Кучетата подушват рак на белия дроб

прегръдка на жена с куче

Кучетата могат да подушват рак на белия дроб.

Кучетата подушват рак на белия дроб, сочат резултатите от пилотен проект в Австрия, публикуван на 5 декември 2012 г.

Той дава надежда за ранна животоспасяваща диагностика.

Кучетата нямат никакъв проблем да установят тумор на белия дроб при пациенти, заяви Петер Ерхалт, ръководител на клиниката по белодробни заболявания към болница Кремс в Северна Австрия и един от авторите на проекта.

Изследването показало, че кучетата постигат 70% успех при установяването на рак при 120 проби от дъха на пациенти. Резултатът е толкова окуражителен, че ще започне двегодишно изследване, което ще е десет пъти по-голямо, заяви Ерхалт, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Резултатите са подкрепени от минали подобни изследвания, включително на германски учени от 2011 г. Крайната цел все пак не е кучетата да бъдат изпратени в болници, а учените да установят какви миризми усещат четириногите, обясни Михаел Мюлер от болница Ото Вагнер във Виена, която сътрудничела по този проект.

Това може да помогне на учените да възпроизведат в дългосрочен план нещо като “електронен нос”, който да помага за диагностицирането на рак на белия дроб в ранна фаза и по този начин значително да се подобри процентът на излекуваните хора, каза още Мюлер.

Снимка на прегръдка на жена с куче: Мат Бауме