Къде да не пътуваме при пандемията от коронавирус? (КАРТА)

коронавирус и паспорт

Представяме актуална цветна карта на Европа за нивото на зараза с Ковид-19 и актуален списък на МВнР с рисковите дестинации с коронавирус. Информацията е ОБНОВЕНА на 8 НОЕМВРИ 2020 г.

Европейският център за контрол на заболяванията към ЕК публикува цветна карта на страните от ЕС/ЕИК+Великобритания за развитието на коронавируса по региони за последните 2 седмици. Светлосиният цвят означава, че няма нови заразени; бледожълтото: под 20 нови случая на 100 хиляди; в жълт цвят заразените са над 20 и под 60 на 100 хиляди; в оранжевата зона заразените са от 60 до под 120 случая на 100 хиляди. В регионите в тъмно оранжево новозаразените са от 120 до 240 на 100 хиляди. В червено са оцветени местата с над 240 случаи на 100 хиляди население. Картата е за периода 43-та и 44-та седмица на настоящата година, тоест от 19 октомври до 1 ноември.

карта

От Министерството на външните работи на Република България (МВнР) призовават да се пътува в чужбина само при крайна необходимост. Ето къде имаме ограничения за свободно придвижване по време на пандемията от коронавируса.

Едва 3 държави-членки на ЕС пускат свободно предвижване на българите, без да ги поставят под карантина, нито да ни се изисква отрицателен PCR-тест за коронавирус. Това са Италия, Словакия и Швеция. Ако решите да летите, ТУК можете да разбере как се пипва коронавирус в самолет, както и как се разпространява коронавирусът в самолет.

От 9 ноември Германия въвежда задължителна предварителна регистрация за пристигащите от рискови региони като България на специален сайт, който е активен от 8 ноември. По-рано, от 1 ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион според статистическите данни на института „Робърт Кох“. Основание за определяне на определен район за рисков са 50 нови случаи на заразени на 100 000 жители за последните седем дни. На българите от тези области са въведени задължителни тестове за COVID-19. По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали престой в такъв, е в сила задължително изискване за тест за коронавирус. Тестът трябва да се направи до 72 часа след влизане на германската територия. Допуска се тестване и в страната на отпътуване, ако то е извършено в сертифицирана лаборатория в рамките на 48 часа преди влизане в Германия. Препоръчва се при отрицателен тест да се извърши нов няколко дни по-късно, тъй като е възможно дадено лице към момента на първия тест да е носител на болестта, но в начален етап, когато наличието на вируса не може да бъде регистрирано. Вторият тест не е задължителен, но здравните власти имат право да го изискат, ако считат за необходимо. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина.

От 9 ноември Чехия към всички българи вече има специални изисквани заради мерките за сигурност срещу разпространението на коронавируса. Всички българи, пребивавали повече от 12 часа през последните 14 дни в България или друга високорискова държава са длъжни предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр, а в 5-дневен срок след пристигане в Чешката република са длъжни да си направят PCR тест за Ковид-19. Тестът може да бъде заместен и от такъв, направен през последните 72 часа в друга държава-членка на ЕС, вкл. у нас, и ако е отрицателен, карантина не се налага. Още на 22 октомври Чехия постави в пълен локдаун хората в страната като въведе временна забрана за свободно движение на гражданите. Изключения от забраната се предвиждат за: пътуване до работа, семейно посещение, пътуване до здравно заведение, посещение на сватба или погребение, пътуване извън Чешката република или завръщане по местопребиваване.

От 7 ноември Гърция въвежда пълна национална карантина от 7 до 30 ноември 2020 г. От 21:00 до 05:00 часа през ГКПП Кулата – Промахон ще бъдат пропускани за влизане в Гърция само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт до 05:00 ч. Чужди граждани с леки коли и автобуси няма да бъдат допускани през този часови диапазон. По информация на българското посолство в Атина гражданите ще могат да напускат домовете си между 05:00 ч. до 21:00 ч. само по няколко причини, сред които здравословни, снабдяване със стоки от първа необходимост, посещение на банка, оказване на помощ на нуждаещи се, посещение на дете при разведени родители и погребение. Спортуването и разходките на домашен любимец в този часови диапазон също са разрешени, ако се извършват самостоятелно или от двама души, при спазване на разстояние от поне 1.5 метра. В интервала между 21:00 ч. и 05:00 ч. е възможно излизане чрез предупреждение с СМС, ако то е свързано с работа, за което се изисква и специално удостоверение или по здравословни причини и за разходка на домашен любимец. Картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията Ковид-19 в Гърция по райони се актуализира редовно.

Основните мерки, касаещи българските граждани, са задължително попълване на формуляр за локализиране на пътниците (Passenger Locator Form – PLF) 24 часа преди пристигането в Гърция и представяне на QR код при влизане в страната, както и задължително представяне на отрицателен резултат от тест за COVID-19 по метода PCR. Формулярът е достъпен на адрес Travel.gov.gr. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с МПС, самолет или плавателен съд, предупреждава МВнР. Изискването за представяне на PCR тест не се прилага по отношение на шофьорите на товарни камиони. Българските туристи могат да преминават единствено през ГКПП „Кулата-Промахон“, откъдето могат да преминават българските туристи.

Само пътници, които имат сертификат за отрицателен ПСР-тест, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация.

Задължително е носенето на предпазни маски дори и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун. Гръцките власти си запазват правото избирателно да тестват туристите, минаващи границата. Причината за по-строгите мерки е завишеният брой на заразените с COVID-19 в страната ни.

СПИСЪК С ЛИЦЕНЗИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ ЗА PCR-ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

От 2 ноември Румъния въвежда 14-дневна карантина за влизащите в страната от България, която е поставена в списъка с рискови държави. Не се попад под карантина в случай, че престояват на румънска територия е за период по-малък от 3 дни (72 часа), но все пак трябва да се представи отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 часа преди влизане в страната. Поставените под карантина лица могат да бъдат освободени от мярката след 10-ия ден, ако направят тест за SARS-CoV-2 на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат, и не проявяват специфични за новия коронавирус симптоми.

От 1 ноември Беларус затвори временно държавните си граници за чужденци.

От 30 октомври Франция наложи мерки за социална изолация на територията на цялата страна до 1 декември, предупреди МВнР. Вътрешните европейски граници на Франция остават отворени за пътуване в рамките на европейското пространство. Забраняват се личните събирания и пътуванията от една област в друга. Излизане от дома ще се допуска само по основателни причини като: за покупка на храни, професионални продукти, водене на децата до училище, посещаване на аптека или болница, както и социална или общинска институция, призовка от съда или полицията, ходене на обучение или изпит, индивидуални тренировки на открито или разходка, придружаване на инвалид. Хотелите са затворени за туристи, както и баровете и ресторантите. Още на 20 август 2020 г. Франция въведе задължителен PCR тест за българите, които решат да влязат на френска територия, който следва да бъде извършен при пристигане на летището, след слизане от борда на самолета, като резултатът от PCR теста трябва да е наличен в рамките на 24 часа след неговото извършване.

От 28 октомври Белгия премести няколко района в България в т.нар. „червена зона“, а именно Северозападен, Северен централен район (с областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра) и Южен централен район (с областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали). В „червена зона“ още на 21 октомври бяха поставени също Североизточен район (с областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище), Югоизточен район (с областите Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора) и Югозападен район (с областитеСофия, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил). Така вече практически цялата територия на България е в червено на картата. Всички български граждани, пътуващи от тези райони на България до Белгия, подлежат на препоръчителна карантина и задължителен тест за коронавирус при изразени симптоми. В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form, пристигащите от „червена зона“ могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с SMS. Белгия също изисква от всички граждани, пристигащи със самолет или кораб, да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, формуляр Public Health Passenger Locator Form, който се попълва и изпраща чрез интернет на линк travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ срок от 48 часа. При правилно попълнен формуляр се получава като SMS код за потвърждение (Confirmation Code), който следва да представите при чекирането си и качване на борда.

Словения включи областите Разград, Сливен, София-град и Търговище към рисковите за разпространение на Ковид-19 региони в България на 28 октомври 2020 г. Българските граждани от посочените области, които посещават Словения, следва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 не по-стар от 48 часа преди влизането в страната. Документът следва да е издаден от призната от Националния институт за обществено здраве на Р. Словения лаборатория на държава-членка на ЕС или Шенген. Тези, които не представят отрицателен тест, подлежат на 10 дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която ще отпадне при негативен резултат.

Молдова включи България в списъка със страни, чиито граждани няма да бъдат допускани в страната, считано от 26 октомври, алармира МВнР.

Дания изисква документ за предварително направен тест за коронавирус, с отрицателен резултат не по-стар от 72 часа за гражданите, пътуващи от България, считано от 26 октомври 2020 г.

Малта също въвежда изискване за отрицателен PCR тест за лица, пристигащи от България, считано от 24 октомври, като той трябва да енаправен до 72 часа преди влизането в страната. Пътници, които не представят удостоверителен документ за отрицателен резултат от PCR изследване при пристигането си, може да бъдат приканени да се подложат на тест на международното летище на Малта или да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Азербайджан удължи специалния карантинен режим до 2 ноември 2020 г. Влизането и излизането от страната по сухопътни и въздушни маршрути е ограничено до специални и чартърни полети и товарни автомобили. Независимо от основанието за влизане, за да бъдат допуснати на територията на Азербайджан, всички лица следва да представят PCR-тест с негативен резултат, направен преди не повече от 48 часа. Продължава и въведеният вечерен час от 21:00 до 06:00 часа.

Израел въвежда 14-дневна карантина за пристигащите от България от 23 октомври, подчертава МВнР. Израелските власти променниха категоризирането на България от „зелена страна“ в „червена“ по отношение на ограниченията за пътуване във връзка с COVID-19. Освен България, в списъка на „червените страни“ бяха преместени също Великобритания, Ирландия и Йордания. От тази дата българските граждани, които по изключение имат право да пътуват до Израел, при влизането в страната, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни. Изключение ще се прави само за лицата, които имат разрешено пребиваване (карта за пребиваване и/или виза), работници, студенти, близки роднини на установени в страната граждани, хуманитарни случаи (нужда от лечение) и др.

Естония въведе двуседмична самоизолация за гражданите, пристигащи от България, считано от 19 октомври, информира МВнР.

Австрия въведе нови изисквания в режима на влизане на българи, считано от 17 октомври 2020 г., като за българите от областите – Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна ще се осъществява, както и до момента – с изискване за предварително направен отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа от момента на влизане в Австрия или 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната с отрицателен PCR тест на място в рамките на 48-часа. За пристигащите от другите български области не се изисква PCR тест или 10-дневна карантина, уточнява МВнР.

В Бразилия от 14 октомври 2020 г. е удължен срокът на забраната за влизане на чужди граждани в Бразилия с 30 дни (до 13 ноември). Въздушните граници на Бразилия остават отворени и се запазва възможността чужденците, пристигащи с въздушен транспорт, да влязат в страната. Отпада изискването за представяне на задължителна здравна застраховка. Сухопътните и морските граници остават затворени. Запазва се възможността чужденци, които се намират в съседни страни да влязат в Бразилия с цел транзит, като се спазват следните изисквания: Чужденецът трябва да отпътува директно за летището; Необходимо е официално удостоверение от дипломатическото/консулско представителство на страната на пребиваване; Наличие на самолетни билети.

От 12 октомври Литва поставя под задължителна 14-дневна карантина всички българи, които пристигат в балтийската република, независимо дали са с отрицателен тест за COVID-19, предупреждава МВнР.

Латвия също от 12 октомври изисква попълване на електронен въпросник при влизане на територията на страната, достъпен на специално създадената страница covidpass.lv. Попълването на въпросника, не по-рано от 48 часа преди пресичането на границата с Латвия, е задължително за всички пътуващи. Въпросникът съдържа данни за контакт, вкл. електронна поща, номер на документ за самоличност/пътуване, адрес на пребиваване и телефонния номер, както и информация за държавите, които пътуващият е посетил през последните 14 дни. След попълване на формуляра системата генерира QR код, който потвърждава, че подадената информация е получена, уточнява МВнР. Напомняме, че пътуващите от България лица, независимо от тяхното гражданство, се поставят под задължителна 14-дневна карантина в Латвия, тъй като индексът на заболеваемост от Covid_19 в България надвишава 15 души на сто хиляди население (у нас е 67.4 към 11 октомври 2020 г.).

От 6 октомври 2020 г. всички българите няма да бъдат допускани да влязат на територията на Казахстан при липса на удостоверение за извършен PCR тест за COVID-19, в рамките на 72 часа преди пресичане на казахстанската държавна граница.

Малайзия удължи до 31 октомври 2020 г. ограниченията за придвижване в страната. Ако на чужд гражданин е разрешено да влезе на територията на Малайзия, то тя или той трябва да преминат през задължителна 14-дневна карантина в хотел или здравно заведение, посочени от правителството за тяхна сметка. От 24 септември т.г. всички чужди граждани, които влизат на територията на Малайзия, ще трябва да заплатят такса от 4700 малайзийски рингита или 987 евро за задължителна COVID-19 карантина. За втори и трети индивид, който споделя същата стая с първия индивид, т.е. семейна двойка с едно дете на възраст над 6 г. се заплаща допълнително 700 малайзийски рингита или 147 евро. За деца под 6 г. не се заплащат разходи за настаняване, уточнява МВнР

Египет засилва изискванията от 1 октомври, като продължава задължението на всички лица (вкл. и дипломатите), които пристигат в Египет, са задължени да предоставят негативен PCR тест за коронавирус, но вече направен не по-късно от 72 часа преди пристигането в страната. Египетските власти уточняват, че деца от всички националности под 6-годишна възраст са освободени от задължението за представяне на отрицателен PCR тест. Единствено пътниците, които пристигат на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“, и не разполагат със сертификат за PCR изследване за COVID-19, могат да направят медицинското изследване при кацане (тестовете се извършват от компетентните египетски власти срещу заплащане в размер на 30 щатски долара или еквивалентна сума в други валути). На пътниците е разрешено да напуснат летището веднага след осъществяването на изследването и да се настанят в своите хотели. От управата на съответните хотели ще карантинират лицата, които са дали положителен тест за COVID-19 в отделни стаи, като ще покриват разходите за настаняване, храни и напитки до момента на тяхното отпътуване. Остават в сила изискванията на египетските власти за попълване на декларация с лични данни и сведения за предишни пътувания, както и потвърждение за сключена здравна застраховка.

Мароко изисква от 1 октомври 2020 г. пристигащите да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пътуването им и да имат резервация за настаняване в хотел или квартира в страната или покана от мароканска фирма.. На пътуващите с ферибот по време на пътуването е възможно да се извърши допълнителна проверка с PCR тест. Деца под 11-годишна възраст са освободени от изискването за PCR тест, подчертава МВнР.

Катар изисква от 1 октомври 2020 г. пристигащите от България да бъдат поставени в едноседмична домашна карантина.

От 28 септември 2020 г. желаещите да посетят Украйна трябва да разполагат със застрахователна полица (удостоверение, сертификат), издадена от застрахователна компания, регистрирана в Украйна, или чуждестранна застрахователна компания, която има представителство на територията на Украйна или има договорни отношения със застрахователната компания-партньор на територията на Украйна (асистанс), покрива разходите, свързани с лечение от COVID-19, медицинско наблюдение и е валидна за целия срок на пребиваване на лицето в Украйна.

От 19 септември 2020 г. българи ще бъдат допускани във Финландия само в специално изброени случаи, но не и туристи. Допуснатите във Финландия български граждани ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина.

Република Южна Африка отваря границите си от 1 октомври 2020 г., но изисква от всички пристигащи ще се изисква да представят отрицателен PСR тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди часа на пристигане в ЮАР. В противен случай, лицето ще подлежи на задължителна 14-дневна карантина за негова сметка. Също така, от всички пристигащи граждани, ще се изисква инсталиране на мобилно устройство на безплатна South Arica Travel App. Извънредното положение в страната е удължено до 15 октомври, т.г., а вечерният час ще бъде от полунощ до 4 часа, предупреждава МВнР

Считано от 10 септември 2020 г., правителството на Малдивите изисква от всички пристигащи в страната да представят отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 на английски език, който следва да е направен в рамките на 72 часа преди отпътуването. МВнР припомня, че във връзка с епидемията от COVID-19 в Република Малдиви е обявено извънредно положение по отношение на общественото здраве, даващо правно основание за поставяне в изолация и под карантина на застрашени от вируса лица и острови, както и за предприемане на други необходими стъпки, и съветва да не пътуваме за южноазиатската държава.

Унгария затвори границите си за чужденци, считано от 1 септември, като въвежда отново мерките за защита на границите, които са били в сила по време на първата вълна на коронавирусната епидемия. Българските граждани могат да преминават транзитно през територията на Унгария като при влизане на границата ще бъдат подложени на медицински преглед и ако няма съмнение за инфекция с COVID-19, съобщава МВнР. Бразилия пък удължи срока на забраната за влизане на чужди граждани през своите сухопътни и морски граници до 25 септември.

Ако пътувате за Южна Корея и се окаже, че сте заразени с коронавирус до 14 дни от пристигането си там, ще трябва да покрият всички свои разходи за лечение, настаняване, храна, без разходите за хоспитализацията. Ако пациентът има валидна корейска национална здравна застраховка, сумата, покрита лично от него възлиза на около 20% от цялото лечение. В допълнение, всички чуждестранни COVID-19 пациенти, нарушили правилата, издадени от корейското правителство относно карантинния период или представили фалшив PCR тест, ще трябва да заплатят цялата сума по своето лечение, считано от 24 август, предупреждава МВнР.

Тунис също премести България в „оранжевия списък“ с държави за влизане в страната. Това означава, че от 26 август 2020 г. пътуващите от България за Тунис граждани задължително трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди отпътуването от България и не повече от 120 часа преди пристигането в Тунис. Съгласно действащите правила за влизане пристигащите от страните в „оранжевия списък” ще бъдат поставяни под карантина в домашни условия. По искане на лицето, след 7-ия ден може да бъде направен нов PCR тест и при отрицателен резултат и липса на симптоми, лицата могат да прекратят карантината. Тестът е за сметка на лицата, предупреждава МВнР. Лицата, подлежащи на карантиниране, подписват декларация, с която се ангажират със стриктно спазване на карантинните мерки и ненапускане на мястото на карантина и декларират, че са запознати с наказанията за нарушителите, а именно – 6-месечен затвор и глоба в размер на 120 тунизийски динара (приблизително 75 български лева).

Сърбия също въвежда PCR тест за всички влизащи от България от 15 август 2020 г. Сърбия е първата европейска държава извън ЕС, която се присъединява към над дузината държави-членки на ЕС, сред които Гърция и Германия, които се опитват да се опазят от заразените с коронавирус българи. Гражданите на България ще могат да влизат на територията на Сърбия само с отрицателен PCR тест, който да не е по-стар от 48 часа, реши Кризисният щаб на Сърбия. Срокът от 48 часа започва да тече от момента на издаване на сертификата от съответната лаборатория. Решението е взето въз основа на оценка на настоящата епидемиологична обстановка и тенденцията в честотата на заболяването, регистрирана през последните дни. Според експертите от щаба, ситуацията в Сърбия е по-благоприятна и болниците за COVID-19 се затварят една след друга. Желанието на властите е тази тенденция да продължи.

Кипър е поредната европейска държава, след Литва, която забранява стъпването на българи на островната държава, заради изключително високия бум на новозаразени сънародници от коронавируса. От 1-и август 2020 г. само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass, алармира МВнР. Считано също от 30 юли 2020 г. , компетентните кипърски власти въвеждат следните допълнителни изисквания, които следва да бъдат отразени в лабораторния тест за COVID-19, представян от лицата пътуващи до Република Кипър като постоянно пребиваващите там българи, като: дата на провеждане на теста; PCR-тест за COVID-19 (не се признават други видове тестове); пълно име на изследваното лице; резултат от теста, подчертава МВнР.

Босна и Херцеговина също вече изисква от българите отрицателен PCR-тест, за COVID-19, извършен през последните 48 часа преди влизането, информира МВнР.

Бахамите въвеждат забрана от 22 юли 2020 г. за влизането на чуждестранни туристи на островната държава, освен от страните-членки на Европейския съюз (като България), Великобритания и Канада, но с изискване за задължителен негативен тест за коронавирус от последните 10 дни.

Бахрейн също вовежда задължителен тест за коронавирус за туристите. Считано от 21 юли 2020 г., всички пристигащи в Кралство Бахрейн са задължени да си направят лабораторен тест за COVID-19 на собствени разноски, когато пристигнат на международно летище „Бахрейн“. Стойността на теста е 30 бахрейнски динара и може да се плати, чрез приложението „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid 19”, преди качване на самолета, както и на платформи на самото летище, които позволяват картови разплащания и такива в брой, уточнява МВнР.

Холандия е поредната държава, която постави в черен списък България за страните с висок риск от зараза от коронавирус. Затова от 16 юли 2020 г. нидерландските власти въвеждат 14-дневна карантина в домашни условия за всички български граждани, пристигащи в Кралство Нидерландия, предупреди МВнР.

От 15 юли 2020 г. Русия отменя задължителната двуседмична изолация за пристигащите в страната. На чуждестранните граждани обаче при влизане в страната е необходим документ на руски или английски език с отрицателен тест за коронавирус, извършен в рамките на три дни преди пристигането им на територията на Руската федерация. В случай, че пристигащите не представят такъв документ, е необходимо в срок до три дни същите да бъдат подложени на тест на руска територия, съобщава МВнР.

Македония обаче въведе рестриктивни мерки за движение на гражданите, предвид наново бум от коронавирус в страната. По предложение на Комисията по заразни болести, правителството на Република Северна Македония взе решение за въвеждане на рестриктивни мерки за движение на гражданите, които влизат в сила от 3-4 юни 2020 г. Българските граждани, на които се налага да осъществят транзитно преминаване през територията на Република Северна Македония, могат да го направят през следните гранични пунктове: ГКПП „Богородица“/Гърция, ГКПП „Гюешево-Деве баир“/България, ГКПП „Табановце“/Сърбия, ГКПП „Блаце“/Косово, ГКПП „Кяфасан“/Албания и ГКПП „Летище Скопие“. Условието за транзит на чужди граждани е да се осъществява на вход през един и изход през друг ГКПП в срок до 5 часа. Транзитиращите чужденци са длъжни да не напускат съответния най-кратък магистрален или локален път. Транзитът се удостоверява с попълване на декларация по образец на вход в Република Северна Македония и предаването й на компетентните гранични власти на изход от страната. Чрез тези декларации ще се контролира времетраенето на транзита. Продължава да е в сила режимът за предварително искане по дипломатически път на разрешение, от главния координационен кризисен щаб на Република Северна Македония, за влизане и пребиваване на територията на страната на чужденци по изключение, в това число и на лицата, които попадат в категорията „държавен и икономически интерес”. Тази категория лица удостоверява, че не са заразени с коронавирусна инфекция с PCR тест, не по-стар от 72 часа, след което се поставя под 14-дневна самоизолация, а ако лицата пристигат от страни във висок риск, самоизолацията е за срок от 21 дни. Остава валидно изискването за задължително носене на защитни средства за лице в закрити пространства и на откритите такива, които не позволяват спазване на препоръчителната дистанция от 2 метра между хората. Мярката е валидна за цялата територия на РСМ до нейната изрична отмяна, а на нарушителите ще се налага глоба от 20 (двадесет) евро. Пристигащите, заминаващи и транзитиращи през територията на Република Северна Македония български граждани, трябва стриктно да спазват санитарните и противоепидемични мерки на правителството на страната, апелира МВнР.

От 9 юни Кипър отваря летищата си за полети от/до България, както и за още 18 държави, без да бъдат поставяни под карантина. Пристигащите ще трябва да представят лабораторен сертификат от акредитирана лаборатория с отрицателен резултат на тест за COVID-19, който е извършен в рамките на 72 часа преди полета. Тестът трябва да е PCR и резултатите да са преведени на английски език, съобщава МВнР. От Zdraven.bg припомняме, че островната държава се промотира като свободна от Ковид-19 и правителството й ще заплаща почивката на туристи, заразили се с коронавирус в страната.

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната пътници от 8 юни във връзка с пандемията от COVID-19. Наличието на отрицателен тест за коронавирус не е основание за избягване на карантината. Най-рано 48 часа преди датата на пристигане във Великобритания пътуващите трябва да попълнят електронен формуляр. В него те трябва да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, където ще прекарат карантината. Ако пристигащият не може да посочи конкретен адрес, на който ще прекара 14-дневната карантина, ще му бъде осигурено настаняване за негова сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Властите ще извършват проверки на посочените в електронните формуляри адреси за спазване на карантината. Ако такова нарушение бъде установено на територията на Англия, на нарушителите ще бъде налагана глоба от 1000 лири. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат възможност да въведат индивидуален подход спрямо неспазващи карантината. Срещу гражданите, отказали да заплатят глобата, може да бъде заведено съдебно дело и да им бъде постановена неограничена по размер санкция. Пълни разяснения относно предстоящото въвеждане на карантина за всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, публикува МВнР.

Всички пътници, пристигащи във Великобритания ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина, съобщиха британските власти на 23 май 2020 г., като мерките влизат в сила от 8 юни 2020 г. Мерките са неутрални по отношение на страни и националности.

Пътуващите до Великобритания ще е необходимо да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 14-дневната карантина. На лица, които влизат на територията на Великобритания без да са попълнили съответната онлайн форма, ще бъде налагана глоба от 100 британски лири. Ще бъде осигурена възможност за попълване на съответния формуляр на британската граница.

Ако лицата не могат да посочат конкретен адрес във Великобритания, на който ще прекарат 14-дневната карантина, ще им бъде осигурено настаняване за тяхна сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Ако при подобни случаи пътниците не могат да платят разходите по настаняване, ще им бъде отказан достъп до територията на Великобритания.

На посочените в електронните формуляри адреси ще бъдат извършвани проверки за спазване на наложената карантина. Ако на територията на Англия бъде установено нарушаване на карантинните мерки, на лицата ще бъде налагана фиксирана глоба от 1000 лири. Наличието на отрицателен тест за наличие на COVID-19 не е основание за избягване на карантина. Мерките ще бъдат преразглеждани на всеки три седмици.

Също така, считано от 25 май 2020 г., сезонните земеделски работници и командированите работници, чийто престой на френска територия надвишава 48 часа, ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина или всяка друга еквивалентна мярка за сметка на техния работодател, предупреди МВнР.

Във връзка с разпространението на смъртоносния вирус COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация (СЗО) пандемия от коронавирус МВнР актуализира на 21 август 2020 г. индекса на риск при пътуване за следните държави, изброени по континенти:

ЕВРОПА (43 държави с ниво на риск 4) (по азбучен ред):

Австрия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Андора – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Армения – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Беларус – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Белгия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Босна и Херцеговина – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ватикана – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Великобритания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Германия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Дания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Естония – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ирландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Исландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Испания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Италия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Кипър – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Латвия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Литва – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Лихтенщайн – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Люксембург – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Македония (Република Северна) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Малта – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Молдова – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Монако – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Нидерландия (по-позната като Холандия) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Норвегия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Полша – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Португалия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Румъния – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Русия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сан Марино – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Словения – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сърбия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Турция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Украйна – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Унгария – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Финландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Франция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Хърватия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Черна гора – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Чехия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Швейцария – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Швеция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите европейски държави, сред които Гърция, Словакия и Албания, нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

АЗИЯ (4 държави с максимално ниво на риск 5) (по азбучен ред на страните и по низходящ ред на риска):

Иран – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Йемен – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Китай – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Сирия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Афганистан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Бангладеш – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Бахрейн – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Израел – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Индия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ирак – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Казахстан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Катар – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Корейска народно-демократична република (Северна Корея) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Кувейт – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Малдиви – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Непал – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Обединени арабски емирства – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Оман – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Пакистан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Палестина – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Саудитска Арабия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сингапур – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Тайланд – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Турция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Шри Ланканиво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Южна Кореяниво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите азиатски държави, вкл. Япония, нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

АФРИКА (по азбучен ред на страните и по низходящ ред на риска):

Либия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Буркина Фасо – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Камерун – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Мали – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сомалия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Судан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Централноафриканска Република (ЦАР) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Южен Судан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите африкански държави нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

СЕВЕРНА АМЕРИКА (по азбучен ред на страните):

Гватемала – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Доминика – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Канада – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Мексико – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Никарагуа – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Панама – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

САЩ – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Хондурас – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите държави в Северна Америка нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

ЮЖНА АМЕРИКА (по азбучен ред на страните):

Бразилия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Венецуела – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Еквадор – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Колумбия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Панама – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Перу – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Чили – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите държави в Южна Америка нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

От всички тихоокеански държави в Океания само Нова Зеландия е с ниво на риск 4 -предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). При останалите, вкл. Австралия, нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

При необходимост от съдействие българските граждани да се свържат на денонощните телефони на МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и на имейл адрес crisis @ mfa.bg

Следете актуалната информация и препоръките при пандемията от коронавирус ТУК.

Колаж: Герд Алтман

loading...