Лекарство срещу астма помага и при хранителни алергии

фъстъци

Лекарство срещу астма е ефикасно срещу хранителни алергии като към фъстъци, кашу, орехи, лешници, яйца, прясно мляко и пшеница.

Лекарството Xolair (Ксолер), прилагано за лечение на астма вече над 2 десетилетия и продавано от Roche и Novartis, е ефикасно за предотвратяване на хранителни алергии срещу редица продукти, съобщи БТА.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за това специфично използване на медикамента при възрастни и деца над една година в период, когато хранителните алергии са все по-обезпокоителни.

Пациентите с хранителни алергии, участвали в изследването и са се възползвали от лечението – 177 деца и на въздраст от 1 до 18 години, както и трима възрастни, са отбелязали значително повишаване на поносимостта си към храни като фъстъци, кашу, орехи, лешници, яйца, мляко и пшеница.

Тези резултати показват, че подобно лечение „може значително да намали появата на алергични реакции към няколко храни в случай на случайно излагане“, казва Робърт Ууд, водещ автор на изследването, в съобщение за пресата, публикувано от компанията-производител Roche на 25 февруари 2024 г.

Швейцарският фармацевтичен гигант е собственик на калифорнийската лаборатория Genentech, на която Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата даде одобрение, и разпространява Xolair съвместно с Novartis в САЩ.

Omalizumab, както е научното наименование на Xolair, е моноклонално антитяло, което блокира действието на антителата, отговорни за алергичните реакции

След период на редовни инжекции в продължение на 16 до 20 седмици 67% от пациентите, които действително са получавали омализумаб, са понасяли доза от 600 милиграма фъстъци, например, в сравнение със само 7% от пациентите, които са получавали плацебо.
Изследването, финансирано от американското министерство на здравеопазването, е обхванало 177 деца на възраст от 1 до 17 години.

FDA разшири обхвата на разрешението за използване на omalizumab (Xolair), като включи и пациенти с хранителни алергии, базирайки се на междинния анализ от изследването.

Д-р Шарон Чинтрая, старши автор и доцент от Станфордския университет, отбелязва, че „откритието може да помогне на хилядите хора и родители на деца с хранителни алергии, чийто живот е изпълнен с тревожност и страх“.

Xolair осигурява известна защита в случаите на случайно излагане на алергена, което крие риск от анафилактичен шок – сериозно, а понякога и животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска намеса.

Д-р Робърт Ууд, също част от изследователския екип, споделя, че някои от неговите пациенти са тийнейджъри с алергия към фъстъци, на които родителите не позволяват да се хранят в ресторант, от страх, че може да им се случи най-лошото.

Към момента няма лечение за хранителни алергии, а единственото одобрено от FDA лекарство е Palforzia, което се приема перорално и е предназначено за деца между 4 и 17 години.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието „The New England Journal of Medicine“ на 7 март 2024 г.

Макар и резултатите да са насърчаващи, те не означават, че пациентите могат да започнат да консумират везнага алергени, обърна внимание Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата.

Снимка на фъстъци: Alexas_Fotos / Pixabay