Лекарствата действат различно през сезоните

Лекарствата действат различно през сезоните, твърдят учени от интститута Каролинска в Стокхолм, Швеция. Те съветват лекарите да вземат това обстоятелство предвид, когато  изписват рецепти.

Слънчевото въздействие, което е силно променливо в скандинавските страни, влияе на метаболизирането на фармакологичните вещества в човешкия организъм, пише actualno.com.

Шведските учени са изследвали 70 000 кръвни проби, взети от 6000 пациенти в продългжение на една година, след като са претърпели трансплантация на органи. Те са взимали лекарства, които потискат естествената реакция на отхвърлянето на присадките от организма. Изследователите са установили, че в зависимост от сезона, същите медикаменти действат по различен начин.

През лятото и през дългите слънчеви дни лекарствата се усвояват по-лошо от организма. Причината е ензимът P450 3A4, който забавя действието им и ги разгражда. Този ензим се стимулира от витамин D, който се произвежда в по-големи количества под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Снимка: sxc.hu