Кучето надушва стреса

нос на куче

Учени доказаха способността на кучетата да разпознават психологическото състояние на хората.

Британски учени доказаха, че кучетата са способни по миризмата на потта и дъха да определят психологическото състояние на хората, включително стреса, съобщи BBC.

В 650 от 700 опита кучета успешно са идентифицирали проба от пот, взета от стресиран човек, което е 93% успеваемост, като тя варирала от 90 до 97 процента. Доброволците са били помолени да решат сложна математическа задача и да съобщят за нивата си на стрес. Животните е трябвало да определят кои епруветки съдържат проби от потта на хора с високи нива на стрес.

Според изследователката Клара Уилсън съществуват много доказателства, че кучетата могат да долавят миризмите на хора, свързани с определени заболявания. Досега обаче не е било доказано, че те са способни да разпознават психологическото състояние на човека.

Резултатите от този екперимент на учените от Кралския университет в Белфаст са публикувани в специализираното списание Plos One на 28 септември 2022 г.

Кучетата опознават света чрез миризми. Техните способности отдавна се използват за откриване на наркотици и експлозиви. Експертите смятат, че скоро четириногите приятели на хората ще могат да помагат на лекарите да откриват болести, включително рак на белия дроб, диабет и дори коронавирусна инфекция.

Снимка на нос на куче от порода Джак ръсел: Jade87 / Pixabay