Лекарства против сенна хрема водят до деменция

Лекарствата против сенна хрема и алергии увеличават риска от Алцхаймер, установиха учените. Ето съвети какво да правим без тях?

Лекарствата против сенна хрема, алергии и проблеми в съня могат да повишат опасността от Алцхаймер и деменция.

Това предупреждава изследване, публикувано в медицинското издание Jama Internal Medicine и цитирано от агенция БГНЕС.

Според проучването употребата на някои подобни медикаменти може да доведе до 60% увеличение на риска от коварното заболяване. Тези лекарства, известни като антихолинергици, блокират действието на важни химикали в човешкото тяло, които отговарят за пренасянето на електрически импулси между нервните клетки.

Хората, болни от Алцхаймер, имат недостиг на тези химикали и не е препоръчително да употребяват подобни медикаменти против хрема и алергии.

Сред опасните лекарства влизат и някои по-стари видове антидепресанти.

Учените са изследвали общо 3434 мъже и жени над 65 години, които са използвали антихолинергици в продължение на седем години. От тях 637 са развили Алцхаймер, а други 160 – други форми на деменция.

Как обаче да се преборим с алергия и сенна хрема?

Британското издание Daily Records съветва вместо специални лекарства да опитаме по-нестандартни и здравословни методи за борба с алергиите. Като за начало трябва да заменим свинското месо с пилешко.

Според друго проучване храните с високи количества на трансолеинова киселина (като червеното месо) водят до влошаване на алергиите.

В ежедневните ни навици трябва да се увеличи и консумацията на течности, най-вече вода и зелен чай. Също така, ако искаме да облекчим алергиите, трябва да увеличим приема на витамин С.

Докторите съветват и редовно да се прави почистване на всички връхни дрехи и спално бельо, където могат да се задържат алергени.

Снимка: lisa_rific