Лекарство срещу Алцхаймер с обещаващи резултати

мозъчни неврони

Ново лекарство срещу Алцхаймер показва обещаващи резултати в клинични тестове.

Тестове на ново лекарство срещу болестта на Алцхаймер дават още надежда на изследователите, че тежкото заболяване може да бъде преборено.

Според учените резултатите от тестовете му са най-обещаващите досега, пише научното издание Science Alert.

Веществото се насочва към депата с амилоид – протеин, който се свързва с развитието на Алцхаймер. Тестовете показват, че само след 12 месеца пациентите, приемащи най-голяма доза, нямат следи от наличието на тези депа в мозъка си.

Двайсетте пациенти с ранен стадий на болестта, приемали най-високите дози лекарство за повече от шест месеца, показват признаци на забавяне на загубата на памет и на влошаването на когнитивните способности.

Това са най-добрите новини, които сме имали, за 25-те ми години на изследвания върху Алцхаймер и това носи надежда на пациентите и семействата, засегнати от болестта, каза един от изследователите – невролога Стивън Салоуай от болницата Бътлър, Роуд Айлънд, САЩ, цитиран от агенция БГНЕС.

Според друг участник в изследователския екип – Роджър Нитш от университета в Цюрих, Швейцария, в сравнение с други проучвания, публикувани в миналото, ефектът на това лекарство е безпрецедентен.

В теста участие са взели 165 души, диагностицирани с ранен стадий на болестта на Алцхаймер, за да бъде тестван ефектът на лекарството, който се базира на антитела, наречени aducanumab. Тези антитела се съществуват естествено при хора, които остаряват без спад в когнитивните си умения. По тази причина учените са решили да проверят какво ще стане, ако те допълнително се инжектират във високи дози на пациенти с ранен стадий на болестта на Алцхаймер.

Доброволците са разделени в няколко групи, които получават антителата в различни дози, а част от тях – 40 човека, получават плацебо.

При общо 103 пациенти, които са получавали лекарство веднъж месечно за срок от 54 седмици, са регистрирани намаления на амилоидните депа в мозъка. Учените също така са установили, че колкото по-голяма е дозата на лекарството, толкова по-голям ефект има то.

В групата от 21 човека, които са получавали най-много от препарата, година след приемането му при нито един от тях няма наличие на амилоидни депа.

Снимка: Марк Милър