Къде и кой носи маска в Европа? (ОБНОВЕНА)

маска в Париж

Къде в Европа е задължително носенето на маски и при какви случаи?

Втората вълна на пандемията от Ковид-19 залива европейските държави. Голяма част от тях прибегнаха да мерки, почти толкова строги, колкото при първата вълна от коронавирус през март, 2020 г., когато в Европа започна борбата с вируса.

СЗО препоръчва носенето на предпазни маски, когато няма възможност за физическа дистанция над 1 метър на открито и от по-голямо разстояние на закрито обществено място.

Ето къде и какви са правилата по отношение носенето на защитно средство за лице държавите в Европа:

Белгия:
За всички лица на 12-годишна възраст или по-големи, носенето на маска за лице на всяка алтернатива на устата и носа е задължително в обществения транспорт (включително на спирки и гари), в магазини и търговски центрове, кина, театрални, концертни и конферентни зали, одитори, места за поклонение, музеи, библиотеки, съдебни сгради, пазари, пазари на бълхи и фурнифеи, обществени сгради за частите, достъпни за обществеността, в заведения за хранене, в търговски улици, за близки професии и техните клиенти. Носенето на маска остава силно препоръчително на други обществени места и е задължително, когато не е възможно да се поддържа изискването за физическо дистанциране от 1.5 м.

Местните власти могат също така да предприемат по-ограничителни мерки по отношение на носенето на маски. Задължително е да се носи маска във всички открити и закрити обществени пространства в столицата Брюксел.

Англия:
Задължително се носят маски в градския транспорт, таксита, магазини и супермаркети, молове, заведения за хранене и пиене (освен когато човек яде или пие), банки, пощи, административни сгради, кино и театри, фризьорски и козметични салони, музеи и галерии, казино, сградите в зоопарка, спортните зали, библиотеки, социални клубове, хотели, обществени тоалетни, както и, естествено, в болници и аптеки.

В Северна Ирландия, Шотландия и Уелс задължението за носене на маски е аналогично като в Англия – на всяко публично място на закрито, най-общо казано.

Ирландия (Ейре):
Задължително е да носите лицево покритие, ако използвате обществен транспорт и на обществени закрити помещения, като в магазини или в търговски центрове. Такъв е законът – може да бъдете глобени или да ви бъде отказан достъп, ако не носите защитно средство за лице.

Германия:
Въведени са строги ограничения за някои германски провинции, сред които забрана за пътуване и затваряне на ресторанти и нощни заведения. За цялата страна е в сила задължителното носене на маски в магазините и градски транспорт, а глобата за неспазване на мярката е 50 евро при първо провинение. На открито маските са задължителни на онези открити места, на които спазването на дистанция е трудно. Сред тях попадат търговски улици и други пешеходни зони в Кьолн и Бон.

Австрия: Маската трябва да се носи във всички закрити обществени места.

Швейцария:
Лицата на възраст над 12 години трябва да носят маска на обществения транспорт, включително железопътни гари, платформи, летища и други публично достъпни зони за обществен транспорт. Маските са задължителни и във всички публично достъпни закрити помещения като магазини, кафенета, ресторанти, музеи и публично достъпни зони на административни сгради. Маските за лице трябва да се носят във всички училища и висши учебни заведения, в детски заведения и в зоните за обучение на спортни и фитнес центрове, ако са част от предпазните мерки на центъра. Лицата, които не са в състояние да носят маска по медицински причини, са освободени от изискването.

Франция:
От 30 октомври маските са задължителни в затворени обществени места. Освен това носенето на маска е задължително и за всеки над 11 години във всички обществени пространства, обществен транспорт, в претъпкани зони, таксита, ресторанти, кафенета, барове (задължително за персонала и клиентите при движение), в училище (задължително за учители, образователен персонал и ученици), в казината и в случай на уязвими хора.

Италия:
Италия е сред европейските държави с най-строги противоепидемични мерки. Сред тях е и задължително носене на маска и на закрито, и на открито, с изключение на места, където състоянието на изолация от други хора е гарантирано. Без маска е разрешено единствено у дома, но използването на маски е силно препоръчително, ако в дома им гостува чужд човек. Маските са задължителни и за учениците. Деца под шестгодишна възраст, тези, които извършват спортни дейности, както и хора с форма на инвалидност, които не са съвместими с използването на маската, не подлежат на задължението. Използването на лицемаски маски е силно препоръчително дори в частни домове, в присъствието на хора, които не са съживени.

Испания:
Маските за лице са задължителни в обществени пространства, на закрито и на открито. Използването им е задължително и за обществения транспорт, по въздушен, морски и железопътен транспорт, както и в частни превозни средства, ако пътниците не живеят заедно на един и същ адрес. Правят се изключения за деца под 6-годишна възраст, хора с увреждания или респираторни заболявания.

Португалия:
Използването на маски за лице е задължително за жителите на възраст от 10 години или повече в обществения транспорт, магазини и супермаркети, както и за всички други обществени закрити помещения. Задължително е и във всички други открити пространства, където не е възможно да се поддържа разстояние от 2 метра и когато хората не са от едно и също домакинство. Изключения от изискването за носене на маска съществуват поради (сертифицирани) медицински причини.

Гърция:
използването на лицеви маски е задължително както на закрито, така и на открито. През лятото в Гърция ДОРИ влезе в сила наредба за задължителни маски на открито на три от най-посещаваните острови, както и за района на Халкидики, т.е. и на плажа.

Турция: От 9 септември на територията на цяла Турция маските са задължителни на открито и закрито.

Кипър:
Използването на маска е задължително за хора на възраст от над 11 години в затворени обществени пространства; на обществени места на открито; на всяко работно място, което включва физическа близост с обществеността в магазините за търговия на дребно и за хората, които доставят стоки.

Холандия:
Като цяло е силно препоръчително да се носи маска за лице във всички закрити обществени пространства. Използването на немедицинска маска на лицето е задължително в обществения транспорт за всички пътници на възраст 13 и повече години. Също така е задължително да се носи немедицинска маска на летището и в самолета.

Дания:
Маските са задължителни в следните ситуации: в магазините, културните места и училищата; в обществения транспорт; на големи събирания; за хора с риск от инфекция и техните роднини, когато не е възможно да се поддържа безопасно разстояние; в професионален контекст, когато не може да се избегне чести или продължителни контакти лице в лице; при посещение на ресторанти, кафенета, сладкарници, пекарни, ресторанти за бързо хранене и др., където има закрити места.

Румъния:
От 17 ноември използването на маски за лице е задължително във всички затворени обществени пространства, търговски пространства, обществен транспорт и работното място, както и на открито.

В Сърбия маските са задължителни и за всички жители на сръбската столица Белград, когато не са в дома си.

Унгария:
Хората, посещаващи обществени места, както и тези, използващи обществен транспорт и таксита, са длъжни да носят маски за лице или по друго средство за покриване на носа и устата.

Чехия:
От 18 септември използването на маска е задължително на обществени места, както и на места, където се събират хора (например в здравните и социалните заведения, в обществения транспорт, при пътуване с метро и др.), с някои изключения.
От 22 октоври носенето на маска стана задължително и в превозни средства с хора, които не принадлежат към едно и също домакинство и в развитите райони на общините, отворени за обществеността, ако има повече от двама души, които са по-близо от два метра един от друг и които не са членове на едно и също домакинство.

Словакия:
Носенето на лицево покритие на открито е задължително, ако не е възможно да се поддържа безопасно разстояние от 2 метра от други хора. Маските за лице трябва да се използват и при обществения транспорт, по време на масови събирания и в затворени обществени пространства.

Словения:
Маските или други форми на защита, покриващи устата и носа са задължителни за всички от 6-годишна възраст във всички затворени обществени пространства, в обществения транспорт, в открити обществени пространства или извън и в лични превозни средства.

Хърватия:
Задължително е да се носи маска за лице за: служители на здравни заведения и лица, посещаващи пациенти, ако се допускат посещения; водачи, други служители в обществения транспорт и пътниците в обществения транспорт; търговски служители и клиенти по време на престоя им в магазините; служители в кетъринг индустрията, които влизат в контакт с гости или участват в сервирането и приготвянето на храни, напитки и напитки; гости в заведения за хранене, освен когато седят по местата си и консумират храна, напитки или напитки; служители на фирми, институции и институции, които работят с клиенти и клиенти, които идват в тези фирми, институции и институции; служители в сектора на услугите, в които те влизат в тесен контакт с клиенти; служители в офиси, където не може да бъде осигурено физическо разстояние от най-малко 2 метра един от друг; по време на религиозни ритуали и събирания на закрито; зрители на спортни мероприятия, провеждани на закрито; участници във всички обществени и обществени събирания на закрито; родители или други лица, които идват да вземат деца от училища или институции за предучилищно образование; други лица, които са задължени да го направят от своя работодател.

Децата на възраст до 2 години не трябва да носят маски за лице, а деца на възраст над два до по-ниските класове на основното училище могат да носят маската само в дейности, които са ограничени във времето. Също така, някои хора, поради здравословното си състояние и характеристиките на развитието, не могат да носят маска или да носят маска само с определени ограничения.

Полша:
Носенето на маски е задължително на обществени места в цяла Полша. Само хората, които имат медицинско свидетелство или документ, потвърждаващ: психично разстройство; умерено, тежко или дълбоко интелектуално увреждане; трудности при самостоятелно откриването на устата или носа сами, можат да бъдат освободени от това изискване.

Литва:
Защитните маски за лице са задължителни на всички обществени места за лица от 6-годишна възраст нагоре, макар да съществуват някои изключения. Препоръчва се също така да се носи маска за лице на частно парти или когато се социализира с членове на други семейства/домакинства.

Латвия:
Използването на маски за лице е задължително в обществения транспорт (както и таксита) за всички над 13-годишна възраст. Използването на маски също е задължително в закрити обществени настройки, както и външни площи, които са съседни и част от дадено съоръжение. Ако голям брой лица присъстват на място, където двуметровото физическо разстояние не може да бъде осигурено и времето, прекарано заедно, е вероятно да надвишава 15 минути, се създава физическа бариера между хората или се изисква използване на калъфки за уста и нос. Изключенията включват обществени събирания на закрито, където посетителите са седнали с фиксирана заповед за сядане и се осигурява дистаниране на 2 метра. Също така лица с медицинско състояние или лица, които имат сертификат, доказващ, че са се възстановили от Ковид-19 през последните 6 месеца, са освободени (поне в обществения транспорт).

Естония:
Носенето на маска или подобни средства за покриване на носа и устата е задължително за обществения транспорт, в сервизните зали и обществени зони на търговски предприятия и на конференции, концерти, театри и кина. Изключение от това задължение е налице при хора, които по медицински причини не са в състояние да носят маска (например астматици) и при деца под 12-годишна възраст. Възможни са и други обосновани ситуации (например в частно превозно средство, ако няма други пътници).

Люксембург:
Всяко защиттно средство, покриващо носа и устата, е задължителни, когато социалното разстояние от 2 метра не може да се спазва (за хора, които не живеят под един покрив), на затворени места и на обществения транспорт. Следните категории се освобождават от употреба на маска: деца на възраст под 6 години и непълнолетни под 13 години за дейности на открито; културни и спортни участници по време на упражняването на тяхната дейност; хора с увреждания, които притежават медицинско свидетелство, обосноваващо тази дерогация и които прилагат здравни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса.

Лихтенщайн:
Пътниците на възраст над 12 години трябва да носят маска на обществения транспорт на Лихтенщайн. Носенето на лицеви маски също е задължително в публично достъпни сгради. Силно се препоръчва използването на лицеви маски на места, където не може да се осигури физическо дистаниране от 1,5 метра. Операторите на обществено достъпни съоръжения и предприятия, включително образователни институции, и организаторите на мероприятия, трябва да изготвят и прилагат концепция за защита. Концепцията за защита трябва да предвижда мерки относно хигиената и разстоянието за съоръжението или събитието. Концепцията за защита може да включва задължение за носене на маска, ако не може да се спазва физическо разстояние от 1.5 метра.

Малта:
От 17 ноември в Малта използването на маски за лице е задължително на всички обществени места както на закрито, така и на открито (особено обществен транспорт, летищен терминал, търговски обекти и ферибот) и се препоръчва при посещение на възрастни или уязвими хора. В случай на неспазване на мярката ще бъде наложена глоба в размер на 100 EUR (може да бъде намалена на 50 EUR при признаване на вина и плащане на момента).

Швеция:
Най-либерален е режимът в Швеция. Само на летищата е препоръчително носенето на маска за лице.

Норвегия:
Препоръчва използването на маски за лице при пътуване с обществен транспорт до, от и в столицата Осло, както и за обществен транспорт в няколко региона, когато има много хора на борда и е невъзможно да се поддържа разстояние от 1 метър от другите пътници. В определени ситуации може да има по-строги правила и носенето на лицеви маски може да стане задължително. В области, характеризиращи се с по-висок епидемиологичен риск, могат да се прилагат допълнителни ограничения и използването на маски за лице е задължително за обществения транспорт до/от и в региона, както и на обществени места като магазини и молове, където не е възможно да се поддържа разстояние от един метър от други хора. Използването на маски за лице става задължително в заведения за сервиране на храна или алкохол, като ресторанти, кафенета, барове, кръчми, нощни клубове и т.н. Това се отнася както за служителите, така и за гостите във всички ситуации, освен при сядане на маса.

Финландия:
Националният институт за здраве и благоденствие Финландия, която е най-слабо засегнатата от коронавирус държава в Европа, препоръчва използването на маски сред обществеността в области с общи случаи през последните 14 дни, както и в обществения транспорт. Също така се препоръчват маски по време на изчакване на резултатите от тестовете и за пътници от високорискови зони, докато пътуват от границата до карантинния си фацилит. В региони с нарастваща честота 19 – се препоръчват маски във второ и висше образование, както и в обществените пространства. Регионалните държавни административни служители могат да отправят допълнителни препоръки.

Исландия:
Маските за лице трябва да се използват в обществения транспорт, в магазините и други услуги и когато не е възможно да се осигури ограничение за близост от 2 метра, като например в здравни заведения, таксита и групови автомобили.Маската за лице трябва да покрие носа и устата. Това задължение не се прилага за деца, родени от 2015 година насам.

В Чехия маските са задължителни за всеки над 2-годишна възраст във всички закрити помещения с изключение на вкъщи и хотелската стая. Носенето им е задължително също в градския тарнспорт, маршутките и такситата, както и по спирките и в чакалните, както и в личните автомобили, с изключение, когато пътуват само членове на семейството. Носенето на маска на октрито е задължително навсякъде, където няма възможност за физическа дистанци поне 2 метра.

Снимка на мъж с маска в Париж: Фран Болони

loading...