Куркума подобрява паметта

куркума

Подправката куркума подобрява паметта при възрастните.

Яркожълтата съставка куркумин в куркумата, която придава характерния цвят на подправката, подобрява паметта и вниманието при възрастните.

Това показва проучване, цитирано от изданието Science Alert.

Куркуминът, както е името на веществото, до сега е доказвал качествата си в експерименти с мишки, където е помагал за потискането на травматични спомени. Той също така успокоява червата и помага за лечението на рани. Как обаче една подправка, която използваме в ежедневието си прави толкова много неща?

Куркуминът има множество психологични ефекти, коментира водещият учен на изследването Андрю Сколи от Технологичния университет Суинбюрн в Австралия.

Известно е, че облекчава куркуминът възпаления и подобрява кръвообращението. Също така влия на редица процеси в тялото, които се отразяват позитивно на функцията на мозъка, допълва той, цитиран от агенция БГНЕС.

По време на своето първоначално проучване Сколи и неговият екип са събрали 60 доброволци на възраст между 60 и 85 години, разделяйки ги на две групи. На първата й е било давано капсула течен куркумин, а на втората – плацебо. След това участниците е трябвало да решат няколко задачи с помощта на компютър като създаване на спомен за думи или картини, прости математически задачи и работа за време. Експериментът се повтаря и след като участниците приемат куркумина в продължение на четири седмици.

Резултатите са показали, че участниците, които приемат куркумин се справят по-добре при задачите, измерващи паметта и бдителността. Те също така са съобщили и за намаляване на умората и стреса, както и повишаване на спокойствието и удовлетвореността на края на четириседмичния период.

До колкото знаем това е първото проучване, изследващо ефекта на куркумина върху познавателните способности и настроението при здрави възрастни хора, се посочва в изследването.

Снимка: Стивън Джаксън