Лекарства против сенна хрема и депресия увреждат мозъка

хапчета

Популярни лекарства против сенна хрема, безсъние, тревожност и депресия намаляват размера на мозъка.

Някои от широко използваните в света лекарства против алергия увеличават риска от развитие на болести като деменция и Алцхаймер на по-късен етап от живота, предупреждават учените в ново изследване, цитирано от британското издание Independent.

Проучването е направено от екип на Университетското училище по медицина в Индиана, САЩ, и резултатите от него са публикувани в специализираното издание за неврология на Американската медицинска асоциация JAMA Neurology.

Учените твърдят, че са открили връзка между продължителната употреба на някои лекарства като тези за сенна хрема, безсъние и депресия и риска от мозъчни проблеми и заболявания като Алцхаймер.

По-конкретно някои такива хапчета могат да доведат до намаляване на размера на мозъка.

Лекарствата, известни като антихолинергични средства, които блокират химикала, пренасящ електрически импулси между нервите, водят също така до понижаване на мозъчната активност.

Изследването, включващо сканиране на мозъка и когнитивни тестове, е проведено върху 451 души, 60 от които са приемали поне едно лекарство с антихолинергичен агент.

Учените установили, че приема на такива медикаменти води до намаляване на размера на мозъка, причинявайки т.нар. „мозъчни кухини”. Те влияят на краткосрочната памет, вербалното мислене, способността за разрешаване на проблеми, по-ниски нива на метаболизма на глюкозата – барометър за мозъчната активност.

Тези открития ни предоставят много по-добро разбиране за това как този клас лекарства могат да действат върху мозъка по начин, който може да повиши риска от когнитивни нарушения и деменция, обясни д-р Шанън Рисачър, асистент професор по радиология в училището и водещият автор на доклада, цитирана от агенция БГНЕС.

Връзката между някои лекарства против сенна хрема и болестта на Алцхаймер, например, е правена и преди, но това е първото изследване, доказващо биологичната основа на когнитивните проблеми, обясниха учените.

Всички доказателства от изследването водят до търсене на алтернативни лечения на ползването на тези лекарства, особено при по-възрастните пациенти, допълват учените.

Снимка: Давор Фантон