Лед топи мазнините

Компреси с лед по зоните с мазнини помагат за отслабване, твърдят експерти.

Завързването на компреси с лед за проблемните области като корем и бедра ще помогне за изгарянето на тлъстините, твърди в-к Daily Telegraph, позовавайки се на британски учени и цитиран от агенция БТА.

Известно е, че компресите с лед успокояват възпалението и предотвратяват подуването при спортни травми. Британски учени доказаха, че те могат да помогнат и за отслабване. Достатъчно е леденият компрес да се подържи върху проблемните области 30 минути. Той подмамва тялото да преобразува белите мазнини в „бежови“, а те се изгарят за осигуряване на топлина. Така се използват допълнителни калории, вместо да се превърнат в тлъстини.

Учените от университета на Кентъки в САЩ са анализирали мастни проби от 16 души, след като са стояли с леден компрес половин час. Те са открили в тях повишени нива на три маркера, свързани с бежовата или кафявата мазнина. След това са анализирали и проби от коремните тлъстини на 55 души, за да видят дали когато са взети през зимата, има повече признаци, че се превръщат в бежови.

Резултатите от изследването обясняват, защо хората през зимата имат повече желание за мазни храни – тогава енергията от белите тлъстини се използва за поддържане на топлината, а не за захранване на мускулите. Пълните хора обаче по-трудно преобразуват бели тлъстини в бежови, защото възпалението може да попречи на този процес.

Предишно изследване показа, че човек може да отслабне като намали отоплението в стаята с няколко градуса. Достатъчно е термостатът да осигурява температура от 17 градуса Целзий няколко часа дневно.

Снимка: David Smith

Zdraven.bg поздравява всички с хита на Форинър Cold As Ice: