Куркума срещу лошо храносмилане

бурканче с куркума

Куркумата помага при лошо храносмилане.

Според ново проучване един добър вариант за лечение на лошото храносмилане може вече да се намира във вашия шкаф с подправки – става въпрос за куркумата.

В проучването, публикувано в медицинското списание BMJ, се сравняват 206 души с диспепсия или лошо храносмилане и реакциите им при лечение с омепразол и куркумата – която съдържа съединението куркумин – или на комбинация от двете.

Според клиниката Майо омепразолът е широко разпространено лекарство, което се използва за лечение на някои проблеми със сърцето и хранопровода чрез намаляване на киселината в стомаха.

На 28-ия и 56-ия ден от лечението хората в проучването са оценени за техните симптоми – които могат да включват болки в стомаха, подуване на корема, гадене или ранно усещане за пълнота – с помощта на Severity of Dyspepsia Assessment, въпросник, който оценява степента на лошото храносмилане.

Според проучването изследователите не са открили значителни разлики в симптомите на групите, приемащи лекарството, куркумата или комбинацията от двете.

„В допълнение към противовъзпалителните и антиоксидантните цели, куркуминът/куркумата може да бъде вариант за лечение на диспепсия със сравнима ефикасност с тази на омепразола“, казва водещият автор на изследването д-р Крит Понгпирул, доцент в катедрата по превантивна и социална медицина в университета Чулалонгкорн в Банкок, Тайланд.

„Куркумата се използва от хората в Югоизточна Азия за лечение на стомашен дискомфорт и други възпалителни състояния“, казва Понгпирул, цитиран от агенция БГНЕС. Според проучване от 2017 г. медицинската ѝупотреба датира от стотици години.

В САЩ основната й медицинска употреба е като противовъзпалителна и антиоксидантна хранителна добавка за облекчаване на остеоартрит и синдром на раздразненото черво, добави той.

Но това е първото клинично изпитване, което директно сравнява въздействието на куркумина / куркумата с омепразол при лечение на диспепсия, каза Понгпирул.

Предишни проучвания показват, че куркумата помага срещу рак на стомаха.

Може да научите също кои напитки са полезни срещу подут стомах.

Снимка на бурканче с куркума: cgdsro / Pixabay