Къде най-лесно се хваща коронавирус?

кафене

Германски учени установиха в кои затворени помещения човек най-лесно може да се зарази с коронавируса Covid-19.

Екип от германски учени проучи разпространяването на аерозолите на коронавируса в затворени помещения и определи кои са най-опасните от зараза места.

На първо място в класацията попадат училищата, следвани от фитнес залите и ресторантите, където е най-вероятно да се зарази човек с коронавирус.

В офисите и в училищата хората са изложени на по-голям риск от зараза с коронавирус, отколкото в театъра или при фризьора – при положение че правилата за хигиена, дистанция и проветряване се спазват, разказва за изследването германската медия Tagesspiegel, цитирана от Deutsche Welle.

Учените от Техническия университет в Берлин са разработили съвместно с медицински специалисти от института „Роберт Кох“ и от берлинската клиника „Шарите“ модел за степенуване на риска от зараза. Експертът по вентилация Мартин Кригел от института „Херман Рийчел“ към Техническия университет в Берлин определя евентуалния риск чрез т.нар. показател R. Стойността R1 означава, че в определена ситуация или в определено помещение един заразен човек заразява още един. При R2 един заразен може да зарази още двама.

Стойността на R зависи от продължителността на престоя, въздушния поток и вида занимания, предприемани в помещението (например лежане, седене, спорт, по-малко или повече говор). Решаваща за степента на риска е поеманата доза аерозолни частици. Тя зависи както от отделяните количества частици, така и от интензивността на издишването и вдишването, а и от продължителността на престоя в помещението.

Моделът за степенуване на риска от зараза е приложим само ако се спазват мерките, наложени заради пандемията – често проветряване, дистанция и носене на медицински маски.

Според него, в супермаркет един заразен може да зарази още един при престой от около час и лека физическа дейност с малко говор. В офисите с повече работни места, в които присъстващите служители са с 50% по-малко, при продължителност на престоя осем часа и без задължителна маска рискът е R8 – т.е. един заразен може да пренесе инфекцията на максимално осем души.

В проучването като следващ пример е споменато двучасовото посещение на театър. Ако са пълни 30% от местата в салона и маските са задължителни през цялото време, рискът от зараза е наполовина по-нисък от този в супермаркета. В гимназията пък, в която класните стаи са пълни само наполовина и има задължение за носене на маски (при шест часа престой), показателят е R2,9. Без задължителна маска обаче би бил два пъти по-висок.

При посещение на фризьор с маска (двучасов престой) учените определят показателя R на 0,6, във фитнес залата с тричасов престой – 3,4, ако е запълнена наполовина и не се носи маска. В ресторант, в който се остава към час и половина и са заети само половината места – 2,3. В киното, където престоят е около два часа, показателят ще е R1, ако салонът е пълен 30 процента.

Какво следва от всичко това за стратегиите по отношение на разхлабване на ограничителните мерки? Обобщението на Кригел гласи: „В офисите и в училищата рискът от зараза е много висок“.

Решаващият фактор според експерта е продължителността на престоя. Между осем часа работа и два часа кино има много голяма разлика. Колкото по-дълго се остава в едно помещение, толкова по-голяма е поеманата доза аерозолни частици. „А от една определена доза нататък се стига до зараза.“

Резултатите от изследването са публикувани в сайта на Техническия университет в Берлин.

Зараза с Covid-19 чрез аерозолни частици

Оценка на затворените помещения по отношение на R-стойността в съответна ситуация при определени условия

таблица


Горната таблица в превод и низходящ ред (т.е. в челните позиции е по-опасно от другите надолу):

 1. Гимназия без маска при пълна запълняемост: 11.5
 2. Офис с няколко души при 50% заетост без маска: 8.0
 3. Гимназия при 50% заетост без маска: 5.8
 4. Фитнес зала при 50% заетост без маска: 3.4
 5. Гимназия при 50% заетост с маска: 2.9
 6. Ресторант при 50% заетост или Плувен басейн: 2.3
 7. Офис с няколко души при 20% заетост с маска: 1.6
 8. Междуградски автобус или влак за 3 часа пътуване с маска при 50% заетост или в Спортна/танцова зала при 50% заетост без маска: 1.5
 9. Фитнес зала при 30% заетост без маска: 1.4
 10. Ресторант при 25% заетост; Киносалон при 40% заетост без маска; Шопинг център с маска при 1 човек на 10 квадратни метра: 1.1
 11. Киносалон при 30% заетост без маска или в Супермаркет с маска: 1.0
 12. Обществен транспорт с маска: 0.8
 13. Театър, опера, музей при 40% заетост с маска или при фризьор с маска: 0.6
 14. Театър, опера, музей при 30% заетост с маска: 0.5

В класацията са посочени съответните затворени места при посочените условия, а числото след тях показва колко пъти се увеличава риска спрямо числото R, когато то е по-малко или равно на 1. Например в ресторант при 50% заетост, логично без маска при консумация, един заразен може да зарази още поне двама с коронавирус, докато при два пъти по-малка заетост, в случая от 25%, то един заразен може да зарази само още един човек, тоест рискът от заразяване спада два пъти.

Можете да научите също как се пипва коронавирус в самолет и как се разпространява коронавирус в самолет.

Снимка на кафене: Pixabay; графика: TU Berlin