Лекуват Алцхаймер и Паркинсон с изкуствени неврони


неврони

Алцхаймер и Паркинсон ще могат да бъдат лекувани с изкуствени невронни мрежи.

Болести като Алцхаймер и Паркинсон ще могат да бъдат лекувани с помощта на изкуствено създадени в лаборатория невронни мрежи, пише технологичното издание Wired, цитирано от агенция БГНЕС.

Екип от университета Рутгерс в Ню Йорк, САЩ, публикува своето изследване по темата в специализирания журнал Природна комуникация.

Учените са инжектирали успешно изкуствено създадени невронни мрежи в увредени мозъчни тъкани на мишки. Усъвършенстване на този процес може да помогне при лекуването на болестите, като сега постигнатото е „обещаващо платформа”, по думите на авторите.

Изследователите наричат процеса „изграждане на триизмерно скеле” и той има няколко етапа. Най-напред невроните биват създавани в лаборатория. За целта стволови клетки биват третирани с протеини. Получаващите се неврони растат в рамките на микроскопично „скеле” от полимерни тъкани, а вече готовата мрежа бива инжектирана в повредените мозъци на мишките.

Учените са установили, че тези мрежи имат около 40% по-голям шанс да оцелеят, отколкото отделните неврони.

Това е обещаваща нова платформа, която може да превърне трансплантацията на неврони в работещо лечение за много болести, които водят до дегенерация на нервната система, твърдят от екипа, провел изследванията.

Снимка: NICHD

loading...