Къде има най-много опасни за здравето бактерии

Ето къде около нас има най-много опасни за здравето ни бактерии.

Бактериите и вирусите се развъждат и на необичайни на пръв поглед места и остават жизнеспособни по различни повърхности с дни и дори седмици. Естествената влажност на кожата привлича тези организми. Добрата хигиена в дома е особено важна за хората със слаба имунна система.

След статията къде има най-много опасни за здравето микроби, ето още един списък с места, където най-често се срещат вредните микроорганизми и полезни съвети как да неутрализираме максимално техните колонии, които изрежда health.bg.

Дистанционното:
То ви осигурява стотици телевизионни канали и много повече бактерии. Проучване на екип от университета във Вирджиния, САЩ, в домове на хора с начални симптоми на настинка установило, че по повърхността на 6 от 10 дистанционни устройства са се развъдили риновируси.
Предпазване: Мийте и дезинфекцирайте редовно ръцете си. Избърсвайте дистанционното с дезинфекцираща кърпа преди да сърфирате по каналите. Ако пътувате често, имайте предвид, че в хотелските стаи тези устройства се почистват рядко.

Солниците:
солници


При същото проучване по домовете учените открили риновируси и по солничките. Други кухненски развъдници на бактерии са дръжките на хладилника и на съдомиялната машина.
Предпазване: Мийте редовно ръцете си и почиствайте тези места с дезинфекциращи кърпички.

Портмоне и чанти:
дамска чанта
След микробиологични тестове учени от Солт лейк сити  установили голямо количество бактерии по ръчните чанти. Между червилата, писалките и другите дреболии те открили стафилококи, E.coli, салмонела и pseudomonas, които могат да причинят очни инфекции. Оказало се, че чантите са доста замърсени.
Предпазване: Когато е възможно, окачвайте чантата си, не я поставяйте върху масата. Избърсвайте я с мек сапунен разтвор или с дезинфектант.

Домашни любимци:
куче

На любителите на домашни животни това няма да им хареса, но те трябва да знаят, че някои кучета, котки и други домашни любимци са заразени с опасната Staphylococcus aureus. Има данни, че тази инфекция се предава между хората и животните. При специално проучване тази инфекция е открита в една четвърт от домовете на здрави хора, като  е разпространена повече там, където се отглеждат котки.
Предпазване: Измивайте ръцете си преди и след игра с домашния любимец.

Количките за пазаруване:
количка за пазаруване
Тези колички на колелца са развъдници на бактерии. Учени от Аризона установиха неотдавна, че дръжките на почти две трети от тях са заразени с E.coli. Там се полепват слюнка и секрети от носа.
Предпазване: Избърсвайте дръжките на количките с дезинфектант преди пазаруване. Мийте или избършете ръцете си влажна кърпичка, след като сте пипали количките. Опаковайте пресните продукти и не ги слагайте на местата, където сядат деца с памперси.

Душът в банята:душ
Освен с топла вода душът може да ви облее и с патогенни бактерии. Учени от Колорадо са изследвали 50 душа в 9 селища и открили, че  по 30% от тях  има значителни количества Mycobacterium avium – патоген, който се свързва с белодробните болести. Тази бактерия атакува главно хора със слаба имунна система, но може да зарази и здрави хора. Патогенните бактерии, които се събират в главата на душа, може и да попаднат в дробовете чрез вдишване.
Предпазване: Хората със слаба имунна система трябва да подменят периодично главата на душа. Тя трябва да е метална, а не пластмасова.

Бюро:
бюро
Бюрата в офисите съдържат стотици пъти повече бактерии на квадратен метър, отколкото седалките в тоалетните. Учени от Аризона са установили, че бюрата са развъдници на вирусите, които предизвикват настинка и грип. По чиновете в училищата има още повече бактерии. Бюрата на жените са по-замърсени, защото те трупат по тях повече храна и козметика от мъжете.
Предпазни мерки: Почиствайте бюрото си и мийте ръцете си по-често.

Мобилни телефони:
GSM

По ръцете ви има много бактерии, които се установяват и върху телефона ви. Освен това тези апарати обикновено се държат в джоба или чантата, които са лаборатории за развитие на бактерии. Телефоните изобилстват от бактерии, включително стафилококи, които предизвикват кожни инфекции.
Предпазване: Избърсвайте с дезинфектант апарата и внимавайте върху какви повърхности го оставяте. Мийте редовно ръцете си и не ползвайте чужди телефони.

Килими:
килим
Може би ви се струва неучтиво да карате хората да си събуват обувките преди да пристъпят в дома ви, но освен, че по тях има прах или кал, по подметките има следи от фекални бактерии. В килимите си дават среща неимоверно количество бактерии, прах и химически продукти. Може да се каже, че под краката ви съществува някаква форма на живот. Върху 1 квадратен сантиметър от килима виреят повече от 200 хиляди бактериални частици.
Предпазване: Почиствайте редовно килимите с мощна прахосмукачка. Имайте предвид, че и в прахосмукачките може да се развъждат E. coli и салмонела. След като почистите торбичката на прахосмукачката измийте ръцете си. Не е зле да помислите как в дома ви да не се влиза с обувки или поне това да е изключение.

Снимки: freeimages.com; дистанционно: Ернесто Ферейра