Кучето безпогрешно надушва коронавирус (ВИДЕО)

куче открива коронавирус

Кучето може да бъде ценен помощник в борбата срещу Ковид-19.

Във втората вълна на пандемията кучетата се доказват като все по-надеждни откриватели на COVID-19. В много държави вече се използват обучени кучета за засичане на заразени с коронавируса.

„След 6-месечно проучване и тестове установихме, че обучени кучета безпогрешно разпознават болни от коронавирус. Вече сме обучили 4 кучета и две от тях наистина безпогрешно разпознават заразените. Мирисът на коронавируса е много специфичен“, казва дресьорът Густав Хотови.

Той е обучил гигантски шнауцер – спасително куче към чешки екип за спасяване и издирване на оцелели хора при бедствия, коеторез последните месеци е с нова мисия – да открива заболели от COVID-19.

Вижте как се дресират кучета да разпознават хора с коронавирус в репортаж на БНТ от 27 ноември 2020 г.:

По-рано друг успешно проведен експеримент във Финландия показва, че кучета могат да бъдат обучени да откриват Ковид-19. Така тези животни вече се използват по летищата, пише пресслужбата на финладския превозвач Финавия и на столичната община на 6 ноември 2020 г.

Тази практика вече е въведена на летището в столицата Хелзинки „Вантаа”. Изпитванията тестваха около 100 пътници на ден с животни. Пристигащите пътници бяха помолени да се подредят и да избършат лицата си със салфетка. След това я поставиха в буркан и я дадоха на кучетата да помиришат.

Животните се обучават да показват възможно заразяване с определени движения. Ако кучето предупреди персонала, че тестът е положителен, пътникът се подлага на PCR тест. Туристите се подлагат на „кучешкия тест” доброволно.

Кучетата също могат да идентифицират Ковид-19 от много по-малко количество проба спрямо PCR тестовете, използвани от здравните специалисти. Разликата е огромна, тъй като кучето се нуждае само от 10-100 молекули, за да идентифицира вируса, докато оборудването за тестване изисква 18 милиона молекули.

„Знаем, че респираторните заболявания като Ковид-19 променят телесната миризма, така че има много голям шанс кучетата да я открият“, каза професор Джеймс Логан, председател на катедрата за контрол на заболяванията в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, цитиран от агенция БГНЕС.

Пилотно изследване на Хелзинкския университет с кучета, обучавани за помощници при медицинска диагностика, започнало още през май и само за няколко седмици са се научили да различават (по миризмата на урината) пациентите с Ковид-19 от здравите участници в експеримента.

“Останахме приятно изненадани колко бързо кучетата се научиха да различават новата миризма”, казва Анна Хийлм-Бьоркман, доцентка във Ветеринарномедицинския факултет на Хелзинкския университет. Кучетата идентифицират миризмата с точност, близка до тази на PCR-тестовете, добавя тя.

От Германския център за кучета-асистенти казват, че имат нужда от повече информация дали обучението с вируса е безопасно за хората и животните. „Вирусолозите ни посъветваха да не го правим – в крайна сметка досега знаем прекалено малко за вируса“, казва Лука Барет от организацията, цитиран Deutsche Welle.

Все още не е ясно коя субстанция в урината помага на животните да разпознаят наличието на Ковид-19. Вирусът поразява не само белите дробове, но и кръвоносните съдове, бъбреците и други органи. Вероятно по този начин се променя и миризмата на урината на пациентите, което помага на кучетата да реагират на заболяването.

“Според едно изследване, кучетата разпознават левкемията с вероятност от 93%, а рака на белите дробове – дори на 97 процента”, обяснява Барет. Животните могат да идентифицират и други онкологични заболявания, сред които рак на кожата, на дебелото черво, на яйчниците и на простата.

Кучетата разпознават и болестта на Паркинсон – при това години преди появата на първите симптоми на заболяването, което е от изключителна помощ за ранното диагностициране. Животните тренират и за идентифициране на малария. За момента обаче те познават 7 от 10 заразени, което е недостатъчно.

Обонянието при кучетата е около един милион пъти по-силно от това на човека. Хората разполагат с около пет милиона клетки за обоняние, дакелът – със 125 милиона, а немската овчарка – с 220 милиона. Кучетата правят 300 кратки вдишвания на минута, по този начин клетките на обонянието се изпълват с нови частици постоянно. Освен това възприемат различна миризма отляво и отдясно – така те могат едновременно да усещат заобикалящата ги среда и да преследват конкретна следа.

Породите лабрадор ретривър, кокер шпаньол и овчарка са сред тези, които се обучават да откриват наркотици и взривни вещества. Всяко куче обаче може бъде научено да открива само един вид онкологично заболяване.

Кучетата се обучават чрез контейнери, които съдържат миризма или пот. Щом идентифицират миризмата, кучетата чуват “клик” и получават награда под формата на храна.

В момента малко животни и техните стопани работят в болници, при това доброволно. Класическата медицина и здравните каси до голяма степен са скептични към този метод на ранното диагностициране.

Ако направените открития във Финландия се потвърдят, кучетата търсачи могат да се окажат ценен помощник в борбата срещу новия коронавирус. Според Лука Барет, те могат да помогнат за превенцията на разпространението на заразата при футболни мачове, големи събития или на летища. И не само да проверяват пътниците. Кучета търсачи могат да обхождат самолетите преди пасажерите да се качат, за да установят дали на борда на машината има Ковид-19.

Снимка на куче, обучено да открива коронавирус: Финавия