Къри срещу Алцхаймер

Консумирането на къри един или два пъти седмично помага за предпазване от Алцхаймер и деменция, съобщиха американски учени.

Ключовата съставка е куркуминът, който е компонент на подправката куркума. Той предпазва от разпространението на амилоидните плаки в мозъка, за които се счита, че водят до деменция, пише агенция БГНЕС.

Проф. Мурали Дораисуами от Duke University в Северна Каролина, САЩ, заяви, че има доказателства, че хората, които ядат къри два или три пъти седмично са изложени на по-малка опасност от деменция. Той допълни, че учените изследват влиянието на по-високи дози, за да установят дали те могат да постигнат максимален ефект.

Проф. Дораисуами заяви, че в момента се провеждат клинични изследвания в Калифорнийския университет в Лос Авджелис, за да се установи ефекта от куркумина при болните от Алцхаймер. Освен това учените изследват терапевтичния потенциал на куркумата за лечение на болни от рак и артрит.

Снимка: sxc.hu