Кучето разбира човешките емоции

куче

Учените отново успяха да докажат, че кучето успешно разбира човешките емоции.

Кучетата могат да разпознаят човешкото настроение по израза на лицето и интонацията на гласа, съобщиха агенциите АФП и БТА, като се позовават на емпиричните наблюдения на британски и бразилски биолози.

Тази способност досега се смяташе за характерна само за хората. Животните могат да интерпретират чувствата на себеподобните си и така да разпознават намеренията им, но само в границите на същия вид.

За да разберат емоциите на представители на друг вид, мозъкът трябва да е способен да пренапише в умствени образи видяното и чутото. Той трябва да може да ги оцени, да ги сравни, да ги свърже и комбинира.

За изследването си учените от университета Линкълн, Великобритания, и от университета на Сао Пауло, Бразилия, са поставили 17 кучета пред снимки на лица, изразяващи радост или гняв, придружавани от щастлив или изнервен човешки глас. Така биолозите установили, че кучетата стават много по-внимателни, ако изражението на лицето съответства на интонацията.

Много собственици на кучета са убедени, че животните им са много чувствителни към настроението на членовете на семейството. Има съществена разлика обаче между това да се научиш да реагираш подходящо на гневен глас и това да дешифрираш различни данни, отбелязват учените. В тяхното изследване кучетата не са имали никакъв период за запознаване с обектите.

600x120

В началото на 2015 г. австрийски изследователи публикуваха научните си изводи, че всяко куче може да разчита емоцията на човешкото лице и различава гневните от щастливите изражения на хората, доказано с поведенчески експерименти.

Снимка: Лиз Уест