Лайка за здраве – за и против

лайка

Какво трябва да знаем за билката лайка?

Лайката се прилага с медицински цели от хиляди години и е широко използвана в Европа. Тя се използва за лечение на множество болежки като смущения в съня, тревожност, обриви, рани и други.

Но кога да я ползване за здраве и кога да я избягваме?.

Немската лайка (Matricaria recutita) и римската лайка (Chamaemelum nobile) са двете главни разновидности на растението, използвани за лечение. Смята се, че имат сходни ефекти върху човешкия организъм, но немската лайка може да бъде малко по-силна.

Макар че лайката е широко използвана, няма достатъчно надеждни изследвания, подкрепящи нейната употреба. Въпреки  въприемане й като безопасно лечебно растение, тя може да предизвика алергични реакции и други странични ефекти.

Лайка, използвана  в различни форми може да предизвика сънливост, поради което трябва да се използва внимателно при шофиране и работа с машини. В големи дози растението може да доведе до повръщане. Лайката може да увеличи риска от кървене и да повиши кръвното налягане.

Растението трябва да се избягва по време на бременност, тъй като може да доведе до аборт. Няма достатъчво научни данни, които да потвърждават, че билката е безопасна и в периода на кърмене.

Възможни са също реакции на взаимодействие на лайката с други билки като гинко билоба, червена детелина и и лекарства като антибиотици, антидепресанти и други.

Снимка на лайка: Ерих Вестендарп