Кучето надушва епилептичен припадък преди възникването му

ретрийвър

Обучиха кучета да надушат пристъп на епилепсия.

Изследователи от Университета на Рен, Франция, успяха да обучат кучета, които да могат да надушат предстоящ пристъп на епилепсия по потта и дъха на болния.

Така те ще могат да го предупредят навреме за припадъка.

Резултатите от това начален и малък експеримент са публикувани в специализираното издание Scientific Reports на 28 март 2019 г.

Когато на обучавани кучета се представят следи от случай, свързан с епилепсия, те ги разпознават с голям процент сигурност.

Досега е показано, че кучетата могат да надушат рак на гърдата, рак на белия дроб и диабет с известен успех.

Френският екип е обучил 5 кучета – три женски и две мъжки, със седем купи с проби от девет пациенти, от които били взети проби на дъха им по време на пристъп, както и натривка и от пот по дланите им.

От седемте контейнера само единият съдържал мирисов отпечатък от епилептичен пристъп. Така две от кучетата успявали да го разпознаят сред останалите при 67%, докато останалите три познали правилно всеки път.

Това ясно показва за пръв път, че наистина има специфична миризма на припадъци при отделните индивиди и видове припадъци. Същото се отнасяло и за потта на пациентите.

Явно епилептичният пристъп има свой специфичен мирисов отпечатък, който кучетата разпознават с голяма точност, заявява ръководителят на екипа д-р Амели Катала.

Необходими са по-нататъшни изследвания, но е възможно промяната в електрическата активност да предизвика освобождаването на някои неврохормони, които в крайна сметка предизвикват миризмата, или това да е свързано с молекули и процеса на стреса, предполага тя.

Ето нагледно видео с експеримента с кучетата, които надушват пристъп на епилексия:

Снимка на куче: Стив Бидмед