Куркума срещу рак на стомаха

куркума

Проучване разкрива антитуморното въздействие на куркумин при рак на стомаха.

Бразилски изследователи посочиха няколко съединения с терапевтичен потенциал срещу тумор в стомаха.

Куркуминът се използва масово за придаване на цвят и аромат на ястията, а учените откриха, че този жълт прах, получен от корените на растението куркума (Curcuma longa), може да помогне и за предотвратяване или борба с рака на стомаха.

Изследването на учени от Федералния университет в Сао Пауло (UNIFESP) и Федералния университет в Пара (UFPA) в Бразилия установи възможни терапевтични ефекти на този пигмент и на други биоактивни съединения, открити в храната, при рак на стомаха, трети и пети по честота вид рак сред бразилските мъже и жени съответно.

Проучването е част от тематичен проект, подкрепен от Фондация за изследвания в Сао Пауло – FAPESP. Откритията са публикувани в специализираното списание Epigenomics.

“Направихме обширен преглед на научната литература за всички хранителни вещества и биоактивни съединения с потенциал за предотвратяване или лечение на рак на стомаха и установихме, че куркуминът е един от тях”, заяви Даниел Кеироз Калканьо, професор в UFPA и водещ автор на изследването.

Според Калканьо, съединения като холекалциферол (форма на витамин D), ресвератрол (полифенол) и кверцетин могат да предотвратят или да се борят с рака на стомаха, защото те са естествени регулатори на хистонната активност.

Хистоните са белтъчини в клетъчните ядра, които организират двойната спирала ДНК-то в структурни единици, наречени нуклеозоми. Всяка нуклеозома е направена от ДНК, навита като макара около осем хистонови протеина (хистонов октамер), за да уплътни ДНК, така че да се побере в клетката, където е опакована в хроматин.

Посттранслационната химическа модификация на аминокиселинната верига в тези протеини, като ацетилиране (въвеждане на ацетилова група) или метилиране (добавяне на метилова група), може да повлияе на хроматиновото уплътняване и следователно на генната експресия.

„Ако хистоните са ацетилирани, например, хроматинът ще бъде по-малко кондензиран и ген в областта на ДНК-сегмента вътре в него ще бъде наличен да бъде експресиран. За разлика от това, ако хистоните не са ацетилирани, хроматинът ще бъдете по-кондензирани и генът няма да бъде изразен“, обясни Калганьо.

Изследванията, проведени през последните години, сочат, че посттранслационната модификация на хистона причинява промени в генната експресия, без да засяга ДНК-последователността. Тези епигенетични вариации влияят върху развитието на различни видове рак.

За да се определи дали тази хипотеза важи и за рак на стомаха, няколко групи изследователи, ръководени от Марилия де Арруда Кардосо Смит, професор в UNIFESP, изучавали модели на астетилация на хистон в проби от стомашни клетки от здрави индивиди и пациенти с диагноза рак на стомаха.

Изследователите установили, че клетките на пациенти с рак на стомаха показват промени в модела на експресия на хистон ацетилтрансферази (HATs) и хистонови деацетилази (HDAC). Тези промени са епигенетични и засягат структурата и целостта на генома при много тумори, включително рак на стомаха.

Тъй като последните проучвания показват също, че хранителните вещества и биоактивните съединения могат да регулират активността на HAT и HDAC, учените от UNIFESP и UFPA започват да идентифицират всяко съединение, което биа могло да повлияе на ацетилирането на хистон и следователно да помогне за предотвратяване на рак на стомаха или дори за лечение на болестта.

Освен куркумина, други съединения, които играят ключова роля за модулиране на хистонната активност, са холекалциферол, ресвератрол (присъства главно в гроздови семки и червено вино), кверцетин (богати на него са ябълките, броколи и лук), гарцинол (изолиран от кората на дървото кокум, Garcinia indica) и натриев бутират (произведени от чревните бактерии чрез ферментация на хранителни фибри).

„Тези съединения могат да благоприятстват активирането или потискането на гени, участващи в развитието на рак на стомаха“, казва Калканьо.

Куркуминът, например, влияе на хистоновите модификации предимно чрез инхибиране на HAT и HDAC за потискане на пролиферацията на ракови клетки и индуциране на апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Гарцинолът пък, чиято химическа структура наподобява тази на куркумина, инхибира HAT и помага за предотвратяване на рак на стомаха, като неутрализира свободните радикали.

„Вече планираме да изясним противораковите и епигенетични ефекти на и биоактивни съединения, получени от растения в Амазония, като açaí [Euterpe oleracea] и нанче или наргис [Byrsonima crassifolia], с цел на бъдещата им употреба при предотвратяване и лечение на рак на стомаха“, разказа още Калканьо.

Снимка на куркума (Curcuma longa): Вилма Бхаратан / Flickr