31 хиляди са получили кръвни тела от един тип дарител – мъж, забременяла жена или незабременяла жена. Използвани са бази данни с дарители на кръв от САЩ, Канада, Швеция, Дания и Холандия.

Според експертите антителата, които се изработват по време на бременността за защита на плода, предизвикват при мъжете болезнена реакция – остър респираторен дистрес синдром (ОРДС).

ОРДС е заплашващо живота възпаление на белите дробове, което често води до смърт. ОРДС изисква включване на апарат за принудително дишане. Отбелязва се необходимостта от провеждане на допълнителни изследвания.

Снимка: Мария Еклинд