Кучетата или котките са по-умни?

котка и куче

Учените установиха кой е по-умен – кучето или котката.

Кучетата са по-умни от котките, показва изследване на международен екип от учени – от САЩ, Бразилия, Саудитска Арабия и Южна Африка.

Изследователите са установили, че кучетата имат 530 милиона неврона, отговорни за поведението им, докато котките разполагат само с 250 милиона.

Смятам, че наличното количество неврони при тези животни определя богатството на психиката им и способността им да предвидят въз основа на предишен опит какво ще се случи около тях, казва професорът по психология и биологични науки Сузана Еркулано Хузел от униревситета Vanderbilt в Нешвил, САЩ, която е разработила метода за точно измерване на броя на невроните в мозъка и е в екипа, провел изследването.

Учените очакваха, че измерванията им ще потвърдят интуитивната хипотеза, че мозъците на хищниците трябва да имат повече кортикални неврони, отколкото тревопасните животни, с които те се хранят. Това е така, защото ловът е по-взискателен, когнитивно казано, в сравнение с основната стратегия на тревопасното да намира на безопасност. И успяват да го постигнат. Храненето с месо до голяма степен се счита за решаване на проблема по отношение на енергията, но в ретроспекция е ясно, че хищникът трябва да наложи деликатен баланс между това колко мозък и тяло съответните видове могат да си позволят, пояснява Хузел.

Мозъците на кучетата не са най-големите, но те разполагат с най-много неврони сред всички месоядни животни.

Нашите открития означават, че кучетата имат биологичната способност да правят много по-сложни и гъвкави дейности, отколкото могат котките, твърди Хузел.

Резултатите от проучването също така оспорват преобладаващия възглед, че домашните животни имат по-малки мозъци, отколкото техните диви братовчеди. Съотношенията на размера на мозъка с телесното тегло на анализираните от тях домашни видове – породисти котка и куче – не се различават значително по-различно от тези на техните диви роднини – мангуста, миеща мечка, хиена, лъв и кафява мечка.

Анализът също така открил, че миеща мечка е по-зле – по отношение на мозъка: той има същия брой кортикални неврони, колкото куче в мозъка с размерите на котешкия.

Миещите мечки не са типични хищници, казва Еркулано-Хузел. Те имат доста малък мозък, но имат толкова неврони, колкото бихте очаквали да намерите в приматите … и това е много неврони.

Според неврологът, изучаването на мозъците на различните животински видове носи важен урок: Многообразието е огромно. Не всеки вид е създаден по един и същ начин. Да, съществуват разпознаваеми модели, но съществуват многобройни начини, по които природата е открила да даде мозък на всички – и ние се опитваме да разберем каква е разликата в тях.

Резултатите от това проучване са публикувани в уебсайта на университета Vanderbilt.

Снимка на приятели куче и котка: milkyfactory