Кучетата хапят по-често в жегите

опасно куче

В горещините кучетата хапят по-често, установиха учени от Харвард.

Когато слънцето напича, кучетата са по-склонни да впият зъби в крака ви, показва ново проучване на американски учени, съобщи БТА.

Изследователите установявили още, че в дъждовните дни намалява вероятността от ухапване от куче.

Изводите се основават на анализ на 69 525 нападения от кучета в осем града в САЩ между 2009 и 2018 г. – което прави около три случая на ухапване на ден.

Кучетата не са единственият вид, който става раздразнителен и агресивен, когато температурата се повиши.

Предишни изследвания са установили, че хората също стават по-агресивни, когато е по-топло, а броят на убийствата се увеличава в горещините. Установено е още, че маймуните макак, плъховете и мишките също стават по-агресивни в горещите дни.

Досега обаче не беше ясно дали нападенията на кучета над хора следват тази тенденция.

Клас Линман, доцент в Медицинския факултет на Харвардския университет, и колегите му изследвали данни за ухапвания от кучета в 8 града в САЩ: Далас, Хюстън, Балтимор, Батън Руж, Чикаго, Луисвил, Лос Анджелис и Ню Йорк.

След това те изследвали връзката между броя на ухапванията от кучета, дневните температурни нива и нивата на атмосферните замърсители озон и фини прахови частици (PM2.5).

Те също така изследвали нивата на ултравиолетовата светлина – слънчевата светлина, която причинява слънчево изгаряне, както и количествата дъжд или сняг.

Авторите съобщават, че случаите на ухапване от кучета са се увеличили с 11% в дните с по-високи нива на ултравиолетовите лъчи, с 4% в дните с по-високи температури и с 3% в дните с повишени нива на озон.

Авторите пишат в „Scientific Reports“ на сп. „Nature“ на 15 юни 2023 г.: „Стигаме до заключението, че взаимодействията между хората и кучетата са по-враждебни в горещи и слънчеви дни. Това показва, че към обществената тежест на екстремните горещини и замърсяването на въздуха се добавя и агресията от страна на животните.“

Случаите на ухапване от кучета леко намаляват (с 1%) в дни с по-високи нива на валежи. Авторите не съобщават за промени в случаите на ухапване от кучета в дни с по-високи нива на фини прахови частици.

Авторите предупреждават, че регистрираните ухапвания от кучета не включват информация за други фактори, които могат да повлияят на риска от ухапване от дадено куче като например порода, пол или дали кучето е било кастрирано или обезпаразитено.

Предишни изследвания са установили, че ухапванията на хора от кучета са по-вероятни, когато жертвата вече познава кучето и когато човекът се опитва да взаимодейства с кучето.

Снимка на агресивно куче: Simon Gatdula / Pixabay