Къде да не пътуваме при пандемията от коронавирус


коронавирус и паспорт

МВнР обяви актуален списък на рисковите дестинации с коронавирус.

От Министерството на външните работи на Република България (МВнР) призовават да се пътува в чужбина само при крайна необходимост. Ето къде имаме ограничения за свободно придвижване по време на пандемията от коронавируса.

Информацията е ОБНОВЕНА НА 24 СЕПТЕМВРИ 2020 г.

Едва 3 държави-членки на ЕС пускат свободно предвижване на българите, без да ги поставят под карантина, нито да ни се изисква отрицателен PCR-тест за коронавирус. Това са Италия, Малта и Словакия.

От 23 септември 2020 г. Литва отново налага ограничения на българите, които пристигат в балтийската република. За гражданите, пътуващи от България до Литва, се въвежда задължителното изискване за представяне на удостоверение за отрицателен тест за COVID-19, извършен до 72 часа преди влизане в страната, като същите подлежат на 14-дневна карантина, предупреждава МВнР.

От 19 септември 2020 г. българи ще бъдат допускани във Финландия само в специално изброени случаи, но не и туристи. Допуснатите във Финландия български граждани ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина.

От 18 септември 2020 г. в Израел се въвежда повторно строга 3-седмична общонационална карантина заради коронавирусната пандемия. Мерките включат ограничаване в придвижването на гражданите (на не повече от 500 метро от жилището си), затворени са ресторантите, местата за отдих, училищата, а работа спират и частните фирми. Не са позволени събирания на закрито на повече от 10 души, а на открито – на повече от 20.

Гърция удължи срока на действие на въведените временни ограничения по отношение на сухопътните, морските и въздушните съобщения на страната като част от мерките за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19 в Република Гърция. С решение на гръцкото правителство за периода от 00:01 ч. на 16 септември 2020 г. до 23:59 ч. на 30 септември 2020 г., се продължава действието на прилаганите до момента временни ограничения, определени с предишен акт на правителството. Основните мерки, касаещи българските граждани, са задължително попълване на PLF и представяне на QR код при влизане в страната, както и задължително представяне на отрицателен резултат от тест за COVID-19 по метода PCR. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с МПС, самолет или плавателен съд, предупреждава МВнР. Изискването за представяне на PCR тест не се прилага по отношение на шофьорите на товарни камиони. Българските туристи могат да преминават през ГКПП „Кулата-Промахон“, откъдето могат да преминават българските туристи.

От 28 юли 2020 г. всички пътуващите до Гърция със самолетни полети от България ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от ПСР-тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за отрицателен ПСР-тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство, предупреждава МВнР. Пътуващите трябва да бъдат тествани лабораторно с РТ-ПСР чрез вземане на секрет от устата или носа. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация.

Гърция въвежде правила влизане в страната още на 15 юли 2020 г. Според тях всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, по несъществени причини са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция. Гръцкото посолство уточни, че сертификатите за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъдат издадени на английски език и да съдържат името и номера на паспорта или личната карта на пътуващия. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Остава задължението за попълване на формуляр за локализиране на пътниците (Passenger Locator Form – PLF). Минималният срок за попълване се намалява от 48 на 24 часа преди пристигането в Гърция. Формулярът е достъпен на адрес Travel.gov.gr.

Гръцките власти си запазват правото избирателно да тестват туристите, минаващи границата. Причината за по-строгите мерки е завишеният брой на заразените с COVID-19 в страната ни.

СПИСЪК С ЛИЦЕНЗИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ ЗА PCR-ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

Република Южна Африка отваря границите си от 1 октомври 2020 г., но изисква от всички пристигащи ще се изисква да представят отрицателен PСR тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди часа на пристигане в ЮАР. В противен случай, лицето ще подлежи на задължителна 14-дневна карантина за негова сметка. Също така, от всички пристигащи граждани, ще се изисква инсталиране на мобилно устройство на безплатна South Arica Travel App. Извънредното положение в страната е удължено до 15 октомври, т.г., а вечерният час ще бъде от полунощ до 4 часа, предупреждава МВнР

Украйна забрани транзитното преминаване на чужди граждани на своя територия до полунощ на 28 септември 2020 г.

Считано от 10 септември 2020 г., правителството на Малдивите изисква от всички пристигащи в страната да представят отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 на английски език, който следва да е направен в рамките на 72 часа преди отпътуването. МВнР припомня, че във връзка с епидемията от COVID-19 в Република Малдиви е обявено извънредно положение по отношение на общественото здраве, даващо правно основание за поставяне в изолация и под карантина на застрашени от вируса лица и острови, както и за предприемане на други необходими стъпки, и съветва да не пътуваме за южноазиатската държава.

Белгия премести Северозападния район (Видин, Враца, Лом, Монтана) на България от „зелена“ в „оранжева“ зона, считано от 9 септември, обяви МВнР. По-рано, на 1 септември, белгийското правителство премести и Североизточния район на България (Варна, Добрич, Шумен, Търговище) от „червената зона“ на България в т.нар. „оранжева зона“. Оранжевата зона в България вече включва: Североизточен район (Варна, Добрич, Шумен, Търговище), Северен централен район (Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра), Северозападен район, Югоизточен район (Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора), Южен централен район (Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали) и Югозападен район (София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил). Всички български граждани, пътуващи от тези райони на България до Белгия, подлежат на препоръчителна карантина и тест, предупреждава МВнР.

Германия е първата страна-лидер в ЕС, която налажи ограничения за посещенията на българи, заради бума на коронавирус у нас. Считано от 19:45 ч. Централно европейско време на 7 август 2020 г. сънародниците ни, които пристигат от рискови региони, а именно област Благоевград. Основание за определяне на определен район за рисков са 50 нови случаи на заразени на 100 000 жители за последните седем дни. На българите от тези области са въведени задължителни тестове за COVID-19. До получаване на резултата от теста, за засегнатите лица е в сила задължителна 14-дневна карантина, която отпада при отрицателна проба. Тестът трябва да се направи до 72 часа след влизане на германската територия. Допуска се тестване и в страната на отпътуване, ако то е извършено в сертифицирана лаборатория в рамките на 48 часа преди влизане в Германия. Препоръчва се при отрицателен тест да се извърши нов няколко дни по-късно, тъй като е възможно дадено лице към момента на първия тест да е носител на болестта, но в начален етап, когато наличието на вируса не може да бъде регистрирано. Вторият тест не е задължителен, но здравните власти имат право да го изискат, ако считат за необходимо.

Кралство Мароко възстановио възможността за краткосрочни пътувания до страната с туристическа, делова, служебна или друга цел от 6 септември 2020 г., като пътниците следва да представят PCR тест, направен не повече от 48 часа преди пътуването им, както и серологичен тест. На пътуващите с ферибот по време на пътуването е възможно да се извърши допълнителна проверка с PCR тест. Деца под 11-годишна възраст са освободени от изискването за PCR тест, подчертава МВнР.

Унгария затвори границите си за чужденци, считано от 1 септември, като въвежда отново мерките за защита на границите, които са били в сила по време на първата вълна на коронавирусната епидемия. Българските граждани могат да преминават транзитно през територията на Унгария като при влизане на границата ще бъдат подложени на медицински преглед и ако няма съмнение за инфекция с COVID-19, съобщава МВнР. Бразилия пък удължи срока на забраната за влизане на чужди граждани през своите сухопътни и морски граници до 25 септември.

Египет също налага изискване от 1 септември всички лица (вкл. и дипломатите), които пристигат в Египет, са задължени да предоставят негативен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди пристигането в страната, съобщава МВнР.

Ако пътувате за Южна Корея и се окаже, че сте заразени с коронавирус до 14 дни от пристигането си там, ще трябва да покрият всички свои разходи за лечение, настаняване, храна, без разходите за хоспитализацията. Ако пациентът има валидна корейска национална здравна застраховка, сумата, покрита лично от него възлиза на около 20% от цялото лечение. В допълнение, всички чуждестранни COVID-19 пациенти, нарушили правилата, издадени от корейското правителство относно карантинния период или представили фалшив PCR тест, ще трябва да заплатят цялата сума по своето лечение, считано от 24 август, предупреждава МВнР.

Тунис също премести България в „оранжевия списък“ с държави за влизане в страната. Това означава, че от 26 август 2020 г. пътуващите от България за Тунис граждани задължително трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди отпътуването от България и не повече от 120 часа преди пристигането в Тунис. Съгласно действащите правила за влизане пристигащите от страните в „оранжевия списък” ще бъдат поставяни под карантина в домашни условия. По искане на лицето, след 7-ия ден може да бъде направен нов PCR тест и при отрицателен резултат и липса на симптоми, лицата могат да прекратят карантината. Тестът е за сметка на лицата, предупреждава МВнР. Лицата, подлежащи на карантиниране, подписват декларация, с която се ангажират със стриктно спазване на карантинните мерки и ненапускане на мястото на карантина и декларират, че са запознати с наказанията за нарушителите, а именно – 6-месечен затвор и глоба в размер на 120 тунизийски динара (приблизително 75 български лева).

Франция също въведе задължителен PCR тест за българите, които решат да влязат на френска територия, който следва да бъде извършен при пристигане на летището, след слизане от борда на самолета, считано от 20 август. Резултатът от PCR теста е наличен в рамките на 24 часа след неговото извършване, съобщи МВнР.

Сърбия също въвежда PCR тест за всички влизащи от България от 15 август 2020 г. Сърбия е първата европейска държава извън ЕС, която се присъединява към над дузината държави-членки на ЕС, сред които Гърция и Германия, които се опитват да се опазят от заразените с коронавирус българи. Гражданите на България ще могат да влизат на територията на Сърбия само с отрицателен PCR тест, който да не е по-стар от 48 часа, реши Кризисният щаб на Сърбия. Срокът от 48 часа започва да тече от момента на издаване на сертификата от съответната лаборатория. Решението е взето въз основа на оценка на настоящата епидемиологична обстановка и тенденцията в честотата на заболяването, регистрирана през последните дни. Според експертите от щаба, ситуацията в Сърбия е по-благоприятна и болниците за COVID-19 се затварят една след друга. Желанието на властите е тази тенденция да продължи.

Кипър е поредната европейска държава, след Литва, която забранява стъпването на българи на островната държава, заради изключително високия бум на новозаразени сънародници от коронавируса. От 1-и август 2020 г. само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass, алармира МВнР. Считано също от 30 юли 2020 г. , компетентните кипърски власти въвеждат следните допълнителни изисквания, които следва да бъдат отразени в лабораторния тест за COVID-19, представян от лицата пътуващи до Република Кипър като постоянно пребиваващите там българи, като: дата на провеждане на теста; PCR-тест за COVID-19 (не се признават други видове тестове); пълно име на изследваното лице; резултат от теста, подчертава МВнР.

Босна и Херцеговина също вече изисква от българите отрицателен PCR-тест, за COVID-19, извършен през последните 48 часа преди влизането, информира МВнР.

Австрия също въвежда нови изисквания в режима на влизане, считано от 27 юли 2020 г., като ще допуска само българите с негативен тест за коронавирус, които не преминават транзитно. При влизане в Австрия от България лицата трябва да представят медицинско удостоверение (на немски или английски език) относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2. Към момента на влизане в Австрия тестът не трябва да е по-стар от 72 часа. Ако не бъдат представени тези документи, лицата се поставят в 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. В случай на прекарване на карантина в подходящо място за настаняване, следва лицето да представи потвърждение за наличността на такова място за настаняване, разходите за което са за сметка на пътуващия. Горепосочените обстоятелства, както и задължението да не се напуска мястото на карантината в рамките на следващите 10 дни, се потвърждават със собственоръчния подпис на пътуващия. Карантината може да бъде прекратена преждевременно с представянето на местен отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2, съобщава МВнР. В случай, че на пътуващите лица не им е било възможно да си направят отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2 в България, то в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават, на собствени разноски, да си направят такъв тест в Австрия. До представянето на негативен резултат от теста лицата се задължават да са под домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. Поемането на тези задължения се потвърждава със собственоръчния подпис на пътуващия. От 16 юли 2020 г. България вече беше добавена към списъка от държави, за полети от които е наложена забрана за кацане на австрийска територия. Понастоящем забраната е в сила до 31 юли 2020 г., уточнява МВнР.

Бахамите въвеждат забрана от 22 юли 2020 г. за влизането на чуждестранни туристи на островната държава, освен от страните-членки на Европейския съюз (като България), Великобритания и Канада, но с изискване за задължителен негативен тест за коронавирус от последните 10 дни.

Бахрейн също вовежда задължителен тест за коронавирус за туристите. Считано от 21 юли 2020 г., всички пристигащи в Кралство Бахрейн са задължени да си направят лабораторен тест за COVID-19 на собствени разноски, когато пристигнат на международно летище „Бахрейн“. Стойността на теста е 30 бахрейнски динара и може да се плати, чрез приложението „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid 19”, преди качване на самолета, както и на платформи на самото летище, които позволяват картови разплащания и такива в брой, уточнява МВнР.

Холандия е поредната държава, която постави в черен списък България за страните с висок риск от зараза от коронавирус. Затова от 16 юли 2020 г. нидерландските власти въвеждат 14-дневна карантина в домашни условия за всички български граждани, пристигащи в Кралство Нидерландия, предупреди МВнР.

Също от 16 юли пък пристигащите в Латвия чужди граждани задължително попълват регистрационна форма на хартия, а до 2-3 седмици се предвижда да заработи система за онлайн регистрация чрез попълване на електронни форми, уточнява МВнР.
Напомняме, че пътуващите от България лица, независимо от тяхното гражданство, се поставят под задължителна 14-дневна карантина в Латвия, тъй като индексът на заболеваемост от Covid_19 в България надвишава 15 души на сто хиляди население (у нас е 45.4 към 24 юли 2020 г.).

Гърция въвежда правила влизане в страната, считано от 15 юли 2020 г. в 6 часа сутринта. Според тях всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, по несъществени причини са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция. Гръцкото посолство уточни, че сертификатите за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъдат издадени на английски език и да съдържат името и номера на паспорта или личната карта на пътуващия. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Остава задължението за попълване на формуляр за локализиране на пътниците (Passenger Locator Form – PLF). Минималният срок за попълване се намалява от 48 на 24 часа преди пристигането в Гърция. Формулярът е достъпен на адрес Travel.gov.gr.

Гръцките власти си запазват правото избирателно да тестват туристите, минаващи границата. Причината за по-строгите мерки е завишеният брой на заразените с COVID-19 в страната ни. Според последните данни на здравното министерство в Гърция, през “Кулата – Промахон” са отчетени 4 пъти повече заразени, отколкото през всички летища на страната.

СПИСЪК С ЛИЦЕНЗИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ ЗА PCR-ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

От 15 юли 2020 г. Русия отменя задължителната двуседмична изолация за пристигащите в страната. На чуждестранните граждани обаче при влизане в страната е необходим документ на руски или английски език с отрицателен тест за коронавирус, извършен в рамките на три дни преди пристигането им на територията на Руската федерация. В случай, че пристигащите не представят такъв документ, е необходимо в срок до три дни същите да бъдат подложени на тест на руска територия, съобщава МВнР.

Карантината в Естония е задължителна за лица, които идват от държави, където през последните 14 дни е имало над 15 случая на COVID-19 на 100 000 души население. Поради тази причина за българските граждани, идващи от България и пътуващи до Естония, се въвежда карантина за периода 22 – 28 юни 2020 г.

Македония обаче въведе рестриктивни мерки за движение на гражданите, предвид наново бум от коронавирус в страната. По предложение на Комисията по заразни болести, правителството на Република Северна Македония взе решение за въвеждане на рестриктивни мерки за движение на гражданите, които влизат в сила от 3-4 юни 2020 г. Българските граждани, на които се налага да осъществят транзитно преминаване през територията на Република Северна Македония, могат да го направят през следните гранични пунктове: ГКПП „Богородица“/Гърция, ГКПП „Гюешево-Деве баир“/България, ГКПП „Табановце“/Сърбия, ГКПП „Блаце“/Косово, ГКПП „Кяфасан“/Албания и ГКПП „Летище Скопие“. Условието за транзит на чужди граждани е да се осъществява на вход през един и изход през друг ГКПП в срок до 5 часа. Транзитиращите чужденци са длъжни да не напускат съответния най-кратък магистрален или локален път. Транзитът се удостоверява с попълване на декларация по образец на вход в Република Северна Македония и предаването й на компетентните гранични власти на изход от страната. Чрез тези декларации ще се контролира времетраенето на транзита. Продължава да е в сила режимът за предварително искане по дипломатически път на разрешение, от главния координационен кризисен щаб на Република Северна Македония, за влизане и пребиваване на територията на страната на чужденци по изключение, в това число и на лицата, които попадат в категорията „държавен и икономически интерес”. Тази категория лица удостоверява, че не са заразени с коронавирусна инфекция с PCR тест, не по-стар от 72 часа, след което се поставя под 14-дневна самоизолация, а ако лицата пристигат от страни във висок риск, самоизолацията е за срок от 21 дни. Остава валидно изискването за задължително носене на защитни средства за лице в закрити пространства и на откритите такива, които не позволяват спазване на препоръчителната дистанция от 2 метра между хората. Мярката е валидна за цялата територия на РСМ до нейната изрична отмяна, а на нарушителите ще се налага глоба от 20 (двадесет) евро. Пристигащите, заминаващи и транзитиращи през територията на Република Северна Македония български граждани, трябва стриктно да спазват санитарните и противоепидемични мерки на правителството на страната, апелира МВнР.

От 9 юни Кипър отваря летищата си за полети от/до България, както и за още 18 държави, без да бъдат поставяни под карантина. Пристигащите ще трябва да представят лабораторен сертификат от акредитирана лаборатория с отрицателен резултат на тест за COVID-19, който е извършен в рамките на 72 часа преди полета. Тестът трябва да е PCR и резултатите да са преведени на английски език, съобщава МВнР. От Zdraven.bg припомняме, че островната държава се промотира като свободна от Ковид-19 и правителството й ще заплаща почивката на туристи, заразили се с коронавирус в страната.

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната пътници от 8 юни във връзка с пандемията от COVID-19. Наличието на отрицателен тест за коронавирус не е основание за избягване на карантината. Най-рано 48 часа преди датата на пристигане във Великобритания пътуващите трябва да попълнят електронен формуляр. В него те трябва да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, където ще прекарат карантината. Ако пристигащият не може да посочи конкретен адрес, на който ще прекара 14-дневната карантина, ще му бъде осигурено настаняване за негова сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Властите ще извършват проверки на посочените в електронните формуляри адреси за спазване на карантината. Ако такова нарушение бъде установено на територията на Англия, на нарушителите ще бъде налагана глоба от 1000 лири. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат възможност да въведат индивидуален подход спрямо неспазващи карантината. Срещу гражданите, отказали да заплатят глобата, може да бъде заведено съдебно дело и да им бъде постановена неограничена по размер санкция. Пълни разяснения относно предстоящото въвеждане на карантина за всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, публикува МВнР.

Всички пътници, пристигащи във Великобритания ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина, съобщиха британските власти на 23 май 2020 г., като мерките влизат в сила от 8 юни 2020 г. Мерките са неутрални по отношение на страни и националности.

Пътуващите до Великобритания ще е необходимо да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 14-дневната карантина. На лица, които влизат на територията на Великобритания без да са попълнили съответната онлайн форма, ще бъде налагана глоба от 100 британски лири. Ще бъде осигурена възможност за попълване на съответния формуляр на британската граница.

Ако лицата не могат да посочат конкретен адрес във Великобритания, на който ще прекарат 14-дневната карантина, ще им бъде осигурено настаняване за тяхна сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Ако при подобни случаи пътниците не могат да платят разходите по настаняване, ще им бъде отказан достъп до територията на Великобритания.

На посочените в електронните формуляри адреси ще бъдат извършвани проверки за спазване на наложената карантина. Ако на територията на Англия бъде установено нарушаване на карантинните мерки, на лицата ще бъде налагана фиксирана глоба от 1000 лири. Наличието на отрицателен тест за наличие на COVID-19 не е основание за избягване на карантина. Мерките ще бъдат преразглеждани на всеки три седмици.

Също така, считано от 25 май 2020 г., сезонните земеделски работници и командированите работници, чийто престой на френска територия надвишава 48 часа, ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина или всяка друга еквивалентна мярка за сметка на техния работодател, предупреди МВнР.

Във връзка с разпространението на смъртоносния вирус COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация (СЗО) пандемия от коронавирус МВнР актуализира на 21 август 2020 г. индекса на риск при пътуване за следните държави, изброени по континенти:

ЕВРОПА (43 държави с ниво на риск 4) (по азбучен ред):

Австрия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Андора – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Армения – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Беларус – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Белгия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Босна и Херцеговина – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ватикана – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Великобритания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Германия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Дания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Естония – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ирландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Исландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Испания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Италия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Кипър – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Латвия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Литва – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Лихтенщайн – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Люксембург – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Македония (Република Северна) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Малта – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Молдова – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Монако – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Нидерландия (по-позната като Холандия) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Норвегия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Полша – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Португалия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Румъния – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Русия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сан Марино – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Словения – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сърбия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Турция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Украйна – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Унгария – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Финландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Франция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Хърватия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Черна гора – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Чехия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Швейцария – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Швеция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите европейски държави, сред които Гърция, Словакия и Албания, нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

АЗИЯ (4 държави с максимално ниво на риск 5) (по азбучен ред на страните и по низходящ ред на риска):

Иран – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Йемен – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Китай – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Сирия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Афганистан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Бангладеш – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Бахрейн – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Израел – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Индия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ирак – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Казахстан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Катар – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Корейска народно-демократична република (Северна Корея) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Кувейт – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Малдиви – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Непал – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Обединени арабски емирства – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Оман – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Пакистан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Палестина – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Саудитска Арабия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сингапур – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Тайланд – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Турция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Шри Ланканиво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Южна Кореяниво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите азиатски държави, вкл. Япония, нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

АФРИКА (по азбучен ред на страните и по низходящ ред на риска):

Либия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Буркина Фасо – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Камерун – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Мали – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сомалия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Судан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Централноафриканска Република (ЦАР) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Южен Судан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите африкански държави нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

СЕВЕРНА АМЕРИКА (по азбучен ред на страните):

Гватемала – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Доминика – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Канада – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Мексико – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Никарагуа – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Панама – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

САЩ – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Хондурас – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите държави в Северна Америка нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

ЮЖНА АМЕРИКА (по азбучен ред на страните):

Бразилия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Венецуела – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Еквадор – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Колумбия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Панама – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Перу – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Чили – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите държави в Южна Америка нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

От всички тихоокеански държави в Океания само Нова Зеландия е с ниво на риск 4 -предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). При останалите, вкл. Австралия, нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

При необходимост от съдействие българските граждани да се свържат на денонощните телефони на МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и на имейл адрес crisis @ mfa.bg

Следете актуалната информация и препоръките при пандемията от коронавирус ТУК.

Колаж: Герд Алтман

loading...