Лекарства се пият само с чешмяна вода

Лекарства се пият само с чешмяна вода, подчертават експерти.

Лекарствата трябва да се пият с чешмяна вода, защото напитки като мляко, минерална вода, сок или алкохол могат понякога да променят ефекта им, предупреждават специалисти от германската Асоциация на фармацевтите, цитирани от агенциите ДПА и БТА.

Млякото съдържа калций, който се свързва с лекарствата и може да им попречи да попаднат в кръвта.  Същото важи и за купешки соковете, обогатени с калций, както и за богатата на минерала вода. Няма проблем, ако между приема на лекарство и приема на калций са изминали един или два часа.

Освен това млякото, прясно или кисело, създава филм на стомаха и лекарствата се усвояват по-трудно и така се влияе върху ефективността на медикаментите, съобщи пред Zdraven.bg д-р Панов от Университетска многопрофилна болница “Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.

Това са причините млякото и млечните продукти да намаляват ефективността на някои активни фармацевтични съставки, например в тироидните хормони, лекарствата за остеопороза и много антибиотици.

Сокът от грейпфрут, от друга страна, може да подсили както ефекта на лекарството, така и страничните му ефекти, твърдят германските специалисти. Той потиска ензимите в тялото, които отговарят за разграждането на много медикаменти, обясняват фармацевтите. Най-често сокът от грейпфрут оказва влияние върху лекарства за високо кръвно налягане, липидни метаболитни разстройства и други хронични заболявания. Подобно взаимодействие не е наблюдавано след приема на лекарства с портокалов или ябълков сок.

Медикаментите не трябва да се пият също с алкохол, тъй като спиртните напитки също взаимодействат с някои активни фармацевтични съставки.

Снимка: sxc.hu

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: