Къде да не пътуваме при пандемията от коронавирус? (НОВА КАРТА)

коронавирус и паспорт

Представяме актуална цветна карта на Европа за нивото на зараза с Ковид-19 и актуален списък на МВнР с рисковите дестинации с коронавирус. Информацията е ОБНОВЕНА на 28 АПРИЛ 2021 г.

Европейският център за контрол на заболяванията към ЕК публикува цветна карта на страните от ЕС за развитието на коронавируса по региони за последните 2 седмици. Светлосиният цвят означава, че няма нови заразени; бледожълтото: под 20 нови случая на 100 хиляди; в жълт цвят заразените са над 20 и под 60 на 100 хиляди; в оранжевата зона заразените са от 60 до под 120 случая на 100 хиляди. В регионите в тъмно оранжево новозаразените са от 120 до 240 на 100 хиляди. В червено са оцветени местата с над 240 случаи на 100 хиляди население. Картата е за периода 14-та и 15-та седмица на настоящата година, тоест от 5 до 18 април.

карта

От Министерството на външните работи на Република България (МВнР) призовават да се пътува в чужбина само при крайна необходимост. Ето къде имаме ограничения за свободно придвижване по време на пандемията от коронавируса.

Нито една държава-членка на ЕС не пуска свободно предвижване на българите, без да ги поставят под карантина, нито да ни се изисква отрицателен PCR-тест за коронавирус. Две други 2 европейски държави обаче разрешават свободно влизане на територията им – Северна Македония и Сърбия. Ако решите да летите, ТУК можете да разбере как се пипва коронавирус в самолет, както и как се разпространява коронавирусът в самолет.

Германия, Белгия, Дания, Унгария, Австрия, Португалия, Испания, Финландия и Норвегия (която не е в ЕС, но е част от Шенген), са въвели временно ограничения за пресичането на техните граници като противоепидемична мярка. Това сочат официални данни на Европейската комисия. Представители на ЕК уточниха, че правилата за Шенген допускат ограничаване на движението, когато това е необходимо за опазване на обществената сигурност, включително на общественото здраве.

Гърция отмени от 19 април 2021 г. 7-дневната карантина при влизане в страната за граждани на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Обединеното кралство, Съединените Американски Щати, на Обединените арабски емирства, на Сърбия и на Израел. Същевременно до 26 април т.г. остава изискването за представяне на негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция и се въвежда нова възможност за представяне на сертификат за ваксинация за COVID-19. При влизане в страната, гръцките власти на случаен принцип правят бърз или PCR тест. Остава и изискването за попълнен PLF, достъпен на адрес Travel.gov.gr, и наличие на QR код. Сертификатът за ваксинация следва да е на английски език, да е издаден от публичен орган в съответствие със съответното национално законодателство. При влизане в Гърция следва да са изминали 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината. Отваря се и ГКПП „Нимфеа-Маказа“ за трафик на пътници в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч. За пътници остава отворен и ГКПП „Кулата-Промахон“. Останалите пунктове обслужват само тежкотоварния трафик, а ГКПП „Ивайловград-Кипринос“ е затворен. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация.

СПИСЪК С 97 ЛИЦЕНЗИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ ЗА PCR-ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

Белгия отменя отменя временната забрана за несъществени пътувания в рамките на Европейския съюз, включително от и до България, считано от 19 април 2021 г. Както и досега, при пристигането си в Белгия пътуващите трябва да спазват строг режим на задължително PCR тестване и 7-дневна карантина. Всички лица над 6 години, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, направен от лицензирана лаборатория в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането. Представянето на отрицателен резултат от PCR тест е задължително, независимо от транспортното средство (самолет, влак, кораб, автобус, автомобил). От пристигащите в Белгия лица, които имат белгийски лични документи, не се изисква резултат от предварителен PCR тест. Тестът се прави на първия и седмия ден след пристигането им в Белгия. Пристигащите в Белгия след престой над 48 часа в чужбина, включително в България, трябва да спазват задължителна 7-дневна карантина. Карантината може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, лицето трябва да се подложи на самоизолация още 10 дни. Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Остава задължителен и Формулярът за местоположение на пътниците Passenger Locator Form (PLF), който позволява на полицията да идентифицира хора, които не се тестват при завръщането си. На нарушителите на правилата за тестване ще се налага глоба от 250 евро.

От 19 април 2021 г. Словакия за лицата, пристигащи в републиката и посетили държави от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия през предходните 14 дни, няма да се налага оставане под карантина, ако са ваксинирани срещу COVID-19, в случаите, когато: е направена ваксина mRNA срещу COVID-19 (напр. Moderna, Pfizer/BioNTech), с изминали повече от 14 дни от прилагане на втората доза или имат направена векторна ваксина срещу COVID-19 (напр. AstraZeneca) и са изминали повече от четири седмици от първата доза или в интервала до 180 дни след преболедуване на COVID-19 са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза или са преболедували COVID-19 и имат потвърждение за това не по-старо от 180 дни на преболедуването. Тези обстоятелства се удостоверяват чрез доказателство за преболедуване или чрез ваксинационен сертификат. Остава в сила правилото от 17 февруари 2021 г., според което всички пътници, пристигащи в Словашката република от която и да е държава и които не са ваксинирани или не са прекарали болестта, са длъжни да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, същите могат да си направят RT-PCR тест и ако той е отрицателен, карантината се отменя. Деца под 10-годишна възраст подлежат на тестване само при преценка на личния лекар, като тяхната изолация приключва едновременно с тази, на останалите членове на общото домакинство. Всички лица, които влизат по суша в Словакия, са длъжни да се регистрират в интернет предварително или най-късно при влизане, а при пристигане по въздух предварително да попълнят друг електронен формуляр. Премахва се списъкът на по-малко рисковите държави и възможността за преминаване на границата със 72-часов RT-PCR тест.

Мароко преустановява пътнически полети от и до България от 16 април 2021 г. Според съобщение на Националната дирекция на летищата в Мароко (ONDA) ограничителната мярка ще се прилага и за пътническите полети от и до:
Албания, Кипър, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Тунис, както и Аржентина, Босна и Херцеговина, Ботсвана, Камерун, Хърватия, Мозамбик, Полша, Норвегия, Финландия, Гърция, Ливан, Кувейт, Алжир, Египет, Италия, Белгия, Турция, Швейцария, Германия, Нидерландия, Австрия, Португалия, Швеция, Украйна, Чешка Република, Австралия, Ирландия, Бразилия, Нова Зеландия, Великобритания, Южна Африка, Дания, Мали, Гана, Демократична република Конго, Либия, Гвинея-Конакри, Испания, Франция. Още от 1 октомври 2020 г. Мароко изисква от пристигащите да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пътуването им и да имат резервация за настаняване в хотел или квартира в страната или покана от мароканска фирма.. На пътуващите с ферибот по време на пътуването е възможно да се извърши допълнителна проверка с PCR тест. Деца под 11-годишна възраст са освободени от изискването за PCR тест.

Турция удължи срока на прилагане във времето на рестрикциите при пътуване до страната до 31 май 2021 г. Припомняме, че считано от 28 декември 2020 г., е в сила изискване за представяне на негативен PCR тест за всички лица, желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на Турция. Изследването следва да е направено до 72 часа преди влизане в страната. Турция въведе също от 15 март 2021 г. изискване към всички пътници, влизащи в страната през въздушна граница, до 72 часа преди полета да попълнят формуляр за регистрация. Попълненият формуляр следва да бъде разпечатан или изтеглен на мобилно устройство и да бъде предоставен на авиопревозвача преди качване на борда на самолета. При непредставяне на формуляр или ненадлежното му попълване, на пътниците може да бъде отказан достъп до територията на страната. От изискването за попълване на формуляр са освободени единствено транзитните пътници. Още от 11 януари 2021 г. Турция изисква представяне на негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването за всички с изключение на децата до 6-годишна възраст, както и при самолетен транзит, в случай че пътниците не напускат трансферната зона на съответното летище. Освободени от това изискване са и членовете на екипажа на въздухоплавателни и на морски плавателни средства. От 30 декември 2020 г. всички пътници, влизащи през сухопътните граници на Турция, следва да представят негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Всички, влизащи на територията на Турция, трябва да представят следния набор от документи: негативните резултати от PCR-теста за новия коронавирус трябва да са в оригинал и да притежават подпис и мокър печат; съдържанието на документа да е на латиница; резултатите от теста да са оптечатани, като не се допускат ръкописни резултати; да е приложен документ за заплатена такса за изготвяне на PCR теста.

Португалия въвежда въвежда 14-дневна карантина за пристигащите от България, считано от 1 април 2021 г. Още от 15 февруари 2021 г. Португалия изисква задължителен PCR тест за всички пристигащи, считано от 15 февруари 2021 г. Всички пътници, независимо от гражданството, пристигащи на континенталната част на Португалия, трябва да представят, преди качване на самолета, негативен PCR тест не по-стар от 72 часа. Това изискване не се прилага за деца до 24-месечна възраст. Гражданите на държавите-членки на ЕС и на държавите, които са част от Шенгенското пространство, гражданите на трети страни с право на пребиваване в Португалия и акредитираните в страната дипломати, които в нарушение на горното изискване са допуснати до полета без отрицателен PCR-тест, при пристигане в страната ще бъдат упътени от компетентните власти да направят теста за собствена сметка на летището, където трябва да изчакат до излизане на резултата. Препоръчват се само наложителните пътувания от и към страни-членки на ЕС или асоциираните към с отчетени между 150 и 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 жители през последните 14 дни (Германия, Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Словакия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Швеция). Пътниците, пристигащи в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или асоциираните към Шенген страни с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (Чехия, Словения, Испания, Естония и Латвия), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, подлежат и на задължителна 14-дневна карантина, след пристигането си в Португалия. Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Всички пътници, пристигащи на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, ще трябва да попълнят онлайн формуляр. Пътуващите за Мадейра и Порто Санто трябва да попълнят друг онлайн формуляр в рамките на 48 часа преди полета, а тези за Азорските острови трябва да попълнят следния онлайн формуляр в рамките на 72 часа преди полета. Тестовете, при пътувания за Мадейра, Порто Санто и Азорските острови са задължителни за всички пристигащи от всички дестинации. Българите, пътуващи от трети страни за континенталната територия на Португалия следва да представят отрицателен RT-PCR молекулярен тест по отношение на COVID-19. Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което пътникът ще продължи към мястото на настаняване и там ще остане в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на около 12 часа. В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат следните опции: да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване; или да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали. В тези случаи разходите за настаняване се начисляват на пътника. Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, пътници снабдени с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта. Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област. При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган.

Молдова въвежда изискване за представяне на удостоверение за отрицателен PCR тест при влизане в страната, считано от 1 април 2021 г. Без изключения всички пристигащи задължително следва да представят удостоверение за отрицателен PCR тест (извършен до 72 часа преди влизането в страната, като документът за теста трябва да бъде изготвен на английски, руски или румънски език), за да бъдат допуснати в Молдова. Тестът трябва да съдържа QR код. Ваксинираните обаче може да влизат в Молдова свободно, ако представят документ за поставена ваксина срещу COVID-19 (задължително с поставена втора доза). Документите за направен тест или поставена ваксина следва да бъдат на румънски, английски, френски или руски език.

От 1 април 2021 г. българските граждани могат да пътуват до Хърватия представят отрицателен PCR тест или тест за бърз антиген SARS-CoV-2, фигуриращ в списъка на тестовете за бърз антиген COVID-19, признат от държавите-членки на Европейския съюз и одобрени от Европейската комисия, при условие че тестът е направен в рамките на 48 часа, преди пристигане на граничния пункт. Ако влизането е осъществено на основата на бърз тест за антиген и престоят е по-дълъг от 10 дни, се извършва повторно изследване най-късно до 10 дни след датата на излизането на резултата от първия тест. Българите могат да не си правят тест, ако представят сертификат за ваксинация, потвърждаващ, че са минали най-малко 14 дни от втората ваксинация или, в случай на еднократни ваксини – потвърждаващ, че са минали поне 14 дни от ваксинацията. Българите може също да представят медицински сертификат за преболедуван COVID-19 или позитивен PCR или бърз антигенен тест, потвърждаващ, че лицето е било заразено от вируса SARS-CoV-2, при положение, че тестът е направен не по-рано от 180 дни и не по-късно от 11 дни преди пристигането на граничния пункт. Транзитното преминаване през страната без представяне на изброените по-горе документи е разрешено в рамките на 12 часа, без преспиване. При превишаване на 12-те часа транзит, пътниците подлежат на задължителна самоизолация в страната, предупреждава МВнР.

Италия въвежда 5-дневна карантина за пристигащите от България, считано от 31 март 2021 г., предупреждава МВнР. Пристигащите в Италианската република от Република България пътници, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна карантина, след изтичането на която ще е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест. Остава изискването пристигащите от България да попълнят декларация с данните си и причините, началната и крайната точка на пътуването (декларацията е достъпна на италиански и на английски език); също така имат и задължение за информиране на местната компетентна здравна институция за пристигането в Италия, дори и при липса на симптоми на вируса. По същия начин ще бъдат третирани и лицата, които в последните 14 дни преди влизането си в Италия са пребивавали или пък единствено транзитно преминавали през: Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания (вкл. Фарьорските острови и Гренландия), Естония, Финландия, Франция, (вкл. Гваделупа, Мартиника, Гвиана, Реюнион, Майот, но без териториите извън европейския континент), Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия (с изкл. на териториите извън европейския континент), Полша, Португалия (вкл. Азорските острови и Мадейра), Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания (вкл. териториите на африканския континент), Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (вкл. Канарските острови, остров Ман, Гибралтар и британските бази на остров Кипър, но без териториите извън европейския континент, които Кралството администрира), Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако.

Германия изисква от всички пътници, пристигащи във ФРГ със самолет, да представят негативен PCR тест, направен не повече от 48 часа преди пристигането, считано от 30 март 2021 г. Антигенните тестове за директно доказване на заразяване със SARS-CoV-2 могат да бъдат признати от отделните провинции, само в случай, че отговарят на критериите на СЗО. Правилото не важи за транзитните пътници, които спазват съответните мерки за защита, както и за екипажите на самолетите. По-рано, на 21 март 2021 г. Германия постави територията на България в категорията на „области с висока честота“ на заразени с коронавирус. Пътуващи от райони с висока честота е необходимо да имат доказателство, че нямат инфекция с коронавирус и при влизане в Германия да представят отрицателен резултат от тест, който при поискване да бъде представен на превозвача преди заминаване, на компетентния орган или на граничния контрол при влизане. Всички влизащи в Германия лица подлежат на задължителна 10-дневна карантина при спазване на разпоредбите на съответната федерална провинция.По-рано, от 11 януари 2021 г. при влизането в която и да е провинция на федерална република Германия се изискват задължително от пристигащите от България както негативен тест за коронавирус, така и задължителна 10-дневна карантина. Тестването следва да се извърши посредством бърз тест или чрез PCR-тест до 48 часа преди пристигането с удостоверяващ документ на английски, немски или френски език или незабавно при пристигането. Остава задължението за онлайн регистрация преди пътуването, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите лица да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването. При пристигането си лицата трябва да представят на електронен или хартиен носител направената задължителна предварителна регистрация, която Германия въведе още на 9 ноември 2020 г. за пристигащите от рискови региони като България на специален сайт. Още на 1 ноември 2020 г. Германия обяви цялата територия на България за рисков регион според статистическите данни на института „Робърт Кох“. Препоръчва се при отрицателен тест да се извърши нов няколко дни по-късно, тъй като е възможно дадено лице към момента на първия тест да е носител на болестта, но в начален етап, когато наличието на вируса не може да бъде регистрирано. Вторият тест не е задължителен, но здравните власти имат право да го изискат, ако считат за необходимо. Само наличието на отрицателен тест на петия ден след пристигането е основание за освобождаване от домашната карантина. От 8 ноември 2020 г. всички влизащи или връщащи се от чужбина лица, които са прекарали последните десет дни в рискова зона като България преди влизането в Германия, подлежат на задължителна десетдневна карантина веднага след влизане.

Полша въвежда задължителна 10-дневна карантина за пътуващите от страни от Шенгенското пространство, считано от 30 март 2021 г., освен ако не представят отрицателен резултат от тест за коронавирус (PCR или антигенен), направен до 48 часа преди влизането в Полша. Отпада прилаганото до този момент изключение за освобождаване от карантина, ако пътуването се извършва с личен транспорт. Пътуващите от страни извън Шенген ще бъдат поставяни под карантина при влизане в страната, като наличието на отрицателен резултат от тест за коронавирус вече няма да бъде основание за освобождаване. И двете категории пътници могат да бъдат освободени от карантина при представянето на отрицателен резултат от тест за коронавирус (PCR или антигенен), направен след влизане в Полша.

От 29 март 2021 г. Чехия изисква от пристигащите от България предварително да попълнят и изпратят електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form), както и предварително да направят и да представят при пристигането си в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането си. (отпада опцията за предоставяне на антигенен тест за COVID-19, не по-стар от 24 часа ). В допълнение, не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след пристигането си в Чешката република, те следва да направят отново PCR тест, който ще бъде автоматично представен в компетентната местна хигиенно-епидемична служба. До получаването на резултатите от този тест, гражданите са длъжни да се самоизолират.

Норвегия въвежда задължителна карантина от 10 дни в карантинен хотел за завръщащите се в страната от неналожителни пътувания от 28 март 2021 г., предупреждава МВнР. Неотложни и уважителни причини за пътувания в чужбина са събития като смърт на роднина, посещаване на непълнолетно дете и др., като преценката се прави от норвежките компетентни органи. Отменя се и сега действащата възможност, престоят в карантинния хотел да бъде намален до 3 дни и да бъде прекратен след представянетона отрицателен резултат от тест за COVID-19. Напомняме, че на територията на Норвегия се допускат единствено чужди граждани, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната. Изключения от изискването се прави за ограничени категории пътуващи, като чужденци, които пътуват по хуманитарни причини; които се събират с децата си; близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, журналисти и персонал на чуждестранни медии, моряци и екипажи в авиацията и пр. Желаещите да влязат на територията на Норвегия трябва да се регистрират в рамките на 72 часа преди пристигането онлайн. Още на 1 февруари 2021 г. Норвегия отмени досега съществуващата възможност за освобождаване от изискването за задължително тестване на граничния пункт на влизане в страната и от изискването за представяне на отрицателен тест за коронавирус, направен не по-рано от 24 часа преди отпътуването за Норвегия при представяне на документация за преминало инфектиране с COVID-19. Мярката се въвежда предвид установени множество случаи на представена фалшива документация и съществуващия висок риск от внос на мутирали щамове на коронавируса. За освобождаване от карантина се приема единствено норвежки сертификат, потвърждаващ преболедуван Covid-19 в рамките на последните 6 месеца. МВнР напомня, че на територията на Норвегия се допускат единствено чуждите граждани, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната. Регистрираните в Норвегия с D- номер не се допускат. Изключения от изискването се прави за чужденци, които пътуват по хуманитарни причини; които се събират с деца си; близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия – единствено съпрузи, партньори, малолетни деца, родители на непълнолетни; журналисти и персонал на чуждестранни медии;моряци и екипажи в авиацията; ангажирани с превоз на стоки и пътническия транспорт; ангажирани с критични социални функции; персонал от Швеция и Финландия, който работи в норвежката здравна система. В заключение: преди влизане в Норвегия гражданите следва да попълнят регистрационeн формуляр 72 часа преди пътуване, да представят резултат от отрицателен тест за коронавирус, взет до 24 часа преди отпътуване, да преминат повторен корона-тест на граничния пункт при влизане в Норвегия, както и да следват задължителна 10-дневна карантина.

Във връзка с нарастването на случаите със заразени и карантинирани на Малдивите български граждани МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват за Малдивите, освен при съществена необходимост. МВнР съветва при пътуване до Малдивите българските граждани: Да си направят застраховка, покриваща карантиниране и лечение в случай на COVID-19; Да имат достатъчно средства за покриване на настаняване, храна и самолетен билет, в случай на карантинирането им; При положителен тест при пристигането или по време на престоя, или при установяване, че са били в контакт със заразен от COVID-19 да изпълнят разпорежданията на местните здравни органи за карантиниране. Считано от 10 септември 2020 г., правителството на Малдивите изисква от всички пристигащи в страната да представят отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 на английски език, който следва да е направен в рамките на 96 часа преди отпътуването. Всички пътуващи до и от Малдивите следва да представят попълнена здравна декларация /електронен формуляр/ в рамките на 24 часа преди представянето на граничните контролни органи на летището в Мале. Само тези, които имат симптоми, подобни на COVID-19, като температура над 38 градуса, кашлица или кихане, ще бъдат тествани за COVID-19. Лица, които са имали контакт с предполагаем или потвърден случай на COVID-19 през последните 14 дни и/или лица, които имат температура или респираторни симптоми като кашлица, възпалено гърло, задух през последните 14 дни не трябва да пътуват до Малдивите.

Франция въвежда задължителен негативен PCR тест и карантина при всяко влизане в страната, предупреди МВнР. От 31 януари 2021 г. всяко влизане на територията на Франция от държави от Европейския съюз ще бъде обусловено от представяне на отрицателен резултат от PCR тест, с изключение на транзитно преминаване през Франция при пътуване със самолет и престой в международната транзитна зона до 24 часа, както и за пограничните работници, което означа, че PCR тест вече ще се изисква и при преминаване на сухопътните граници на Франция, а не както до сега само на въздушните и морските граници. Всички пътувания до и извън Франция от и към държави извън ЕС са забранени, включително отвъдморските територии на Франция, с изключение на императивни причини, считано от 31 януари 2021 г. По-рано, считано от 24 януари 2021 г., лицата над 11 год. възраст, пристигащи във Франция от страна от европейското пространство, включително и България, с въздушен или морски транспорт, трябва да представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди да влязат на френска територия. Всички пристигащи следва да представят декларация, че не проявяват симптоми на заболяването ковид-19, че нямат информация да са били в контакт с лице с потвърдено заболяване ковид-19 през последните 14 дни преди пътуването, както и че дават предварителното си съгласие при пристигане във Франция да им бъде направен вирусологичен тест за наличието на заболяването ковид-19. Лицата под 11-годишна възраст представят декларация, че не проявяват симптоми на заболяването ковид-19, както и че нямат информация да са били в контакт с лице с потвърдено заболяване ковид-19 през последните 14 дни преди пътуването. Като мярка за борба срещу разпространението на болестта Ковид-19, френските власти отправят настоятелна препоръка към всички лица, които пристигат във Франция от европейските държави, да се изолират за период от 7 дни след пристигането им, в края на който период да им бъде направен втори вирусологичен тест (RT-PCR COVID). Като мярка за борба срещу разпространението на епидемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция до стриктен минимум. В случаите, когато пътуването се налага по наложителни причини, се препоръчва на лицата да продължат да спазват т.нар. „жестове бариери“ (спазване на социална дистанция, редовно измиване на ръцете с вода и сапун или дезинфекцирането им с хидроалкохолен гел, носене на маска, проявяване на внимание при наличие на симптоми на заболяването Ковид-19).

Холандия променя ограничителните мерки за пътуване до/през територията й, считано от 16 март 2021 г., съобщи МВнР. Всички пътници, които пристигат в Нидерландия с въздушен транспорт, следва да представят удостоверение за негативен резултат от NAAT (PCR-тест) за COVID-19, се променя в частта на срока на неговото извършване – до 24 часа, вместо до 12 часа преди качване на борда на самолета за Нидерландия, като в този случай, пътниците не следва допълнително да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за коронавирус. Но притежаващите удостоверение за негативен NAAT (PCR) тест, извършен в рамките до 72 часа преди влизането в страната, при пристигането им в Нидерландия, следва да представят и удостоверение за бърз антигенен тест за коронавирус с негативен резултат, като срокът за неговото изготвяне се удължава до 24 часа до качването на борда на самолета за Нидерландия, т.е. Холандия изисква за тях двоен негативен тест за коронавирус. Пътниците, извършващи летищен трансфер за друг полет в Нидерландия, трябва да притежават само удостоверение за NAAT (PCR) тест с негативен резултат, направен в рамките до 72 часа преди пристигане в страната. Изискванията към задължителния бърз антигенен тест са, както следва: Негативният резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език; видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест). Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2; името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта; срокът на изготвяне трява да ене повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия; следва да бъдат видими логото, печата и данните на лекаря или медицинския институт, извършил теста; изискването за тестване е за всички граждани над 13-годишна възраст включително. Изисквания за PCR-тестовете: Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания: Видът на теста да е молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19; тестовият резултат следва да бъде негативен (или вирусът не се открива); името и фамилията да са в съответствие с имената по паспорт; датата и времето на взимане на теста да е максимум 72 часа преди пристигане на самолета в Нидерландия, като следва да бъдат отчетени времевата разлика и продължителността на полета; да се посочи информация за института или лабораторията, извършила теста; на тест подлежат всички лица над 13–годишна възраст включително. При пристигане в Кралство Нидерландия от зона с „оранжев“ (като България) или „червен“ код за пътуване, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни. Карантината в Кралство Нидерландия все още има силно препоръчителен характер, като евентуалното наличие на негативен резултат от PCR-тест за коронавирус не освобождава гражданите от изискването за 10-дневно карантиниране. Считано от 23 януари 2021 г. бизнес-пътниците, студентите, висококвалифицираните чужди специалисти, професионалните работници в сектора на културата и изкуството, както и лицата, живущи в партньорски отношения, желаещи да пътуват към Нидерландия за краткосрочен престой, не подлежат на изключване от въведената забрана за пътуване от страни извън ЕС.

Тунис изисква от всички пътници, чийто престой надвишава два дни, трябва да представят доказателство за онлайн резервиран час за втори PCR тест, който да се извърши 48 часа след пристигането им. От 8 март 2021 г. от лицата, които пътуват за Тунис, се изисква задължително представяне на отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пътуването. След пристигането пътниците следва да проведат задължителна 48-часова карантина в домашни условия или в хотел. Освен това е въведено и задължително извършване на повторен PCR тест 48 часа след пристигането, който е за сметка на пътуващия. При отрицателен резултат карантината се прекратява, а при положителен се продължава до представяне на отрицателен резултат. Още от 1 февруари 2021 г. Тунис въведе двоен PCR тест и задължителна карантина. Всички пътници, пристигащи в Тунис, включително тези, които се завръщат от кратък престой в чужбина (по-малко от 5 дни), са длъжни да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пътуването. Те ще бъдат поставени на задължителна 7-дневна карантина в определени от властите хотели за сметка на лицата, които при пристигането трябва да представят ваучер, потвърждаващ заплащането на престоя им в съответния хотел. Освен това те са задължени за извършване на PCR тест за собствена сметка в края на 7-дневната карантина и при отрицателен резултат възможност за напускане на хотела при стриктно спазване на санитарния протокол. Тунизийските власти уточняват, че Министерството на здравеопазването (МЗ) е единствената оторизирана институция, която може да издава специални разрешения за напускане на центровете за карантиниране (хотелите) по семейни, професионални или здравословни причини. Лицата, подлежащи на карантиниране, подписват декларация, с която се ангажират със стриктно спазване на карантинните мерки и ненапускане на мястото на карантина и декларират, че са запознати с наказанията за нарушителите, а именно – 6-месечен затвор и глоба в размер на 120 тунизийски динара (приблизително 75 български лева). В комюнике на МЗ се потвърждава, че с оглед предотвратяване появата на новия щам на коронавируса в Тунис всички полети до и от Великобритания, Бразилия и Южна Африка остават суспендирани и списъкът на засегнатите от този щам държави ще се актуализира в съответствие с развитието на епидемичната ситуация.

Считано от 22 март т.г., България е добавена в списъка с рискови страни и региони, пристигащите от които швейцарски и чужди граждани подлежат на задължителна карантина, независимо с какво превозно средство пристигат. Освен отрицателния PCR тест, пристигащите от България граждани ще бъдат сложени и в задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде отменена не по-рано от 7-ия ден, при представяне на втори отрицателен тест, подчертава МВнР. Швейцария въведе задължителен отрицателен PCR тест за Sars-CoV-2 направен до 72 ч. преди влизане в странатане, зависимо от гражданство, транспортно средство и от къде пристигат, още от 8 февруари 2021 г. При непредставяне на негативен тест пътуващите ги грози глоба от 200 шв. франка, а тези пътуващи със самолет няма да бъдат качвани на борда. Тези, които при влизане не представят резултати от негативен тест, ще бъдат задължени, също така, веднага да се обърнат към местните власти за тестване в най-скоро време. В допълнение, за всички влизащи в страната, независимо от транспортното средство, се изисква предварително електронно попълване на формуляр или на хартиен носител на границата. При непредставяне на исканите данни или представяне на фалшиви такива, пътуващите ги грози глоба от 100 швейцарски франка. Европейското летище в Базел е разположено на територията на Франция и Швейцария и то попада под рестрикциите за влизане на Франция, Швейцария и Германия. Необходимо е всички пътуващи през летището на Базел да имат отрицателен PCR тест или ще бъдат тествани на място. От изискването са освободени само тези български граждани, които имат постоянно пребиваване в Швейцария или швейцарско гражданство.

Черна гора отново постави изискване за предоставяне на негативен PCR-тест за коронавирус. Считано от 13 март 2021 г. българските граждани, които пристигат в Черна гора следва да представят отрицателен резултат от извършен PCR тест, извършен не по-рано от 48 часа преди отпътуването, или с положителен резултат от антигенен IgG тест не по стар от 30 дни, или да представят удостоверение за извършена ваксинация – поставена втора доза поне 7 дни преди датата на влизане в Черна гора. Допуснатите да влязат в Черна гора следва да спазват всички здравни мерки, действащи в страната, в съответствие със здравното предупреждение на Института по обществено здраве на Черна гора. Българските граждани, които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят изискуемите документи, се поставят под карантина за 14 дни заедно с членовете на техните семейства. Не се предвижда възможност за предсрочното прекратяване на наложена карантина. Българските граждани, които нямат постоянно или временно пребиваване в Черна гора и не представят изискуемите документи, не се допускат до влизане в Черна гора.​

Австрия изисква при влизане в страната от българските граждани антигенен тест за коронавирус, направен в рамките на 48 часа, а не както досега – в рамките на 72 часа, преди пътуването, считано от 11 март 2021 г. Запазва се и досегашната опция за влизащите в Австрия с документ от PCR тест, като в този случай, както и досега, изследването трябва да бъде направено не по-късно от 72 часа преди пътуването. Ако гражданите, пътуващи за Австрия, не разполагат с документ за проведен тест за коронавирус, те са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в страната. Считано още от 19 декември 2020 г. е въведена задължителна 10-дневна карантина за всички пристигащи. За целта при пристигането си те трябва да представят попълнени документи, в които описват къде ще останат по време на карантината. Най-рано на 5-тия ден те биха могли да се освободят от карантината след негативен резултат от извършен на място молекулярно-биологичен PCR или антигенен тест. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден „0“. Важи също задължителната онлайн регистрация преди влизане в страната, въведена от 15 януари 2021 г. Регистрационният формуляр е достъпен на немски и английски език на oesterreich.gv.at. При онлайн регистрацията ще се посочват име, данни за контакт, къде лицето е пребивавало преди пътуването до Австрия, адреса в Австрия и, ако е възможно, колко дълго лицето ще остане в страната.

Румъния отново иска PCR тест за българите, а ваксинираните с 2 дози са освободени от задължителната карантина. Считано от 21:00 ч. на 6 март 2021 г. България е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се налагат ограничителни мерки при влизане в Румъния, алармира МВнР. Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт) подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три дни (72 часа) и са представили отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага. Лицата, пристигащи от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни. Отрицателният резултат от RT-PCR теста за SARS-CoV-2 може да бъде представен под формата на документ (на български и на английски език), на хартиен или електронен носител, като трябва да е издаден от оторизирана лаборатория и да съдържа идентификационните данни на тествания. Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани и с втората доза от съответната ваксина или преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

Считано от 22 февруари 2021 г. пътуващите до Канада по въздушен път се въвежда освен изискването за представяне на удостоверение за проведен PCR тест с негативен резултат, извършен в рамките на 72 часа преди качването на борда на самолета, а и още тестове при пристигане, информира МВнР. Мярката се отнася за пътниците от 5-годишна възраст нагоре. Допълнителните задължителни молекулярни тестове се правят преди напускане на летището, на което са кацнали, и към края на 14-дневната карантина, въведена още от 7 януари 2021 г. Пътниците ще изчакват излизането на резултата от теста 3 дни в хотел, посочен от канадските власти (за който ще е необходима предварителна резервация), преди да изкарат остатъка от 14-дневната задължителна карантина в избрано от тях място, подадено чрез апликацията ArriveCAN преди качване на полета. Карантинните хотели са разположени около четирите международни летища, които могат да приемат международни полети – Торонто, Монреал, Ванкувър и Калгари. Цените на хотелите са различни в зависимост от категорията и включват престой, хотелски такси, храна и пътни разходи. Всички лица допуснати на канадска територия подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Преди влизане в Канада всички пътници следва да представят на компетентните власти данни за осъществяване на контакт с тях и информация за провеждането на карантината. За нарушителите на предписанието се предвижда санкция лишаване от свобода до 6 месеца или 750 хил. канадски долара глоба.

От 15 февруари 2021 г. Кувейт отново затваря границите си за чужденци до 7 март 2021 г. вкл. заради мутиралия щам на коронавируса SARS-CoV-2, като продължаването на срока подлежи на допълнително разглеждане. Изключения се прилагат за дипломати и членове на техните семейства, медицински персонал в държавни болници и домашни помощници в кувейтски семейства. До тогава всички лица, пристигащи в Кувейт, подлежат на едноседмична институционална карантина в хотел, който се заплаща лично от пристигащия (120 кув. динара за 3-звезден хотел, 180 кув. динара за 4-звезден хотел и 270 кув. динара за 5-звезден хотел, като 1 кувейтски динар е приблизително 3 евро), а след това и на едноседмична домашна карантина. Тя се контролира стриктно с приложението Shlonik. Чекирането на карантинираните е 4 пъти дневно, като местонахождението се доказва чрез локация и изпращане на снимки. Продължава изискването за отрицателен PCR-тест, направен 72 часа преди влизането в страната.

От 15 февруари 2021 г. всички лица, които пристигат в Англия от страните в т.нар. „червен списък“ трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите от и транзитно преминаващите през тези държави няма да може да използват т.нар. възможност за предсрочно приключване на карантината, чрез която може да се освободят от карантината, като направят тест за Covid-19 след изтичането на 5-ия ден от карантинния период. За пристигащите от страни, непопадащи в посочения по-горе списък, схемата „test to release“ е приложима. При влизане в Шотландия изискването за карантина в хотел се прилага за пристигащите от всички страни с изключение на Република Ирландия. Въвежда се задължение за пристигащите в Англия лица да направят 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел). Пътуващите до Великобритания е необходимо да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат евентуалната 10-дневна карантина. На лица, които влизат на територията на Великобритания без да са попълнили съответната онлайн форма, ще бъде налагана глоба от 100 британски лири. Ще бъде осигурена възможност за попълване на съответния формуляр на британската граница. Ако лицата не могат да посочат конкретен адрес във Великобритания, на който ще прекарат 10-дневната карантина, ще им бъде осигурено настаняване за тяхна сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Ако при подобни случаи пътниците не могат да платят разходите по настаняване, ще им бъде отказан достъп до територията на Великобритания. На посочените в електронните формуляри адреси ще бъдат извършвани проверки за спазване на наложената карантина. Ако на територията на Англия бъде установено нарушаване на карантинните мерки, на лицата ще бъде налагана фиксирана глоба от 1000 лири. Освен това те трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване. Тестът трябва да отговаря на стандартите за ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml. Това може да включва тестове като: тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP); антигенен тест.

Сингапур изисква PCR тест за всички моряци, слизащи от кораби в страната, считано от 15 февруари 2021 г. Моряците, слизащи от кораби в Сингапур, ще трябва да представят PCR тест, направен в пристанището, където корабът е спирал за последно и да имат отрицателен резултат от него, преди да пристигнат в Сингапур.

От 20 декември 2020 г. до 6 януари 2020 г. всички пътуващи от ЕС, които пристигат в Италия по несъществени причини (например за туризъм) подлежат на доверена изолация и наблюдение на здравето в продължение на 14 дни, като преди това трябва да попълнят и декларация, използвайки сайта infocovid.viaggiaresicuri.it.

Всички пристигащи в Куба чужди граждани, както и кубинските граждани, които нямат обичайното си пребиваване в страната, следва да имат потвърдена резервация за хотел определен от здравните власти за минимум 5 нощувки (6 дни), както и за трансфер от летището до хотела. Периодът от време е необходим за получаване на резултат от втори RT-PCR тест, проведен на петия ден от пристигането. Резервации могат да бъдат направени чрез Кубинския портал за туризъм. Куба въведе изискване за предварителен PCR тест за всички влизащи в страната още на 10 януари 2021 г. Всички пристигащи в Куба следва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигане в сертифицирани лаборатории в страната на произход, като и да попълнят декларация за здравословното си състояние. Остава задължението и за задължително тестване за сметка на пътуващия с PCR тест още при пристигането. Чуждите граждани следва да притежават и застраховка, покриваща разходите за лечение на COVID-19.

Индонезия абранява се на чужди граждани, които биха искали да пътуват с цел туризъм, да влизат на територията на страната, считано от 9 февруари 2021 г., предупреждава МВнР. От чуждестранните граждани, на които е разрешено влизането на територията на Индонезия, се изисква да си направят 3 (три) RT-PCR теста: 72 часа преди заминаването им за Индонезия; 24 часа след пристигането им в Индонезия, както и 5х24 часа (5 денонощия) или 120 часа след пристигането им т.е. в края на периода на изолацията им в Индонезия. От чуждестранните граждани, на които е разрешено влизането на територията на Република Индонезия, се изисква също да прекарат 5-дневна карантина за тяхна собствена сметка в хотел, сертифициран от Министерство на здравеопазването на страната. След този период на 5х24 часа изолация всички международни пътници се окуражават от правителството на Индонезия да предприемат самоизолация в съответните им жилища за още 14 дни от датата на пристигането им в страната.

Йордания отново въвежда за влизане в страната изискването за попълване на декларация и генерирането на QR код от електронната платформа, считано от 8 февруари 2021 г. QR кодът се представя при чекиране на летището на отпътуване. Пътуващите до Йордания по въздушен път, в т.ч. български граждани, се изисква представянето на удостоверение за негативен PCR тест, извършен в рамките на 72 часа до влизане в страната, както и втори тест, извършен след пристигане на летището (цена 28 йордански динара), заплатени предварително чрез посочената електронна платформа.

Дания въвежда задължителна карантина и тестване, считано от 7 февруари 2021 г. Всички граждани, които влизат на територията на Дания, се поставят под 10-дневна карантина. Всички пристигащи в Дания със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Всички граждани, независимо от резултата на теста, ще трябва да се самоизолират за период от 10 дни. Задължителната карантина може да бъде прекратена ако лицето представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането му в Дания. Ако резултатът от антигенния тест е положителен, на съответното лице ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на COVID-19 лицето е заразено, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом. Пристигащите в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди пресичането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за пребиваване в страната. Всички, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19, дори и да са представили негативен тест при влизане в страната. Всички те трябва да се самоизолират за период от 10 дни, дори и резултатите от тестовете им да са негативни. Карантината може да бъде прекратена ако лицето представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането им в Дания.

Швеция също вече въвежда изискване за представяне на отрицателен PCR тест преди пътуване до страната, направен до 48 часа преди влизането в страната. Това правило влиза в сила от 6 февруари 2021 г. и ще се прилага за всички чужди граждани, като са предвидени изключения от изискването за следните групи: лица под 18 години; лица, които имат статут на постоянно пребиваване в Швеция; лица, които са заети в транспортния сектор; елитни спортни състезатели; сезонни работници.

На 1 февруари 2021 г. Япония включи България в списъка с държави с потвърдени случаи на британския вариант на коронавируса. Влизащите в страната български граждани вече ще подлежат на задължително карантиниране първоначално в специализираните места, определени от карантинните власти, а не както до сега в домашни условия. На третия ден от престоя гражданите ще преминават през тест за коронавирус и при получен негативен резултат, ще им бъде позволено да напуснат специализираното място за настаняване и да изкарат оставащите дни от задължителната 14-дневна карантина в домашни условия, подчертава МВнР.

Грузия възобновява достъпа по въздух за българските граждани в условията на Ковид-19 от 1 февруари 2021 г., но всички, които не са преминали пълна процедура по ваксинация, трябва да представят удостоверение за негативен PCR тест, направен през последните 72 часа преди пристигането им. В допълнение, на третия ден от престоя си в Грузия, чуждестранните граждани, които не са преминали пълна процедура на ваксинация срещу COVID-19, следва да повторят своя PCR тест. При негативен резултат чуждестранните граждани няма да бъдат поставяни под карантина, или самоизолация. Гражданите на всички страни, които са преминали пълна процедура на ваксинация срещу COVID-19 и имат нужното за това удостоверение, могат да влизат на територията на Грузия. Валидно към момента остава ограничението за лица, пътували до Обединеното кралство през последните 14 дни, които подлежат на карантина за период от 12 дни.

Люксембург въвежда задължителен двоен PCR тест при пътуване по въздух от 29 януари 2021 г. Всеки пътник, независимо от националността си, на възраст 6 или повече години, който пътува с въздушен транспорт до Люксембург, считано от 29 януари 2021 г. до 28 февруари 2021 г., включително, трябва да представи при качване в самолета отрицателен резултат (на хартиен или електронен носител) от PCR тест или от антигенен (бърз тест), извършен по-малко от 72 часа преди полета. Отрицателните резултати от теста трябва да бъдат представени на един от административните езици на Люксембург или на английски език. Мярката важи за пътуване към Люксембург включително с начална точка в държавите-членки на Европейския съюз или Шенгенското пространство. Пътуващите с въздушен транспорт от трети страни се подлагат на допълнителен антигенен тест (бърз тест) при пристигане на летището в Люксембург. В случай на отказ да се подложи на тест, лицето ще остане в карантина за период от 14 дни. Тази карантина може да приключи по всяко време, веднага щом се получи отрицателен резултат от теста.

Ирландия настанява пристигащите без отрицателен PCR тест в „карантинни“ хотели, считано от 27 януари 2021 г. Ирландия въведе задължително изискване за PCR тест за пристигащите в страната българи, считано от 16 януари 2021 г. Гражданите, неизпълнили изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането в страната, ще бъдат настанявани в определени от здравните власти „карантинни“ хотели за времето на задължителната 14 дневна самоизолация, както и подлежат на глоба до 2500 евро и / или до шест месеца лишаване от свобода. След договорка между властите в Ирландия и Северна Ирландия, ще бъдат създадени контролно-пропускателни пунктове в рамките на 5 км от границата с цел ограничаване на несъществените пътувания. На всички нарушители ще бъдат налагани законови санкции. Необходимо е предварително да бъде попълнен и формуляр. При липса на отрицателен тест, на пътниците може да бъде отказано качване на борда на самолета или ферибота. Тези, които пътуват от червени региони, какъвто към момента е и България, освен отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди заминаването, ще трябва и да ограничат движението си за период от 14 дни. При получаване на отрицателен резултат от PCR тест на петия ден от карантината, самоизолацията се прекратява. Не подлежат на изискванията за PCR тест и карантина международните транспортни работници, вкл. превозвачи, пилоти и авиационен екипаж, капитани и морски екипаж, пътуващите транзит, ако не напускат трансферната зона на летището, както и децата до 6 годишна възраст.

Тези, които пътуват от червени региони, в които влиза и България към момента, ще се нуждаят от отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди да заминат и ще трябва да ограничат движението си за период от 5 дни. При направа и получаване на отрицателен PCR тест след петте дни изолация, вече няма да се налага ограничаване на движението, в противен случай карантинният период продължава до изтичане на 14-те дни самоизолация.

Литва въведе допълнително изискване за отрицателен тест за COVID-19 при влизане в страната, считано от 25 януари 2021 г., освен, че поставя под задължителна 14-дневна карантина всички българи, които пристигат в балтийската република, независимо дали са с отрицателен тест за COVID-19, предупреждава МВнР. Гражданите, пътуващи от България, трябва да притежават сертификат от здравно заведение или резултат от лабораторен тест (с превод на литовски, английски или руски езици) с отрицателен резултат за наличие на COVID-19, извършен не по-рано от 48 часа преди влизане на територията на страната.

От 22 януари 2021 г. Австралия въвежда задължителен PCR-тест и задължителна карантина за всички пристигащи, които са на пет или повече години. Същите трябва да бъдат тествани 72 часа или по-малко преди излитане и да предоставят отрицателен резултат на PCR при чекиране. Записът от теста трябва да бъде представен на английски език, за предпочитане на хартия. Всеки, който има отрицателен PCR тест и влезе в Австралия, подлежи и на задължителна 14-дневна карантина в определени места при пристигане.

САЩ изискват негативен резултат от тест за COVID-19, считано от 26 януари 2021 г. Всички пътници, които са навършили 2 или повече години и пристигат в САЩ с въздушен транспорт, следва преди качването си на борда на самолета да представят негативен резултат от тест за COVID-19 или съответен документ, че вече са прекарали заболяването и са се възстановили от него. Тестът трябва да бъде направен до 3 дни (72 часа) преди полета за САЩ, а резултатите могат да бъдат представени на хартиен или електронен носител. Авиокомпаниите са задължени да отказват превозването на всеки пътник, който не е в състояние да изпълни тези изисквания. Изискването за представяне преди пътуване с въздушен транспорт до САЩ на отрицателен резултат от тест за COVID-19 или на документи, че пътникът го е преболедувал и се е възстановил, дава възможност на авиокомпаниите да приемат резултата от всеки вид тест за инфекциозно заболяване, одобрен от местните власти за откриване наличието на вируса SARS-CoV-2 (например PCR тест, NAA тест, антигенен тест и други). Резултатът от теста следва да бъде отразен като “NEGATIVE”, “COVID-19 NOT DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA NOT DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED”. Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди него, а ако полетът е с едно или повече прекачвания, нито едно от които не е с повече от 24 часа престой и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет. Възстановяването след прекаран COVID-19 ще се доказва с едновременното представяне на два документа: 1. положителен резултат от тест за инфекциозно заболяване, направен до 90 дни преди пътуването, отбелязан като “POSITIVE”, “COVID-19 DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN DETECTED”, и 2. подписано становище от лекар или медицинско заведение, с техните имена, адрес и телефонен номер, потвърждаващо, че конкретното лице е излекувано. Резултатите от теста или документите за прекаран COVID-19 се представят на служителите на авиокомпанията на хартиен или електронен носител.

Латвия въвежда задължителен PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигането в Латвия, за всички пътуващи до Латвия, включително и за транзитно преминаване, считано от 15 януари 2021 г. Пътуващите от силно засегнатите от Covid-19 страни (като начална точка или транзитна дестинация) са задължени да се самоизолират за 10-дневен период след пристигането си в Латвия, независимо от резултата на представения тест за Covid-19. Определени категории лица (здравни и социални работници, учители и др.), които възнамеряват да работят в Латвия, се самоизолират за 14 дни.

Считано от 10 януари т.г. за влизане в емирство Абу Даби, Обединени арабски емирства, се признава PCR тест или лазерен тест (DPI), не по-стари от 72 часа. Пътуващите подлежат и на карантина, чийто срок от същата дата е намален от 14 на 10 дни. При планиран престой в Абу Даби, който е по-дълъг от 6 последователни дни, се извършват PCR тестове на шестия и дванадесетия ден от престоя. Ваксинираните лица и участниците в клинични изследвания на ваксина (на територията на ОАЕ) се освобождават от изискването за карантина при пристигане.

Черна гора въвежда за всички чужденци, влизащи на територията на Черна гора, изискване да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест не по-стар от 72 часа, считано от 22 декември 2020 г. до 11 януари 2021 г.

Мавриций изисква от пътуващите да представят негативен PCR тест, направен от 5 до 7 дни преди пътуването, и ги поставя на задължителна 14-дневна карантина в одобрен от властите пункт, считано от 22 декември 2020 г.

Ботсуана изисква от пристигащите валиден негативен PCR тест, направен през последните 72 часа преди съответното пътуване. От всички лица, които пътуват до Ботсуана, може да бъде поискано незабавно да се тестват за COVID-19 на собствени разноски и да се изолират или карантинират във входната COVID зона, считано от 22 декември 2020 г.

Саудитска Арабия затваря границите си за всички чужденци, считано от 21 декември, информира МВнР.

От 23 ноември Испания въвежда задължителен отрицателен PCR тест за влизане в страната, извършен в рамките на 72 часа до влизане в Испания, за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България. Мярката се прилага при пристигане на летище или пристанище, но не засяга пътниците, които преминават сухопътните граници на страната. Изискването се отнася за международни пътници, чиято крайна цел е Испания и не се прилага към транзитно преминаващите с крайна дестинация друга държава. Всички пътници са задължени да попълнят и формуляр за здравен контрол преди влизане в Испания. Пътникът е длъжен да го съхранява в себе си на хартиен носител. Пристигащите в Испания по въздух или по море, трябва да се подложат на температурен контрол, който се извършва рутинно, като границата за допустимата телесна температура е до 37.5 ºC. Списъкът с държавите и рисковите области, както и критериите, използвани за тяхното определяне, се преразглеждат на всеки петнадесет дни.

От 20 ноември българите, пристигащи в Катар, подлежат на задължителната карантина от две седмици, като се прилагат следните процедури: Тест за COVID–19 при пристигане на Международно летище „Хамад“, Доха; Едноседмичен задължителен престой под карантина, заплатен от пътуващото лице в хотел в Доха, резервиран в предварителен порядък от интернет страницата на „Discover Qatar“; Повторен тест за COVID–19 след едноседмичния карантинен престой в хотел. При отрицателен резултат от повторния тест, лицето може да премине на домашна карантина за втората седмица от периода на задължителната двуседмична карантина. При положителен резултат от теста, лицето ще бъде изолирано в специализиран център за медицинско лечение.

Словения постави цяла България в червените зони, рискови за разпространение на Ковид-19 региони в България на 6 ноември 2020 г. Това означава, че българските граждани, които посещават страната, с изключение на транзитно преминаващите, подлежат на 10-дневна карантина. Налагането на карантина може да бъде избегнато, ако при влизане в страната бъде представен негативен PCR-тест за коронавирус, който е не по-стар от 48 часа. Тестовете следва да са издадени от държава-членка на ЕС или държава от Шенгенското пространство и да са направени в лаборатория, която е призната от Националния институт за обществено здраве. За транзитно преминаване тестове не се изискват, но продължава да е валидно правилото, че страната трябва да бъде напусната в рамките на 12 часа. В този период не се предвижда възможността за преспиване.

От 1 ноември Беларус затвори временно държавните си граници за чужденци.

Малта също въвежда изискване за отрицателен PCR тест за лица, пристигащи от България, считано от 24 октомври, като той трябва да енаправен до 72 часа преди влизането в страната. Пътници, които не представят удостоверителен документ за отрицателен резултат от PCR изследване при пристигането си, може да бъдат приканени да се подложат на тест на международното летище на Малта или да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Азербайджан удължи специалния карантинен режим до 2 ноември 2020 г. Влизането и излизането от страната по сухопътни и въздушни маршрути е ограничено до специални и чартърни полети и товарни автомобили. Независимо от основанието за влизане, за да бъдат допуснати на територията на Азербайджан, всички лица следва да представят PCR-тест с негативен резултат, направен преди не повече от 48 часа. Продължава и въведеният вечерен час от 21:00 до 06:00 часа.

Израел въвежда 14-дневна карантина за пристигащите от България от 23 октомври, подчертава МВнР. Израелските власти променниха категоризирането на България от „зелена страна“ в „червена“ по отношение на ограниченията за пътуване във връзка с COVID-19. Освен България, в списъка на „червените страни“ бяха преместени също Великобритания, Ирландия и Йордания. От тази дата българските граждани, които по изключение имат право да пътуват до Израел, при влизането в страната, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни. Изключение ще се прави само за лицата, които имат разрешено пребиваване (карта за пребиваване и/или виза), работници, студенти, близки роднини на установени в страната граждани, хуманитарни случаи (нужда от лечение) и др.

Естония въведе двуседмична самоизолация за гражданите, пристигащи от България, считано от 19 октомври, информира МВнР.

В Бразилия от 14 октомври 2020 г. е удължен срокът на забраната за влизане на чужди граждани в Бразилия с 30 дни (до 13 ноември). Въздушните граници на Бразилия остават отворени и се запазва възможността чужденците, пристигащи с въздушен транспорт, да влязат в страната. Отпада изискването за представяне на задължителна здравна застраховка. Сухопътните и морските граници остават затворени. Запазва се възможността чужденци, които се намират в съседни страни да влязат в Бразилия с цел транзит, като се спазват следните изисквания: Чужденецът трябва да отпътува директно за летището; Необходимо е официално удостоверение от дипломатическото/консулско представителство на страната на пребиваване; Наличие на самолетни билети.

От 6 октомври 2020 г. всички българите няма да бъдат допускани да влязат на територията на Казахстан при липса на удостоверение за извършен PCR тест за COVID-19, в рамките на 72 часа преди пресичане на казахстанската държавна граница.

Малайзия удължи до 31 октомври 2020 г. ограниченията за придвижване в страната. Ако на чужд гражданин е разрешено да влезе на територията на Малайзия, то тя или той трябва да преминат през задължителна 14-дневна карантина в хотел или здравно заведение, посочени от правителството за тяхна сметка. От 24 септември т.г. всички чужди граждани, които влизат на територията на Малайзия, ще трябва да заплатят такса от 4700 малайзийски рингита или 987 евро за задължителна COVID-19 карантина. За втори и трети индивид, който споделя същата стая с първия индивид, т.е. семейна двойка с едно дете на възраст над 6 г. се заплаща допълнително 700 малайзийски рингита или 147 евро. За деца под 6 г. не се заплащат разходи за настаняване, уточнява МВнР

Египет засилва изискванията от 1 октомври, като продължава задължението на всички лица (вкл. и дипломатите), които пристигат в Египет, са задължени да предоставят негативен PCR тест за коронавирус, но вече направен не по-късно от 72 часа преди пристигането в страната. Египетските власти уточняват, че деца от всички националности под 6-годишна възраст са освободени от задължението за представяне на отрицателен PCR тест. Единствено пътниците, които пристигат на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“, и не разполагат със сертификат за PCR изследване за COVID-19, могат да направят медицинското изследване при кацане (тестовете се извършват от компетентните египетски власти срещу заплащане в размер на 30 щатски долара или еквивалентна сума в други валути). На пътниците е разрешено да напуснат летището веднага след осъществяването на изследването и да се настанят в своите хотели. От управата на съответните хотели ще карантинират лицата, които са дали положителен тест за COVID-19 в отделни стаи, като ще покриват разходите за настаняване, храни и напитки до момента на тяхното отпътуване. Остават в сила изискванията на египетските власти за попълване на декларация с лични данни и сведения за предишни пътувания, както и потвърждение за сключена здравна застраховка.

От 28 септември 2020 г. желаещите да посетят Украйна трябва да разполагат със застрахователна полица (удостоверение, сертификат), издадена от застрахователна компания, регистрирана в Украйна, или чуждестранна застрахователна компания, която има представителство на територията на Украйна или има договорни отношения със застрахователната компания-партньор на територията на Украйна (асистанс), покрива разходите, свързани с лечение от COVID-19, медицинско наблюдение и е валидна за целия срок на пребиваване на лицето в Украйна.

От 19 септември 2020 г. българи ще бъдат допускани във Финландия само в специално изброени случаи, но не и туристи. Допуснатите във Финландия български граждани ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина.

Република Южна Африка отваря границите си от 1 октомври 2020 г., но изисква от всички пристигащи ще се изисква да представят отрицателен PСR тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди часа на пристигане в ЮАР. В противен случай, лицето ще подлежи на задължителна 14-дневна карантина за негова сметка. Също така, от всички пристигащи граждани, ще се изисква инсталиране на мобилно устройство на безплатна South Arica Travel App. Извънредното положение в страната е удължено до 15 октомври, т.г., а вечерният час ще бъде от полунощ до 4 часа, предупреждава МВнР

Унгария затвори границите си за чужденци, считано от 1 септември, като въвежда отново мерките за защита на границите, които са били в сила по време на първата вълна на коронавирусната епидемия. Българските граждани могат да преминават транзитно през територията на Унгария като при влизане на границата ще бъдат подложени на медицински преглед и ако няма съмнение за инфекция с COVID-19, съобщава МВнР. Бразилия пък удължи срока на забраната за влизане на чужди граждани през своите сухопътни и морски граници до 25 септември.

Ако пътувате за Южна Корея и се окаже, че сте заразени с коронавирус до 14 дни от пристигането си там, ще трябва да покрият всички свои разходи за лечение, настаняване, храна, без разходите за хоспитализацията. Ако пациентът има валидна корейска национална здравна застраховка, сумата, покрита лично от него възлиза на около 20% от цялото лечение. В допълнение, всички чуждестранни COVID-19 пациенти, нарушили правилата, издадени от корейското правителство относно карантинния период или представили фалшив PCR тест, ще трябва да заплатят цялата сума по своето лечение, считано от 24 август, предупреждава МВнР.

Кипър е поредната европейска държава, след Литва, която забранява стъпването на българи на островната държава, заради изключително високия бум на новозаразени сънародници от коронавируса. От 1-и август 2020 г. само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass, алармира МВнР. Считано също от 30 юли 2020 г. , компетентните кипърски власти въвеждат следните допълнителни изисквания, които следва да бъдат отразени в лабораторния тест за COVID-19, представян от лицата пътуващи до Република Кипър като постоянно пребиваващите там българи, като: дата на провеждане на теста; PCR-тест за COVID-19 (не се признават други видове тестове); пълно име на изследваното лице; резултат от теста, подчертава МВнР.

Босна и Херцеговина също вече изисква от българите отрицателен PCR-тест, за COVID-19, извършен през последните 48 часа преди влизането, информира МВнР.

Бахамите въвеждат забрана от 22 юли 2020 г. за влизането на чуждестранни туристи на островната държава, освен от страните-членки на Европейския съюз (като България), Великобритания и Канада, но с изискване за задължителен негативен тест за коронавирус от последните 10 дни.

Бахрейн също вовежда задължителен тест за коронавирус за туристите. Считано от 21 юли 2020 г., всички пристигащи в Кралство Бахрейн са задължени да си направят лабораторен тест за COVID-19 на собствени разноски, когато пристигнат на международно летище „Бахрейн“. Стойността на теста е 30 бахрейнски динара и може да се плати, чрез приложението „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid 19”, преди качване на самолета, както и на платформи на самото летище, които позволяват картови разплащания и такива в брой, уточнява МВнР.

От 15 юли 2020 г. Русия отменя задължителната двуседмична изолация за пристигащите в страната. На чуждестранните граждани обаче при влизане в страната е необходим документ на руски или английски език с отрицателен тест за коронавирус, извършен в рамките на три дни преди пристигането им на територията на Руската федерация. В случай, че пристигащите не представят такъв документ, е необходимо в срок до три дни същите да бъдат подложени на тест на руска територия, съобщава МВнР.

От 9 юни Кипър отваря летищата си за полети от/до България, както и за още 18 държави, без да бъдат поставяни под карантина. Пристигащите ще трябва да представят лабораторен сертификат от акредитирана лаборатория с отрицателен резултат на тест за COVID-19, който е извършен в рамките на 72 часа преди полета. Тестът трябва да е PCR и резултатите да са преведени на английски език, съобщава МВнР. От Zdraven.bg припомняме, че островната държава се промотира като свободна от Ковид-19 и правителството й ще заплаща почивката на туристи, заразили се с коронавирус в страната.

Във връзка с разпространението на смъртоносния вирус COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация (СЗО) пандемия от коронавирус МВнР актуализира на 21 август 2020 г. индекса на риск при пътуване за следните държави, изброени по континенти:

ЕВРОПА (43 държави с ниво на риск 4) (по азбучен ред):

Австрия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Андора – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Армения – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Беларус – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Белгия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Босна и Херцеговина – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ватикана – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Великобритания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Германия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Дания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Естония – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ирландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Исландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Испания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Италия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Кипър – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Латвия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Литва – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Лихтенщайн – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Люксембург – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Македония (Република Северна) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Малта – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Молдова – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Монако – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Нидерландия (по-позната като Холандия) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Норвегия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Полша – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Португалия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Румъния – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Русия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сан Марино – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Словения – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сърбия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Турция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Украйна – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Унгария – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Финландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Франция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Хърватия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Черна гора – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Чехия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Швейцария – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Швеция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите европейски държави, сред които Гърция, Словакия и Албания, нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

АЗИЯ (5 държави с максимално ниво на риск 5) (по азбучен ред на страните и по низходящ ред на риска):

Индия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Иран – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Йемен – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Китай – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Сирия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Афганистан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Бангладеш – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Бахрейн – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Израел – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ирак – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Казахстан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Катар – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Корейска народно-демократична република (Северна Корея) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Кувейт – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Малдиви – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Непал – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Обединени арабски емирства – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Оман – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Пакистан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Палестина – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Саудитска Арабия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сингапур – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Тайланд – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Турция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Шри Ланканиво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Южна Кореяниво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите азиатски държави, вкл. Япония, нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

АФРИКА (по азбучен ред на страните и по низходящ ред на риска):

Либия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Буркина Фасо – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Камерун – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Мали – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сомалия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Судан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Централноафриканска Република (ЦАР) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Южен Судан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите африкански държави нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

СЕВЕРНА АМЕРИКА (по азбучен ред на страните):

Гватемала – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Доминика – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Канада – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Мексико – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Никарагуа – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Панама – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

САЩ – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Хондурас – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите държави в Северна Америка нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

ЮЖНА АМЕРИКА (по азбучен ред на страните):

Бразилия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Венецуела – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Еквадор – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Колумбия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Панама – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Перу – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Чили – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите държави в Южна Америка нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

От всички тихоокеански държави в Океания само Нова Зеландия е с ниво на риск 4 -предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). При останалите, вкл. Австралия, нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

При необходимост от съдействие българските граждани да се свържат на денонощните телефони на МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и на имейл адрес crisis @ mfa.bg

Следете актуалната информация и препоръките при пандемията от коронавирус ТУК.

Колаж: Герд Алтман

loading...