Лека пълнота удължава живота

Лека пълнота удължава живота, показва мета анализ от изследвания за влиянието на затлъстяване върху продължителността на живота.

Хората с леко наднормено тегло и страдащите от леко затлъстяване живеят по-дълго от тези с нормално телосложение, но свръхтеглото увеличава значително риска от смърт.

Изследвания на учени от Центъра по контрол върху болестите в САЩ, публикувано в изданието на медицинския профсъюз на САЩ, показало, че неголямото наднормено тегло не само не вреди на здравето, но и удължава живота.

В Центъра извършили мета-анализ на 97 изследвания, които установяват връзка между индекса на масата на тялото (ИМТ) и продължителността на живота. В изследванията участвали над 3 милиона души.

Границите на теглото в мета-анализа са били определени по следния начин: ИМТ под 18,5 – нездравословна слабост, ИМТ от 18,5 до 24,9 – нормално тегло, ИМТ от 25 до 29,9 – тегло над нормата, ИМТ от 30 до 34,9 – леко затлъстяване, ИМТ над 35 – тежко затлъстяване.

Анализът посочва няколко хипотези, обясняващи този парадокс, като положителните последици от големите запаси от енергия в организма или факта, че леко затлъстелите хора ходят по-често на медицински прегледи.

Учените установили, че хората с индекс на телесна маса между 25 и 30, смятани за пълни, са с 6% по-малко застрашени от смърт от хората с нормални килограми и индекс на телесната маса между 18,5 и 25. При хората, страдащи от средно затлъстяване, определено като индекс на телесна маса между 30 и 35, рискът от смърт е с 5% по-нисък спрямо тези с нормално тегло.

Но при пълните хора с индекс на телесната маса над 35 рискът от смърт нараства с 29% спрямо участниците с нормално телосложение. Д-р Катрин Флегал от Федералния център за контрол и превенция на заболяванията, която ръководила изследването, вече публикува много противоречиво проучване през 2005 г., което установява връзка между свръхтеглото и по-дългия живот.

Този път анализът й обхваща значително по-голям брой данни (2,88 милиона души и над 270 000 смъртни случая) в различни страни в Северна Америка, Европа, Азия и Южна Америка.

Малко прекаляване с мастните тъкани може да осигури запаси от енергия при някои заболявания…и да има други здравословни последици, които трябва да бъдат проучени във връзка с последното изследване“, съобщават в уводна статия, публикувана в същото издание д-р Стивън Хеймсфийлд и Уилям Цефалу, цитирани от агенциите АФЛ и БГНЕС.

Снимка: AV8TE