Лекарски грешки морят над 1 милион души годишно в света

В 10% от диагнозите, поставени в първичната и доболнична помощ в рамките на Европейския съюз, се допускат лекарски грешки. В Съединените американски щати процентът е двойно по-висок.

Историите за лекарите, които са отрязали здравия крак или са извадили здравото око не са само вицове, а са реални случаи от практиката на медиците, съобщи проф. Владимир Овчаров, председател на Националната академия по медицина при презентация за Международен медицински конгрес през септември 2010 година.

Около един милион пациенти годишно умират вследствие на персонална или колективна лекарска грешка, или на грешка в системата на здравеопазване. Това са данни в световен мащаб, обобщи проф. Йован Тофоски, вицепрезидент на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на Македонския лекарски съюз. Между 7 и 8 млн. души пък остават с трайни и тежки увреждания по същите причини, добави той, цитиран от dariknews.bg.

В България 86% от смъртността се дължи на заболявания на сърдечно-съдовата система, настъпили при пациенти с високо кръвно налягане. Над 1 милиард души в цял свят имат хипертония, допълни проф. Овчаров.

Снимка: sxc.hu