Кучето разпознава човешките емоции

Учените доказаха с експерименти, че всяко куче може да разчита емоцията на човешкото лице и различава гневните от щастливите изражения на хората.

Кучетето е най-добрият приятел на човека още от каменната ера и сега учените смятат, че са наясно защо това е така.

Четириногите любимци имат забележителната способност да четат човешките емоции, твърди ново проучване, цитирано от в-к Daily Mail.

Специалисти по поведението на животните намериха първи доказателства, че всяко животно може да намери разлика в емоционалните изражения на други видове.

Откритията, публикувани в уважавания академичен журнал Current Biology, помагат да се обясни невероятната връзка, която има между хората и кучетата, отбелязват учените.

Екипът от университета по ветеринарна медицина във Виена демонстрира в серия от тестове, че кучетата могат да направят разлика между снимки на щастливи и разгневени лица.

Нашето изследване доказа, че кучетата могат да различат гневните от щастливите изражения на хората, те разбират, че тези две изражения имат различно значение. Те правят разлика не само при хора, които познават добре, но при хора, които никога преди не са виждали, казва вторът на проучването Лудвиг Хубер.

Кучетата показвали предпочитание към усмихнатите лица. Дори когато учение се опитвали с лакомства да ги обучат, да изберат снимка с ядосано лице, кучетата не са били склонни да го направя.

Екипът е подложил 24 кучета на серия от поведенчески експерименти, представяйки им поредица от двойки лица върху екран. Учените разделили кучетата на две групи – едната група е била награждавана, че избира щастливи лица, а другата за това, че избира ядосаните лица.

600x120

Резултатите показали, че кучетата – предимно порода коли и немска овчарка – са били винаги в състояния да разпознаят и предпочетат един тип изражение пред друг. Всички изследвания за кучетата показват, че кучетата постепенно са се развили, за да се разбират с хората.

Първите вълци са били опитомени от хората преди хиляди години и са били ловни животни. Постепенно те са се превърнали в работни кучета, помощници във ферми и накрая са израснали до емоционални другари на хората.

Селектирането на породи означава, че кучетата, които могат по-добре да общуват с техните собственици са предпочитани, което насърчава тези техни признаци да стават все по-силно изразени с течение на времето.

Ето и видео, което нагледно демонстрира научeн експеримент с куче, което разпознава човешките емоции.

Снимка: Christian Budi