Кучетата и котките намаляват риска от хранителна алергия у децата

дете с кучета и котки

Живеенето с домашни котки или кучета е свързан с по-малко хранителни алергии при малки деца, установи проучване.

Японски учени установиха, че децата, които са имали домашен любимец, когато са били малки, са с 15 процента по-малък риск от хранителна алергия, съобщи БТА.

Рискът от хранителна алергия за децата намалява и ако майката е имала домашен любимец през бременността.

Израсналите с куче по-рядко имат алергия към яйца, мляко и ядки, а котките намаляват риска от алергия към яйца, пшеница и соя.

Тъй като вече 10 процента от децата страдат от хранителна алергия, а и броят им се увеличава, учените се надяват, че предлагат нов начин за ограничаване на проблема.

Екипът, ръководен от д-р Хисао Окабе от Медицинския университет във Фукушима, е анализирал данните за 65 000 деца, проследени, докато са навършили три години.

Водеща теория за увеличаването на алергиите е хигиенната, според която хората в голяма част от света живеят в твърде чисти условия. Микроорганизмите научават имунната система да разграничава безвредните от вредните дразнители.

Възможно е домашните любимци да предотвратяват хранителните алергии, като засилват микробиома. Известно е, че те увеличават добрите бактерии и децата стават по-малко уязвими.

Проучването е публикувано в специализираното издание „PLOS ONE“ на 29 март 2023 г.

Можете да видите и кои са най-известните домашни любимци в света на Instagram.

Снимка на бебе с кучета и котки: huoadg5888 / Pixabay