Куркума помага срещу рак

куркума

Куркумата е суперхрана, която убива раковите клетки и помага за намаляване разтежа на туморите с 80%.

Британски медици от изследователския фонд Cancer Research UK разказват, каква подправка трябва да се включи в диетата, за да се намали рискът от онкологични заболявания, както и за борба с вече развиващ се рак.

Британският вестник „Express“ публикува информация на 14 декември 2021 г., според която куркумата оказва активно въздействие върху вече образували се тумори и помага да се предотврати тяхното развитие, благодарение на високата концентрация на антиоксиданти и по-специално на куркумин.

Проучвания на хранителните навици на хора в държави, чиято традиционна кухня се основава на употребата на куркума, показват по-ниски нива на рак. Учените проведоха експеримент с доброволци с аденоиден кистозен карцином – сравнително рядка форма на рак, която обикновено се развива в слюнчените жлези или други области на главата и шията. Лечението беше допълнено с куркума.

„След два месеца се наблюдава стабилизиране на състоянието, а след шест месеца – значително намаляване на масата на тумора и неговия обем с 80%“, посочват изследователите, цитирани от агенция БГНЕС.

Учените подчертават, че високата концентрация на антиоксиданти в куркумата помага да се намали нивото на холестерин при хора със сърдечно-съдови заболявания и за изравняване на рисковете от катаракта, глаукома и дегенерация на макулата.

Предишни изследвания още от 2009 година показват, че куркума помага срещу рак, включително срещу рак на стомаха и рак на гърдата.

Снимка на куркума: Steve Buissinne / Pixabay