Къде да не пътуваме при пандемията от коронавирус


коронавирус и паспорт

МВнР обяви актуален списък на рисковите дестинации с коронавирус.

От Министерството на външните работи на Република България (МВнР) призовават да се пътува в чужбина само при крайна необходимост.

Информацията е ОБНОВЕНА НА 11 ЮЛИ 2020 г.

Електронният формуляр, който е задължителен за влизане в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“ няма да работи до 14 юли 2020 г., предупреди МВнР. Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за най-рано 15 юли.

Гръцкото посолство информира също, че новите правила влизат в сила на 15 юли 2020 г. в 6 часа сутринта. Припомняме, че според тях всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, по несъществени причини са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция. Гръцкото посолство уточни днес, че сертификатите за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъдат издадени на английски език и да съдържат името и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Остава задължението за попълване на формуляр за локализиране на пътниците (Passenger Locator Form – PLF). Минималният срок за попълване се намалява от 48 на 24 часа преди пристигането в Гърция. Формулярът е достъпен на адрес Travel.gov.gr.

Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция. Гръцкото посолство уточни днес, че сертификатите за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъдат издадени на английски език и да съдържат името и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

СПИСЪК С ЛИЦЕНЗИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ ЗА PCR-ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

Австрия въведе 14-дневна карантина за български граждани, които не разполагат със сертификат за отрицателен тест за COVID-19, считано от 9 юли 2020 г., предупреди МВнР. Литва също въвежда 14-дневна карантина за пристигащи от България български и чуждестранни граждани, считано също от 9 юли 2020 г., подчертава МВнР

Словения е поредната европейска държава, която поставя нови условия за пътуващите българите през и във нея, заради високата заболяемост в България напоследък, заради нарушаване на мерките. Считано от 6 юли 2020 г. всички граждани, пристигащи от България в Словакия, са длъжни да представят отрицателен тест за COVID-19, извършен не по-късно от 96 часа преди влизането, като на същите се налага задължителна 5-дневна домашна карантина. След изтичане на този срок те отново се подлагат на тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Всички български граждани, пътуващи от България и влизащи на територията на Словашката република се задължават да бъдат изолирани в домашна среда, докато не получат отрицателен резултат от RT-PCR тест за COVID -19. Същото важи и за нашите сънародници, които не пристигат в Словакия от България, но през последните 14 дни са посетили страна, която не фигурира в приложения към това съобщение списък със сигурни страни. Условията за пътуване в Словакия подлежат на актуализация на всеки две седмици, уточнява МВнР.

Тунис също постави България не в групата държави с ниски равнища на зараза (зелена категория), а в групата държави с умерена степен на зараза (оранжева категория), сред които и България, считано о 27 юни 2020 г. Ще се изисква представяне на резултати от PCR-тест, направен не по-рано от 72 часа преди полета и максимум 120 часа преди пристигането на тунизийска територия. При влизане в страната остава задължението за 14-дневна самокарантина и при проява на симптоми може да бъде поискан PCR-тест за сметка на лицето. PCR-тестът може да се провежда и по искане на съответното лице, за да може да напусне самокарантината след шестия ден от влизането в Тунис. Лицата, подлежащи на карантиниране, подписват декларация, с която се ангажират със стриктно спазване на карантинните мерки и ненапускане на мястото на карантина и декларират, че са запознати с наказанията за нарушителите, а именно – 6-месечен затвор и глоба в размер на 120 тунизийски динара (приблизително 75 български лева), предупреждава МВнР.

Кипър премести България от окатегория „А“ – на безопасни страни, в категория „Б“ – на държави, по отношение на които трябва да се прилагат превантивни мерки. Решението е взето на 25 юни 2020 г. и влиза в сила от 28 юни, съобщава МВнР. Българите ще трябва да са си направили лабораторен тест от акредитирана лаборатория поне 72 часа преди заминаването и да притежават сертификат, за отрицателен резултат от PCR-тест, преведен на английски език.

България също вече е изключена от списъка на страните, чиито граждани са свободни да влизат в Словения, без да бъдат поставяни под карантина, считано от 19 юни 2020 г., предупреди МВнР. Това обхваща всички туристи, сезонни работници и пътуващи с цел осъществяване на икономическа дейност. Планиращите да преминат през територията на Словения български граждани, следва да имат предвид, че срокът за транзитно преминаване се намалява от 24 на 12 часа.

Словения въвежда отново по-строги правила на своята граница за някои страни от Балканите, като решението за което е взето, след като през последните дни е било установено, че по-голямата част от изненадващия ръст на нови случаи на заболели се дължи на пристигнали от чужбина лица. Поради тази причина в т.нар. “черен списък”, освен България, са включени също Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия. Пристигащите на словенска територия от държави от този списък ще бъдат подложени на задължителна 14-дневна карантина, независимо от статута на пребиваване в Словения или националността.

Карантината в Естония е задължителна за лица, които идват от държави, където през последните 14 дни е имало над 15 случая на COVID-19 на 100 000 души население. Поради тази причина за българските граждани, идващи от България и пътуващи до Естония, се въвежда карантина за периода 22 – 28 юни 2020 г.

От 15 юни 2020 г. Германия отмени за страните от ЕС и Шенгенското пространство, с изключение на Испания, ограниченията за свободно влизане в страната, както и изискването за основателна причина за пътуване, информира МВнР. Българските граждани могат да пътуват свободно за Германия, като не подлежат на карантина и единствено при наличието на симптоми на зараза може да им бъде отказано влизане в страната, по преценка на федералната полиция и здравните власти.

Считано от 15-и юни 2020 г. Белгия отваря границите си за пътуване без условия за гражданите от държави членки на Европейския съюз, в това число и за българските граждани, съобщава МВнР.

Македония обаче въведе рестриктивни мерки за движение на гражданите, предвид наново бум от коронавирус в страната. По предложение на Комисията по заразни болести, правителството на Република Северна Македония взе решение за въвеждане на рестриктивни мерки за движение на гражданите, които влизат в сила от 3-4 юни 2020 г. Българските граждани, на които се налага да осъществят транзитно преминаване през територията на Република Северна Македония, могат да го направят през следните гранични пунктове: ГКПП „Богородица“/Гърция, ГКПП „Гюешево-Деве баир“/България, ГКПП „Табановце“/Сърбия, ГКПП „Блаце“/Косово, ГКПП „Кяфасан“/Албания и ГКПП „Летище Скопие“. Условието за транзит на чужди граждани е да се осъществява на вход през един и изход през друг ГКПП в срок до 5 часа. Транзитиращите чужденци са длъжни да не напускат съответния най-кратък магистрален или локален път. Транзитът се удостоверява с попълване на декларация по образец на вход в Република Северна Македония и предаването й на компетентните гранични власти на изход от страната. Чрез тези декларации ще се контролира времетраенето на транзита. Продължава да е в сила режимът за предварително искане по дипломатически път на разрешение, от главния координационен кризисен щаб на Република Северна Македония, за влизане и пребиваване на територията на страната на чужденци по изключение, в това число и на лицата, които попадат в категорията „държавен и икономически интерес”. Тази категория лица удостоверява, че не са заразени с коронавирусна инфекция с PCR тест, не по-стар от 72 часа, след което се поставя под 14-дневна самоизолация, а ако лицата пристигат от страни във висок риск, самоизолацията е за срок от 21 дни. Остава валидно изискването за задължително носене на защитни средства за лице в закрити пространства и на откритите такива, които не позволяват спазване на препоръчителната дистанция от 2 метра между хората. Мярката е валидна за цялата територия на РСМ до нейната изрична отмяна, а на нарушителите ще се налага глоба от 20 (двадесет) евро. Пристигащите, заминаващи и транзитиращи през територията на Република Северна Македония български граждани, трябва стриктно да спазват санитарните и противоепидемични мерки на правителството на страната, апелира МВнР.

От 13-и юни 2020 г. Полша отмени граничния и санитарен контрол на своите сухопътни, въздушни и морски граници за граждани на държавите-членки на Европейския съюз. Българските граждани могат свободно да влизат и пребивават на територията на Република Полша, както и да преминават през нейните граници. Отпада и изискването за поставяне под 14-дневна карантина, информира МВнР.

Лицата, пристигащи в България от Кралство Нидерландия, не подлежат на 14-дневна карантина. Карантината остава за всички лица, които пристигат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия и Република Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора. Това изменение се прави в издадена днес заповед на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от 15 юни 2020 г.

Австрия обяви отваряне на границите си към 31 държави от 16 юни 2020 г., вкл. и България, съобщава МВнР. От 16-и юни 2020 г. Австрия отваря границите си за общо 31 държави, вкл. и България. Касае се за групата държави от ЕС, ЕИП и ЕАСТ, с изключение на Швеция, Обединеното Кралство, Испания и Португалия. Възстановяването на свободното придвижване за и от тези 31 държави означава конкретно, че влизайки на австрийска територия, пътуващите от тези страни не се нуждаят от медицински свидетелства и тестове, както и не подлежат на домашна карантина. На всеки 14 дни Австрия ще прави преглед на ситуацията в тези 31 държави. Решаващ критерий ще е числото на нови инфекции с COVID-19 на всеки 100 хил. жители. Ако в някоя от държавите броят им надвишава 10 в рамките на 7 последователни дни, както и при нарастване на коефициента на репродукция (R), австрийската страна ще взема мерки. В Австрия продължава да важи забраната за влизане в страната на пътуващи от държави извън ЕИП, като напр. Сърбия, БиХ и Турция.

Словенското правителство издаде Наредба за обществения превоз на пътници в Република Словения, съгласно която се възстановява международният пътнически транспорт. Това важи както за редовните международни пътнически автобусни превози, така и за железопътния транспорт. Специалните разрешителни, които се изискваха до този момент за всеки един преминаващ автобус, вече няма да са необходими. Наредбата влиза в сила считано от 00:00 ч. на 13 юни 2020 г. Международните пътнически превози ще продължат да бъдат под наблюдение и контрол за спазването на всички необходими мерки срещу разпространението на COVID-19 от Националния институт за обществено здраве и превенция, информира МВнР.

От 9 юни Кипър отваря летищата си за полети от/до България, както и за още 18 държави, без да бъдат поставяни под карантина. Пристигащите ще трябва да представят лабораторен сертификат от акредитирана лаборатория с отрицателен резултат на тест за COVID-19, който е извършен в рамките на 72 часа преди полета. Тестът трябва да е PCR и резултатите да са преведени на английски език, съобщава МВнР. От Zdraven.bg припомняме, че островната държава се промотира като свободна от Ковид-19 и правителството й ще заплаща почивката на туристи, заразили се с коронавирус в страната.

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната пътници от 8 юни във връзка с пандемията от COVID-19. Наличието на отрицателен тест за коронавирус не е основание за избягване на карантината. Най-рано 48 часа преди датата на пристигане във Великобритания пътуващите трябва да попълнят електронен формуляр. В него те трябва да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, където ще прекарат карантината. Ако пристигащият не може да посочи конкретен адрес, на който ще прекара 14-дневната карантина, ще му бъде осигурено настаняване за негова сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Властите ще извършват проверки на посочените в електронните формуляри адреси за спазване на карантината. Ако такова нарушение бъде установено на територията на Англия, на нарушителите ще бъде налагана глоба от 1000 лири. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат възможност да въведат индивидуален подход спрямо неспазващи карантината. Срещу гражданите, отказали да заплатят глобата, може да бъде заведено съдебно дело и да им бъде постановена неограничена по размер санкция. Пълни разяснения относно предстоящото въвеждане на карантина за всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, публикува МВнР.

Испания удължи извънредното положение до 21 юни, 2020 г., а режимът за пътуване и влизане в Кралство Испания с въздушен, сухоземен и морски транспорт към момента е затворен.

Итaлия разрешава свободното влизане за граждани на ЕС и страните по Шенгенското споразумение без 14-дневна карантина, вкл. България, считано от 3 юни 2020 г., но само ако не са пребивавали в трети страни в предходните 14 дни преди влизането им в Италия, съобщава МВнР.

Ако пък минавате транзитно през Словакия, за да се върнете у дома, вече не е необходимо да имате специално разрешение от словашките власти, но трябва да преминете без територията на Словашката република без спиране, не по-късно от 8 часа след влизането, включително времето, необходимо за зареждане. Ако обаче искате да отидете в друга държава на ЕС, на която не сте граждани – все още ви трябва специално одобрена молба за транзит. Това е в сила от 2 юни 2020 г., пояснява МВнР.

От 3 юни пък, гражданите на страните-членки на ЕС и пребиваващите в тези страни граждани на ЕС могат да влизат на територията на Латвия без 14-дневна карантина, при условие, че в страната на пребиваване броят на заразените през последните 14 дни не е надвишавал 15 на 100 000 души население, а сред тях е и България, уточнява МВнР.

От 15 юни 2020 г. се възстановява безпрепятственият достъп на български граждани в Чешката република без изисквания за карантина или PCR тест, обяви МВнР. Чешкото правителство обяви държавите, до които чешките граждани ще могат да пътуват свободно с цел туризъм и в списъка на т.нар. „безопасни страни“ са: България, Естония, Финландия, Хърватия, Исландия, Кипър, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Унгария, Германия, Норвегия, Полша, Австрия, Румъния, Гърция, Словакия, Словения и Швейцария. Отиването и връщането на чешките граждани ще бъде без представяне на тестове или преминаване през карантина. Според чешкия министър на външните работи Томаш Петричек, пътуването на гражданите от изброените по-горе страни до Чехия и тяхното завръщане в родината им също ще бъде безпрепятствено.

Влизането без ограничения с наземен транспорт от България в Гърция е разрешено от също 15 юни т. г., като пристигащите ще бъдат подложени на тестване на случаен принцип.

От 1 юни 2020 г. граждани на държави, в които активните случаи на COVID-19 е по-малък от 25 на 100 000 жители в страната, могат да влязат в Черна гора, без карантина и самоизолация. България е сред тях.

От 1 юни 2020 г. също България вече приема туристи от 29 държави, гласи съобщение на Министерството на туризма (МТ) във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г. Съобщението е въз основа на заповед на министъра на здравеопазването от 1 юни 2020 г. и предложение на главния държавен здравен инспектор.

Считано от 1 юни 2020 г., на територията на Република България с цел туризъм без поставяне под 14-дневна карантина могат да влизат през всички гранични пунктове пристигащите от (по азбучен ред):
Австрия; Андора; Ватикана; Германия; Гърция; Дания; Естония; Исландия; Кипър; Латвия; Литва; Лихтенщайн; Люксембург; Македония (наречена Северна); Монако; Норвегия; Полша; Румъния; Сан Марино; Словакия; Словения; Сърбия; Унгария; Финландия; Франция; Холандия (наречена Нидерландия); Хърватия; Чехия и Швейцария.

От 1 юни 2020 г. Черна гора разрешава посещенията на българи без да налага карантина, информира МВнР.

Всички пътници, пристигащи във Великобритания ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина, съобщиха британските власти на 23 май 2020 г., като мерките влизат в сила от 8 юни 2020 г. Мерките са неутрални по отношение на страни и националности.

Пътуващите до Великобритания ще е необходимо да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 14-дневната карантина. На лица, които влизат на територията на Великобритания без да са попълнили съответната онлайн форма, ще бъде налагана глоба от 100 британски лири. Ще бъде осигурена възможност за попълване на съответния формуляр на британската граница.

Ако лицата не могат да посочат конкретен адрес във Великобритания, на който ще прекарат 14-дневната карантина, ще им бъде осигурено настаняване за тяхна сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Ако при подобни случаи пътниците не могат да платят разходите по настаняване, ще им бъде отказан достъп до територията на Великобритания.

На посочените в електронните формуляри адреси ще бъдат извършвани проверки за спазване на наложената карантина. Ако на територията на Англия бъде установено нарушаване на карантинните мерки, на лицата ще бъде налагана фиксирана глоба от 1000 лири. Наличието на отрицателен тест за наличие на COVID-19 не е основание за избягване на карантина. Мерките ще бъдат преразглеждани на всеки три седмици.

Също на 23 май 2020 г. Португалия потвържди въвеждането на ограничителни мерки за български граждани, пристигащи с полети директно от България или друга държава извън Шенгенското пространство. В този случай, тези граждани няма да бъдат допускани на португалска територия, освен „единствено по професионални причини, които са надлежно доказани, по семейни или форсмажорни причини“. В случай че български граждани пристигат на португалски летища с „вътрешен полет от пространството „Шенген“, те ще бъдат допускани на португалска територия без горните ограничения.

Също така, считано от 25 май 2020 г., сезонните земеделски работници и командированите работници, чийто престой на френска територия надвишава 48 часа, ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина или всяка друга еквивалентна мярка за сметка на техния работодател, предупреди МВнР.

Във връзка с разпространението на смъртоносния вирус COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация (СЗО) пандемия от коронавирус МВнР актуализира на 14 юни 2020 г. индекса на риск при пътуване за следните държави, изброени по континенти:

ЕВРОПА (42 държави с ниво на риск 4) (по азбучен ред):

Австрия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Андора – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Армения – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Беларус – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Белгия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Босна и Херцеговина – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ватикана – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Великобритания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Германия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Дания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Естония – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ирландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Исландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Испания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Италия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Кипър – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Латвия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Литва – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Лихтенщайн – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Люксембург – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Македония (Република Северна) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Малта – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Молдова – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Монако – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Нидерландия (по-позната като Холандия) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Норвегия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Полша – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Португалия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Румъния – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Русия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сан Марино – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Словения – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сърбия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Турция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Украйна – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Финландия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Франция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Хърватия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Черна гора – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Чехия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Швейцария – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Швеция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите европейски държави, сред които Гърция, Словакия и Албания, нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

АЗИЯ (4 държави с максимално ниво на риск 5) (по азбучен ред на страните и по низходящ ред на риска):

Иран – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Йемен – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Китай – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Сирия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Афганистан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Бангладеш – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Бахрейн – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Израел – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Индия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Ирак – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Казахстан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Катар – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Корейска народно-демократична република (Северна Корея) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Кувейт – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Малдиви – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Непал – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Обединени арабски емирства – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Оман – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Пакистан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Палестина – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Саудитска Арабия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сингапур – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Тайланд – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Турция – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Шри Ланканиво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Южна Кореяниво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите азиатски държави, вкл. Япония, нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

АФРИКА (по азбучен ред на страните и по низходящ ред на риска):

Либия – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Буркина Фасо – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Камерун – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Мали – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Сомалия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Судан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Централноафриканска Република (ЦАР) – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Южен Судан – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите африкански държави нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

СЕВЕРНА АМЕРИКА (по азбучен ред на страните):

Гватемала – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Доминика – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Канада – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Мексико – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Никарагуа – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Панама – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

САЩ – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Хондурас – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите държави в Северна Америка нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

ЮЖНА АМЕРИКА (по азбучен ред на страните):

Бразилия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Венецуела – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Еквадор – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Колумбия – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Панама – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Перу – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

Чили – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост)

В останалите държави в Южна Америка нивото на риск е 3 – т.е. повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

От всички тихоокеански държави в Океания само Нова Зеландия е с ниво на риск 4 -предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). При останалите, вкл. Австралия, нивото на риск е 3 – т.е. Повишено ниво на риск с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

При необходимост от съдействие българските граждани да се свържат на денонощните телефони на МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и на имейл адрес crisis @ mfa.bg

Следете актуалната информация и препоръките при пандемията от коронавирус ТУК.

Колаж: Герд Алтман

loading...