Късната вечеря увеличава риска от рак на гърдата и простатата

маса за вечеря

Установиха нови вреди от късната вечеря.

Освен проблеми като наднормено тегло, диабет и сърдечно-съдови заболявания – хипертония и инфаркт, късната вечеря може да причини и онкологично заболяване.

Испански учени предупредиха за опасностите от късната вечеря – ако се хранят в период по-малък от два часа преди заспиване, хората са изложени на по-голям риск от рак на гърдата и простатата.

Екип от Глобалния институт за здравето в Барселона изследвал 1205 жени с рак на млечната жлеза и 621 мъже с рак на простатата, съобщава агенция БТА. В тестовете взела участие и контролна група доброволци, без онкологични заболявания. Всички те попълнили формуляри за своя режим на сън и хранене.

Специалистите установили, че на най-малък риск от развитие на рак на млечната жлеза са имали жените, които са вечеряли минимум два часа преди заспиване.

Туморите най-рядко били откривани при хората с железен режим на хранене и сън, като интервалът между двата процеса бил достатъчно отдалечен във времето.

Учените често обясняват възникването на рак на гърдата и рак на простатата с активността на хормоните, чиито колебания зависят от денонощните ритми на организма. А късното хранене една от причините, нарушаваща циркадните ритми и водеща до рак.

Резултатите от настоящото проучване са публикувани в специализираното издание International Journal of Cancer.

Снимка на маса за вечеря: Шанън Ариф