Куче помага срещу тревожно разстройство у децата

деца с куче

Кучето като домашен любимец защитава децата от тревожни разстройства.

Съжителството на децата с куче у дома намалява риска от развитие на тревожно разстройство у децата.

Това установи изследване, проведено от учени от Медицинския център Басен, Университета в Оклахома и Медицинския институт на Дартмутския колеж.

Учените проучвали 643 деца на 6-7-годишна възраст. 370 деца са имали куче, а 273 – не, разказва специализираното издание Science World Report, цитирано от агенция БГНЕС.

Родителите отговаряли на въпроси за животното, а също за физическото и психическо състояние на децата си. Изследването показа, че от децата с куче в дома от тревожно разстройство са страдали 12%. Докато при децата без домашен любимец това състояние засегнало 21%.

Очевидно общуването с кучено намалява риска от тревожното разстройство при децата.

Предишни проучвания показаха, че общуването с куче съдейства за изработването на окситоцин – т.нар. хормон на любовта. Освен това то намалява нивото на хормона на стреса – кортизола.

600x120

Специалистите смятат, че наличието на куче в детството предотвратява развитието на сериозни психически разстройства в по-късна възраст.

Също така наличието на куче като домашен любимец намалява риска от астма и алергия при децата, доказаха експерти при други изследвания.

Снимка: crimfants