Ледена баня възстановява мускулите

Ледена баня възстановява мускулите, твърдят експерти, и спортисти редовно я ползват. Какво всъщност е ледена баня?

На турнира по тенис от Големия шлем Откритото първенство на Австралия 2014 тенисистът №1 на България Григор Димитров и тенисистът №1 на Великобритания Анди Мъри ползваха заедно ледена баня за възстановяване на мускулите.
Процедурата ледена баня (на английски Ice Bath) още се нарича студова терапия (Coldtherapy) или криотерапия (Cryotherapy).

Това е един от най-ефективните начини да се предотвратят уврежданията и микротравмите, настъпили в мускулите, особено след дълги и интензивни натоварвания, пояснява bb-team.org.

Ледената баня се състои в използването на напълнен със студена вода съд или басейн, в който да се потопи цялото тяло или част от него.

Но не трябва да се стои повече от 10 мин. за едно излагане в ледена баня.

Теорията, която стои зад ефекта от ледена баня е, че при интензивно натоварване мускулите получават редица микротравми, и по-конкретно това е процес на ниво мускулни влакна.

Този тип мускулни микроувреждания стимулират клетъчната активност, подпомагат възстановяването на мускулните клетки, водят до мускулен растеж (хипертрофия), но също са свързани и с появата на мускулна болка, ригидност и дискомфорт (“мускулна треска”) между 24 и 72 часа след натоварването.

При потапяне в студена вода мускулите се свиват и кръвният поток се насочва към по-дълбоките мускулни слоеве, близо до костите, за да ги предпази от екстремната температура.

Григор Димитров

Когато тялото или частта от него, която е потопена, се извади от студената вода, свежата кръв, която нахлува в мускулите след това, не съдържа химичните компоненти, които са се освободили в мускулите по време на физическото натоварване, напр. млечна киселина (лактат).

Това засилва като интензивност и съкращава като време възстановителния процес след тренировка.

Криотерапията води до понижаване на метаболитната активност. Това редуцира възпалението и тъканния разпад в мускулите. Намалява се продукцията на стрес-протеини в клетката, които се генерират от повишената температура в резултат на физическото усилие.

Когато кожата вече не е в контакт със студената вода, подлежащите тъкани се затоплят, в тях се завръща мощен, свеж поток от кръв, който подпомага пренасочването на метаболитните копродукти от тъканния разпад към лимфната система, откъдето те се рециклират ефективно от тялото.

Не само мускулите, но и костите, сухожилията, фасциите и нервите се повлияват възстановително от студената вода след спортно претоварване.

След приключване на процедурата ледена баня е необходимо леко и внимателно разтягане и затопляне на мускулите.

За снимката в ледена баня, която пусна в своя Twitter, Гришо коментира с хумор: You think he is smiling from joy in the ice bath? (в превод: Мислите, че той се смее от радост в ледената баня?)

Ако сте фен на тениса и желаете да следвате Григор Димитров в социалните мрежи, можете да се присъедините към twitter.com/GrigorDimitrov и www.facebook.com/grigordimitrovtennis.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: