Куркума срещу рак на гърдата

Екстракт от подправката куркума помага срещу рак на гърдата, обявиха учените.

Лекарствени препарати на базата на куркума помагат за унищожаването на ракови тумори на гърдата.

От дълги години се търсят и разработват лекарства, ефикасни в битката с различни видове туморни заболявания и рак.

Проучените и използвани вещества са многобройни, но е твърде вероятно накрая да бъдат взети под внимание някои древни лекарства от натурален произход, които хилядолетната медицина открай време прилага като противотуморни.

Истински парадокс е, че медицината непрекъснато търси нещо ново, докато всъщност се оказва, че древното знание вече е разполагало с всички отговори, които съвременният човек търси.

Пример за това са резултатите от проучване в Университета в Луисвил, САЩ, което имало за цел да намери лекарство срещу рак на гърдата. Изследвано било въздействието на куркумата, за чиито корени е известно, че съдържат антиканцерогенното вещество куркумин. Става въпрос за лекарство, познато от хиляди години на древните азиатски народи, които го отглеждали и за тази цел.

Опитите, проведени от д-р Рамеш К. Гупта и колегите му, доказват, че куркумата действително е в състояние да смали драстично размерите на тумори при лабораторни животни, както и да забави скоростта на размножаване на канцерогенните клетки, обяви агенция БТА.

Резултатите от проучването, които са публикувани в списание Cancer Prevent Research, сочат още, че поглъщането на капсули, съдържащи 200 мг куркума на прах, е много по-ефикасно от консумирането на храна на базата на куркума.

Днес куркума може да се намери навсякъде – по-специално в биомагазините и в добре снабдените супермаркети. Известно е, че тя е една от основните съставки на прочутото къри.

Снимка: Steven Jackson