Лаборатория за ранна диагностика на рак на маточната шийка отваря врати във Варна

На 6 октомври 2008 г. във Варна отваря врати единствената в Източна България лаборатория, която ще изследва за вирус-причинител на рака на маточната шийка.

Това е лабораторията към АГ кабинет „Д-р Радева”, която вече е оборудвана с апаратура за откриване на човешкия папиломен вирус.

Причинители на заболяването са определени щамове на папиломния вирус, чиито носители в България са около 15% от жените над 30-годишна възраст. За разлика от повечето злокачествени заболявания обаче, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим, защото ранното откриване на вируса дава реална възможност за ефективна профилактика. Методът за диагностика, известен като HPV тест, се прилага в България от около година, но до момента с необходимата за него апаратура разполагаха само три клиники в София и една в Пловдив.

Този метод за изследване на HPV е единственият стандартизиран тест, който е в състояние да открие ДНК на вируса и така с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. Тестът позволява установяване на високорисковите пациенти повече от 10 години преди клиничната проява на рака на маточната шийка. Прилаган заедно с класическото изследване – цитонамазката, тестът дава шанс за 100% предотвратяване на този карцином. Основания за това дава опитът в световен мащаб с този тест. От въвеждането му до момента са изследвани над 3 милиона жени в цял свят.За една година у нас изследването е направено на над 5000 жени, от които около 20% са дали положителни резултати за вируса. За момента изследването не се реимбурсира от НЗОК. Тестът се поема при определени обстоятелства от два доброволни здравноосигурителни фонда.

В здравноосигурителните системи на повечето европейски страни заплащането на това изследване се поема от здравните фондове и е безплатно за пациентките. Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас. В последните 4-5 години ежегодно се откриват около 1000 нови случая, като близо 40% от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. На своя 11-и конгрес Дружеството по акушерство и гинекология в България прие стандарти за работа с теста за високорискови типове HPV. Според приетия Консенсус е препоръчително жените на възраст над 30 години редовно да се изследват за наличието на HPV инфекция, пише агенция БГНЕС.

Снимка: Nathalie Laure